Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w marcu 2019 roku
Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła w marcu 2019 roku w ujęciu rocznym, a także w ujęciu miesięcznym. Z kolei po trzech miesiącach 2019 roku produkcja zanotowała lekki spadek wobec takiego samego okresu roku 2018, który wyniósł 0,8 proc.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w marcu 2019 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec marca 2018 roku o 4,0 proc. do 37,9 tys. ton.
Z danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w marcu 2019 roku wzrosła wobec lutego 2019 roku o 5,5 proc.
W okresie styczeń-marzec 2019 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła zaś o 0,8 proc. wobec takiego samego okresu 2018 roku i wyniosła łącznie 112 tys. ton.
Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w marcu 24,6 tys. ton i była wyższa o 10,1 proc. niż rok wcześniej, a wobec lutego 2019 roku wzrosła 3,0 proc.
Z danych GUS wynika też, że w ciągu trzech miesięcy 2019 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 6,9 proc. i wyniosła 73,8 tys. ton.
Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w marcu tego roku w ujęciu rocznym spadła o 4,7 proc. do 5,4 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec lutego 2019 r. – wzrosła o 19,6 proc.
W ciągu trzech miesięcy 2019 roku produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 17,9 proc. w ujęciu rocznym do 14,5 tys. ton.
W okresie styczeń-grudzień 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 7,2 proc. wobec takiego samego okresu 2017 roku i wyniosła łącznie 425 tys. ton. Z kolei produkcja samej czekolady wzrosła w 2018 roku w ujęciu rocznym o 9,1 proc. do 270 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła o 2,4 proc. do 58,1 tys. ton.
W 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku do 399 tys. ton. Produkcja samej czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2017 roku w ujęciu rocznym o 0,3 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 8,6 proc. i wyniosła 59,8 tys. ton.
W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.
Dla porównania w 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.