Owocowy zawrót głowy
Orzeźwiający deser z owocami i pyszna mrożona kawa to wręcz idealny przepis na letni podwieczorek. Marka Delecta zdradza przepisy na kilka pysznych deserów, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom owocowych słodkości.

Aromatyczne i soczyste owoce to nieodzowny element lata. W końcu wakacje to okres przyjęć w ogrodzie, imprezowania i słodkiego lenistwa. Jeśli macie ochotę na lekki deser z wykorzystaniem owoców, który z pewnością oczaruje gości, koniecznie zapoznajcie się z naszymi inspiracjami.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Tartaletki z lemon curd i owocami
Ciasto:
· 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
· 1 jajo
· 100 g zimnej margaryny lub masła
Krem:
· 2 jaja
· 2 cytryny
· 110 g cukru
· 70 g masła
Dekoracja:
· dowolne świeże owoce
· świeża mięta
· kwiaty
Szybkie i orzeźwiające tartaletki z lemon curd są idealne na upał – cała rodzina będzie się nimi zajadać!
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Następnie, foremki do tartaletek smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Całość miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Podsypując mąką wałkujemy ciasto. Tartaletki wykładamy gotowym ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Skórkę ścieramy na tarce, po czym wyciskamy sok. Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski (jeśli nie mamy metalowej miski, możemy przełożyć składniki do niedużego garnka). Dodajemy cukier i jaja, które roztrzepujemy trzepaczką. Następnie, dodajemy masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewamy trochę wody, ale tyle, by woda nie dotykała dna po nałożeniu miski ze składnikami. Wodę zagotowujemy i ustawiamy moc palnika na średnią. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Dalej ogrzewamy masę, mieszając dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (po około 15 minutach powinna być gotowa). Gotowy krem wykładamy do kruchych spodów i dekorujemy owocami, listkami lub jadalnymi kwiatami.
Piękne tartaletki z pewnością uświetnią nie jeden piknik.
Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki
Ciasto:
· 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta