Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Pałace, zamki i kościoły ze słodyczy

Przez najbliższy tydzień na Zamku Piastów Śląskich w Brzegu będzie można podziwiać kunszt cukierników, którzy uczestniczyli w III Międzynarodowym Festiwalu Tortów, Ciast i Ciasteczek. Tegorocznym motywem przewodnim festiwalu były pałace, zamki i kościoły wykonane ze słodyczy.

Pałace, zamki i kościoły ze słodyczy
Fot. Facebook/ Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu

Tegoroczny festiwal był poświęcony zamkom, pałacom i kościołom. Autorzy musieli wykonać z materiałów cukierniczych wizerunki wybranych zabytków z województwa opolskiego.

Cała konstrukcja musiała być zrobiona z materiałów jadalnych, chociaż dopuszczalne było tworzenie tortów na specjalnych atrapach.

W konkursie uczestniczyło 12 cukierników, którzy przedstawili szesnaście prac. W kategorii zamki, pałace i dworki pierwsze miejsce zdobyła Jolanta Mierzwiak za wierną makietę nieistniejącego już pałacu w Pokoju. Drugie miejsce przypadło reprezentującej Czechy Lucie Chlipkovej za pałac w Sulisławiu. W kategorii kościoły zwyciężczynią została Jolanta Mierzwiak, autorka makiety kościoła w Nysie. Drugie miejsce przypadło Joannie Hofbauer za wykonanie tortu przedstawiającego świątynię w Krajowicach.

Zdaniem Joanny Kulczyckiej z Lokalnej Grupy Działania Stobrawski Zielony Park, która była organizatorem konkursu, poziom nagrodzonych prac w tegorocznej edycji konkursu jest wyjątkowo wysoki. "Widok pałaców i kościołów odtworzonych w najmniejszych szczegółach robi olbrzymie wrażenie. Są to prawdziwe arcydzieła rękodzielnictwa i cukiernictwa. To także wynik olbrzymiej pracy, jaką musieli wykonać nasi cukiernicy. Na stworzenie makiety pałacu w Pokoju pani Mierzwiak poświęciła 460 godzin, ale każdy przyzna, że efekt jest zdumiewający. W tym roku pojawiła się także pani Hofbauer i patrząc na jej pierwszą pracę, już mogę powiedzieć, że za rok o nagrodę będzie naprawdę zacięta walka" - powiedziała Kulczycka.

Wszystkie prace konkursowe będzie można oglądać przez najbliższy tydzień w Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Następnie ekspozycja pojedzie do Nysy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

cukiernictwo RSS ALERT    /    torty RSS ALERT    /    Festiwal Tortów RSS ALERT    /    Ciast i Ciasteczek RSS ALERT    /    ciasta RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.221.159.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!