Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Producenci nie powinni dodawać do żywności soli w celu polepszenia jej smaku

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-03-2016, 16:20
- Producenci żywności powinni stosować tylko takie ilości soli, jakie są konieczne z powodów technologicznych, a nie smakowych - mówi dr Katarzyna Stoś, z-ca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia ds. bezpieczeństwa żywności i suplementów diety.
Producenci nie powinni dodawać do żywności soli w celu polepszenia jej smaku
U części konsumentów pokutuje pogląd, że produkt z obniżoną zawartością soli jest mniej smaczny. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ważnym krokiem w walce z nadmiernym spożyciem soli ma być wejście w życie przepisów o obowiązkowym znakowaniu wartości odżywczej w produktach żywnościowych. Od 13 grudnia 2016 r. na opakowaniu każdego produktu spożywczego producent będzie musiał uwzględnić m.in. wartość energetyczną, zawartość tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka, a także zawartość soli. Pojawi się także możliwość zamieszczenia na opakowaniu informacji, że zawartość soli w produkcie wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. 

- Czytanie etykiet ma głęboki sens dla zdrowia konsumentów. Przepis mówi o tym, że na opakowaniu w kolejności malejącej muszą znaleźć się wszystkie składniki użyte do produkcji gotowego produktu spożywczego. Problem w tym, że obecnie nie ma obowiązku żeby napisać na etykiecie ile soli znajduje się w produkcie. Dlatego konsument w pierwszym odruchu może nie wiedzieć, że kupuje produkt, który w większości składa się z soli - mówi dr Katarzyna Stoś.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • artmetic ekonsulting 2016-03-15 22:54:44

    Polecamy aplikację E-dodatki do żywności i Tabele Dietetyczne. Obie pozwolą Ci się odnaleźć w skomplikowanym języku etykiet :)

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!