Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Nowy start-up spożywczy: Frufi, czyli błonnikowe przekąski

  • Autor: PP
  • Data: 02-07-2021, 11:39
Frufi to nowy start-up na rynku spożywczym, który produkuje wegańskie przekąski będące źródłem błonnika pokarmowego. Pomysł powstał kilka lat temu na SGGW, gdzie szukano nowych rozwiązań pozwalających zagospodarować wytłoki jabłkowe będące produktem ubocznym procesu produkcji soku.
Nowy start-up spożywczy: Frufi, czyli błonnikowe przekąski
Na rynku pojawiły się przekąski Frufi

Frufi - historia błonnikowych przekąsek

Początek Frufi sięga 2019 roku, kiedy to Marta, członkini Koła Naukowego Żywieniowców działającego na SGGW postanowiła znaleźć nowe rozwiązania dla zagospodarowania wytłoków jabłkowych pozostałych po produkcji soku. Celem badań było stworzenie nowego produktu żywnościowego cechującego się wysoką jakością sensoryczną oraz możliwie jak najwyższym udziałem błonnika pokarmowego. Założeń było kilka: produkt ma być w 100% naturalny, wegański oraz nie może zawierać żadnych dodatków do żywności, w tym bez dodatku cukru.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak podkreśla Marta zadanie to nie było łatwe. "Wytłoki jabłkowe stanowią cenne źródło błonnika oraz związków bioaktywnych, jednak z punktu widzenia technologicznego są bardzo niewdzięcznym surowcem. Dodanie zbyt dużej ilości wpływa negatywnie na jakość sensoryczną produktu. Celem przy projektowaniu tego typu przekąski jest ustalenie możliwie jak największej ilości dodatku, który nie pogorszy smaku i konsystencji produktu."

Po wielu próbach technologicznych udało się stworzyć produkt spełanijący powyższe kryteria.

W taki sposób powstały słodkie kulki błonnikowe, zawierające w składzie nie tylko wytłoki jabłkowe, ale również 4 inne źródła błonnika: inulinę, babkę płesznik, babkę jajowatą oraz nasiona chia. Przekąski występują w czterech smakach: kokosowym, orzechowym, jabłkowym oraz malinowym.

- Błonniki mają różne frakcje i właściwości, dlatego stosujemy różne rodzaje błonnika. Zawartość błonnika pokarmowego w każdej z przekąsek wynosi ponad 20% - dodaje Stanisław Krzyżak, prezes Frufi.

Dzisiaj Marta jest technologiem i kierownikiem produkcji w zakładzie Frufi. Firma rozszerzyła również swoją ofertę o dwie kolejne serie: Super, w skład której wchodzą: „Superowoce”, „Super nasiona i ziarna” oraz „Superfoods”, a także o słodkie przekąski na bazie otrębów owsianych będące alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.

Przekąski błonnikowe Frufi

- Przekąski Frufi to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy oferowana w trzech różnych smakach: kokosowym, orzechowym i żurawinowym. Zostały wyprodukowane tylko z naturalnych składników zapewniając słodką przekąskę w ciągu dnia. Całość posypana jest 100% miazgą kakaową, a smak kokosowy uzyskano posypując kulki wiórkami kokosowymi. Przekąski dedykujemy każdemu- zarówno wielbicielom słodyczy jak i tym, którzy tylko okazjonalnie sięgają po coś słodkiego - podkreśla Marta.

Błonnik pokarmowy pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka i jest niewątpliwym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Przede wszystkim reguluje perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Poprzez pęcznienie w żołądku zapewnia uczucie sytości oraz zmniejsza chęć pojadania między posiłkami. Ponadto reguluje poziom cholesterolu, wykazuje działanie prebiotyczne oraz obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Zgodnie z zaleceniami WHO zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać minimum 25g błonnika dziennie.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner portalu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!