Ciasto przygotowano pod patronatem władz miejskich z 69 kilogramów mąki, 10 kilogramów zaczynu, 15 kilogramów żółtek, 27 kilogramów masła, 18 kg cukru i takiej samej ilości rodzynek oraz 11 kilogramów skórki pomarańczowej. Prace nad wypiekiem trwały cztery dni.

W prezentacji kandydującego do księgi rekordów Guinnessa najbardziej znanego włoskiego przysmaku na Boże Narodzenie uczestniczyli przedstawiciele władz miasta z burmistrzem Giuseppe Salą. To on ukroił pierwszy kawałek; aby to zrobić musiał wejść na drabinę.

W czasie uroczystości w galerii, nazywanej najpiękniejszym salonem Mediolanu, przypomniano, że tradycja wypieku panettone narodziła się właśnie w tym mieście.

"To wielki symbol jakości, pochodzący z Mediolanu" - powiedział prezes miejscowej izby handlu i usług Carlo Sangalli.

"Panettone jest znane na całym świecie i zasługuje na to, by tak jak pizza otrzymało unijny certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności" - dodał.

W całych Włoszech przed Świętami w sklepach, cukierniach i piekarniach sprzedaje się miliony tych ciast. 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl