Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Nestle zmniejszy zużycie opakowań o co najmniej 100 tys. ton do 2017 r.

Firma Nestlé postanowiła sprawdzić jak bardzo czekolada wrażliwa jest na wilgoć, tlen czy światło. Dzięki tej wiedzy będzie mogła zmniejszyć zużycie opakowań o co najmniej 100 000 ton do 2017 roku.

Nestle zmniejszy zużycie opakowań o co najmniej 100 tys. ton do 2017 r.
Dzięki naukowym badaniom Firma Nestlé zmniejszy liczbę opakowań/ fot. Nestlé Polska

Jak bardzo czekolada wrażliwa jest na wilgoć, tlen czy światło, sprawdzali naukowcy z Nestlé Research Center w  Lozannie. Do tej pory nikt na taką skalę nie weryfikował, w jakim stopniu czynniki te wpływają na produkty w czasie wyznaczonego im terminu przydatności do spożycia. Brak dokładnych danych powoduje, że producenci stosują opakowania zapewniające maksymalną, czasem nadmierną, ochronę dla produktów żywnościowych. Im większą ochronę zapewnia opakowanie, tym bardziej skomplikowana jest jego struktura i tym trudniej ulega ono biodegradacji. Im dokładniej zatem uda się określić odporność produktu na wspomniane wcześniej czynniki, tym lepiej można dobrać do niego optymalne opakowanie, pozwalające zachować jego świeżość i jakość.

700 tabliczek czekolady pracownicy szwajcarskiego laboratorium Nestlé ułożyli starannie obok siebie we wnętrzu szczelnie zamkniętego pomieszczenia. Wcześniej posegregowano je w grupy i zawinięto w przezroczyste opakowania o odmiennych właściwościach, np. z wysoką lub niższą barierą tlenową. Wewnątrz opakowań wyregulowano poziom tlenu – niektóre tabliczki czekolady miały więcej tlenu wewnątrz opakowań, inne mniej. Wszystkie podłączono do specjalnych czujników i wystawiono na działanie światła przez całą dobę. Co 30 dni część tabliczek testuje zespół ekspertów, którzy stwierdzą, czy nie straciły one na jakości lub smaku. Ich ustalenia powinny umożliwić firmie obliczenie, ile tlenu i w jakim czasie zacznie wpływać na właściwości produktu, biorąc pod uwagę rodzaj opakowania.

W eksperymencie tlenowym na stałym poziomie pozostaje ilość światła, na którego działanie tabliczki są wystawione przez cały czas trwania doświadczenia. W normalnych warunkach produkt nigdy nie byłby poddany aż takiej ilości światła. Aby dowiedzieć się dokładnie, na jak dużo światła w rzeczywistości wystawiona byłaby czekolada, zespół z Nestlé Research Center w Lozannie przeprowadził równoległe, dodatkowe badania symulujące podróż produktu w trakcie całego łańcucha dostaw. W tym celu niektóre czekolady były wystawiane naprzemiennie na światło i ciemność, odwzorowując w ten sposób ich drogę z hurtowni, poprzez sklep na domowy stół.

więcej informacji:

Nestlé RSS ALERT    /    opakowania RSS ALERT    /    rynek czekolady w Polsce RSS ALERT    /    opakowania dla żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • kamerono 2016-01-22 22:16:29
    Dobrze, że dbają o środowisko, ale mogliby tez lepiej zadbac o pracowników, bo jak czytałem na gowork.pl/opinie_czytaj,3092 są tu drobne problemy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.10.64
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!