Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Nowe przepisy pomogą ograniczyć spożycie soli?

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-03-2016, 15:16
Od 13 grudnia 2016 r. producenci żywności będą mieli obowiązek podawania na opakowaniu zawartości soli w danym produkcie spożywczym. - Dzięki temu konsumenci uzyskają możliwość podejmowania bardziej świadomych wyborów żywieniowych - mówili eksperci Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".
Nowe przepisy pomogą ograniczyć spożycie soli?
Polacy wciąż spożywają 2-3 razy więcej soli niż wynosi bezpieczny poziom. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

O negatywnych następstwach spożycia nadmiernej ilości soli i możliwych sposobach uświadamiania konsumentów na ten temat rozmawiali 1 marca przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

Eksperci przypominali, że dopuszczalna dzienna dawka spożycia soli zalecana przez WHO wynosi 5 gramów w przypadku osoby dorosłej (instytucje europejskie rekomendują nawet 6 g), a w przypadku dzieci i młodzieży maksymalnie 3,75 g. 

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!