Produkcja czekolady i wyrobów w 2020 r. zanotowała delikatny wzrost
Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła w grudniu 2020 roku o 0,1 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadła aż o 19,0 proc., natomiast po 12 miesiącach 2020 roku produkcja wzrosła o 0,4 proc. wobec takiego samego okresu roku 2019.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w grudniu 2020 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec grudnia 2019 roku o 0,1 proc. do 32,2 tys. ton. W ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w grudniu 2020 roku spadła wobec listopada 2020 r. o 19,0 proc.
W ciągu 12 miesięcy 2020 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec takiego samego okresu 2019 roku o 0,4 proc. do 427 tys. ton.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Z kolei produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w grudniu 2020 roku 20,8 tys. ton i była wyższa o 3,7 proc. niż rok wcześniej, a wobec listopada 2020 roku spadła o 19,2 proc. W ciągu 12 miesięcy 2020 roku produkcja samej czekolady wzrosła o 4,3 proc. rdr i wyniosła 291 tys. ton.
Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika też, że produkcja cukierków czekoladowanych w grudniu 2020 roku w ujęciu rocznym spadła o 8,7 proc. do 4,5 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec listopada 2020 r. – spadła aż o 22,8 proc. W ciągu 12 miesięcy 2020 roku produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 6,0 proc. rdr i wyniosła 50,1 tys. ton.
Z wcześniejszych danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w całym 2019 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,2 proc. wobec 2018 roku do 424 tys. ton. W 2019 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 3,3 proc. do 279 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,2 proc. do 53,3 tys. ton.
Dla porównania w 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła zaś o 7,2 proc. wobec takiego samego okresu 2017 roku i wyniosła łącznie 425 tys. ton. Z kolei produkcja samej czekolady wzrosła w 2018 roku w ujęciu rocznym o 9,1 proc. do 270 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła o 2,4 proc. do 58,1 tys. ton.
Z kolei w 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku do 399 tys. ton. Produkcja samej czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2017 roku w ujęciu rocznym o 0,3 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 8,6 proc. i wyniosła 59,8 tys. ton.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.