Produkcja czekolady z niewielkim wzrostem po 10 miesiącach 2020 r.
Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła w październiku 2020 roku o 10,0 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadła o 4,4 proc., zaś po 10 miesiącach 2020 roku zanotowała wzrost o 0,7 proc. wobec takiego samego okresu roku 2019.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w październiku 2020 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec października 2019 roku o 10 proc. do 40,1 tys. ton. W ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w październiku 2020 roku spadła wobec września 2020 r. o 4,4 proc.
W ciągu 10 miesięcy 2020 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec takiego samego okresu 2019 roku o 0,7 proc. do 355 tys. ton.
Z kolei produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w październiku 2020 roku 25,2 tys. ton i była niższa o 8,0 proc. niż rok wcześniej, a wobec września 2020 roku spadła o 10,5 proc. W ciągu 10 miesięcy 2020 roku produkcja samej czekolady wzrosła o 5,1 proc. rdr i wyniosła 245 tys. ton.
Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika też, że produkcja cukierków czekoladowanych w październiku 2020 roku w ujęciu rocznym spadła o 10,2 proc. do 6,2 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec września 2020 r. – wzrosła o 23,0 proc. W ciągu 10 miesięcy 2020 roku produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 6,8 proc. rdr i wyniosła 39,8 tys. ton.
Z wcześniejszych danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w całym 2019 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,2 proc. wobec 2018 roku do 424 tys. ton. W 2019 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 3,3 proc. do 279 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,2 proc. do 53,3 tys. ton.
Dla porównania w 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła zaś o 7,2 proc. wobec takiego samego okresu 2017 roku i wyniosła łącznie 425 tys. ton. Z kolei produkcja samej czekolady wzrosła w 2018 roku w ujęciu rocznym o 9,1 proc. do 270 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła o 2,4 proc. do 58,1 tys. ton.
Z kolei w 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku do 399 tys. ton. Produkcja samej czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2017 roku w ujęciu rocznym o 0,3 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 8,6 proc. i wyniosła 59,8 tys. ton.
W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.
Natomiast w 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.