Pączki Ekipy na tłusty czwartek

Pączki Ekipy powstały w kooperacji z marką Dooti Donuts i z pewnością były jednym z hitów sprzedażowych ubiegłego roku od momentu pojawienia się kolorowych donutów na półkach sieci sklepów Biedronka. Co znajdziemy w oryginalnych pączkach Ekipy? Jeden waży ok. 70 g i ma 329 kcal. Dekorowane są niebieską polewą, kolorową posypką i fioletową kreską. W środku wypełnia je nadzienie truskawkowo-agrestowe.

CZYTAJ TAKŻE: Pączki Ekipy w Biedronce. Jaki mają skład?

Podobne donuty można zrobić na tłusty czwartek i wcale nie jest to zadanie trudne. Nie trzeba również sięgać po każdą z 56 pozycji, jaka znajduje się w składzie oryginalnych pączków (to m.in. sztuczne aromaty i spulchniacze).

Jak zrobić pączki Ekipy?

Składniki:

Do wykonania donatów najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 450. Jest lekka i dzięki niej ciasto będzie równie lekkie i puszyste. Wyższe typy mąki mogą sprawić, że ciasto będzie zbyt ciężkie.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Pączki jak u babci. Co zrobić żeby były miękkie i lekkie?

  • 250 g mąki pszennej typu 450
  • 125 ml mleka
  • 40 g masła
  • 20 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Do smażenia:

  • olej roślinny lub smalec, minimum 1 l, a najlepiej 2 - do smażenia w głębokim tłuszczu

Do dekoracji:

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • niebieski barwnik spożywczy
  • kolorowa posypka cukrowa

Przygotowanie:

Krok 1. Najpierw należy przygotować zaczyn, a w tym celu mieszamy mleko (powinno być ciepłe) z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.

Krok 2. Kolejnym krokiem jest wsypanie pozostałej mąki do miski i uzupełnienie jej cukrem, zaczynem drożdżowym i wbitym jajkiem. Ciasto należy wyrobić na gładką masę ręcznie, pod koniec wyrabiania dodać roztopione wcześniej masło i spirytus. Pod przykryciem odstawić miskę na godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 3. Na obsypanej mąką stolnicy lub na blacie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wykroić za pomocą formy (lub brzegu szklanki) donaty, w środku wykroić mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem).

Krok 4. Smażyć donuty w głębokim oleju, najlepiej w dużym garnku przez kilka minut, obracając do zbrązowienia. Po usmażeniu odłożyć na papierową ścierkę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 5. Czas na dekorację. Z wodą wymieszać cukier puder oraz barwnik, do gładkości. Po nałożeniu na donaty, obsypać je posypką.

Opcjonalnie: zamiast niebieskiego barwnika można użyć zblendowanych i ugotowanych wcześniej jagód, a zamiast gotowej posypki posiekanych migdałów, orzechów, wiórków kokosowych lub prażonego sezamu

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl