Ciasto przygotowano pod patronatem władz miejskich z 69 kilogramów mąki, 10 kilogramów zaczynu, 15 kilogramów żółtek, 27 kilogramów masła, 18 kg cukru i takiej samej ilości rodzynek oraz 11 kilogramów skórki pomarańczowej. Prace nad wypiekiem trwały cztery dni.
W prezentacji kandydującego do księgi rekordów Guinnessa najbardziej znanego włoskiego przysmaku na Boże Narodzenie uczestniczyli przedstawiciele władz miasta z burmistrzem Giuseppe Salą. To on ukroił pierwszy kawałek; aby to zrobić musiał wejść na drabinę.
W czasie uroczystości w galerii, nazywanej najpiękniejszym salonem Mediolanu, przypomniano, że tradycja wypieku panettone narodziła się właśnie w tym mieście.
"To wielki symbol jakości, pochodzący z Mediolanu" - powiedział prezes miejscowej izby handlu i usług Carlo Sangalli.
"Panettone jest znane na całym świecie i zasługuje na to, by tak jak pizza otrzymało unijny certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności" - dodał.
W całych Włoszech przed Świętami w sklepach, cukierniach i piekarniach sprzedaje się miliony tych ciast.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl


komentarze (0)