Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Słodycze i przekąski

Prezes A.Blikle: Koronawirus ma dramatyczny wpływ na branżę cukierniczą

– Cukiernictwo to branża niskomarżowa, tradycyjnie obsadzona przez relatywnie małe firmy, takie jak nasza. Firmy te nie posiadają zapasów gotówki. Bieżące zobowiązania finansowane są z bieżącej sprzedaży. A tej sprzedaży nie ma – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wojciech Stankiewicz, prezes A.Blikle.

Prezes A.Blikle: Koronawirus ma dramatyczny wpływ na branżę cukierniczą
Koronawirus ma dramatyczny wpływ na branżę cukierniczą; fot. Facebook/A.Blikle

– Koronawirus ma dramatyczny wpływ na branżę cukierniczą, w tym na naszą firmę. Marka Blikle na rynku polskim funkcjonuje już 150 lat i przetrwała bardzo wiele. Obecny kryzys jest natomiast pewnie największym i najbardziej niebezpiecznym dla firmy w ostatnim trzydziestoleciu. Zarówno z racji głębokości wpływu na nasza działalność, jak i niemożności przewidzenia, ile obecne zawirowania będą trwały oraz w jakim tempie gospodarka będzie wracała do normalności. Uderza ponadto w bardzo istotnym dla nas sezonie wiosennym i przed latem, które w cukiernictwie są najsłabsze – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wojciech Stankiewicz, prezes A.Blikle.

Większość cukierni i kawiarni Blikle  mieści się w galeriach handlowych, które z dnia na dzień zostały zamknięte.

– Otwarte pozostały nam praktycznie jedynie lokalizacje uliczne i to też nie wszystkie. Z dwudziestu kilku lokalizacji funkcjonuje w konsekwencji kilka. W Warszawie jedynie cztery – wylicza prezes A.Blikle.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia lokale mogą oczywiście oferować produkty na wynos w punktach wolnostojących i tak też te cukiernie starają się funkcjonować. Jednak, jak tłumaczy Wojciech Stankiewicz, nawet w tych punktach ruch jest dużo mniejszy, a klienci są dużo bardziej oszczędni.

Odpadła też z dnia na dzień cala linia eventowa oraz obsługa urodzin, ślubów czy przyjęć - nikt dzisiaj nie kupuje tortów. W konsekwencji tych zmian drastycznie spadł obrót.

– Przy spadku obrotów wszystko jest trudne. Najtrudniejsze jest przetrwanie. Cukiernictwo to branża niskomarżowa, tradycyjnie obsadzona przez relatywnie małe firmy, takie jak nasza. Firmy te nie posiadają zapasów gotówki. Bieżące zobowiązania finansowane są z bieżącej sprzedaży. A tej sprzedaży nie ma. Zespół Blikle to 170 osób. W obecnej sytuacji mamy pracę do 20. Jak zapłacić wszystkim ze śladowego obrotu obecnie uzyskiwanego? I jak zapłacić czynsze (to u nas po wynagrodzeniach druga najważniejsza pozycja) oraz za co kupić surowce i zapłacić za media? Obawiam się, że wiele firm w naszej branży upadnie - podobnie jak innych małych biznesów, które żyją dzięki codziennej indywidualnej sprzedaży. Problem dotyka naturalnie również naszych partnerów biznesowych. To naczynia połączone – mówi Wojciech Stankiewicz.

więcej informacji:

koronawirus RSS ALERT    /    Blikle RSS ALERT    /    A.Blikle RSS ALERT    /    koronawirus cukiernie RSS ALERT    /    Wojciech Stankiewicz RSS ALERT    /    cukiernie RSS ALERT    /    słodycze RSS ALERT    /    branża słodyczy RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Maciej 2020-03-27 09:50:22
    Niewątpliwie wielki problem , ale 150 lat tradycji powinno uczyć że mogą nadejść olbrzymie zawirowania na które zbiera się zapasy. Narzekanie zatem takiej firmy to tak jak płacz celebrytów niekoniecznie budzi współczucie Maciej W.
    • Pracownik 2020-03-28 07:56:06
      Ten kto pracuje w tej firmie wie że to co napisane jest w tym artykule to jedna wielka bujda.
    • Karola 2020-03-28 09:43:09
      Chyba tylko przedsiębiorca zdaje sobie sprawę z tego jak poważny to problem i niestety reszta zrozumie dopiero po tragicznym bezrobociu. Współczuję wszystkim których dotyka teraz ten kryzys , mówienie o odkładanie na takie czasy to jakaś bzdura. Przecież średnie i małe firmy inwestują gotówkę a nie ją trzymają na kupce.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.154.129
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!