Rośnie import ukraińskiego miodu do Polski
- Autor: informacja prasowa
- Data: 06-08-2019, 14:06

- W Polsce znajduje się blisko 1/10 wszystkich uli w Unii Europejskiej. Pod tym względem wyprzedzają nas jedynie Hiszpania i Rumunia – mówi Maria Krawczyńska, menedżer ds. Społecznej Odpowiedzialności Biznesu w Banku BNP Paribas.
– Średnio, na każdym kilometrze kwadratowym Polski swój dom ma 5,2 pszczelich rodzin. W BNP Paribas mamy takich rodzin 9, co jest równoznaczne z liczbą uli na dachach naszych centrali w Warszawie oraz Rudzie Śląskiej. Funkcjonując w miastach nie chcemy zapominać o tym, że zgoda i bliskość z naturą to podstawa zdrowego trybu życia – dodaje.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Mimo imponujących statystyk, Polska nie może polegać wyłącznie na własnej produkcji. W 2018 r. zaimportowaliśmy 25 712 ton miodu o wartości 52,4 milionów euro, co dało nam 11. pozycję na świecie. Dane COMTRADE wskazują, że na nasze stoły trafia przede wszystkim efekt ciężkiej pracy pszczół ukraińskich (48% całego polskiego importu), chińskich (26,6% całego polskiego importu) oraz bułgarskich (7,3% całego importu). W tym samym czasie wyeksportowaliśmy 14 640 ton miodu za 35,9 milionów Euro, głównie do Niemiec (25,4%), Francji (23,8%) i Hiszpanii (11,9%).
Ze względu na różnorodność roślin, z jakich mogą korzystać pszczoły, rynek pełen jest odmian miodów. Poza walorami smakowymi i zapachowymi, różnią je też ceny.
- W sprzedaży bezpośredniej najtańszy miód rzepakowy kosztował w 2018 roku średnio 23,3 zł za kilogram. Za 24,8 zł sprzedawano miód wielokwiatowy. Spośród miodów letnich, czyli nektarowych najdroższy był gryczany. Co ciekawe, miód spadziowy ze spadzi liściastej był o 5,4 zł/kg tańszy od swojego odpowiednika pochodzącego z surowca z drzew iglastych. Najdroższy był tradycyjnie miód wrzosowy, sprzedawany przeciętnie za ok 53,6 zł/kg – tłumaczy Karolina Załuska, ekspert ds. Analiz Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BNP Paribas.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
W Polsce jest około 2 milionów rodzin pszczelich
-
W Kielcach zebrano pierwszy miód z pasieki z recyklingu
-
Gorzowska elektrociepłownia udostępnia swoje tereny pszczelarzom
-
Duży producent miodu przejmuje, by wejść w e-commerce
-
Polska branża spożywcza nie jest gotowa na Zielony Ład, ale to nie jej wina
-
Uczniowie z pięciu województw stworzą miododajne łąki
-
Bakalland ma to, czego brakuje Purelli? "Mogą być znaczącym graczem w Europie"
-
Naukowcy z USA pracują nad stworzeniem superwydajnego procesora na bazie miodu
-
Opole: Wnioski na ponad pół miliona złotych na wsparcie dla pszczół
-
Wojna w Ukrainie wzmocni "zieloną transformację" polskich firm spożywczych
komentarze (0)