Rośnie popularność słodyczy w wersji fit i light
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 04-05-2016, 11:59

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Polacy przywiązują coraz większą wagę do zdrowego trybu życia, w tym przemyślanej diety. Dlatego rośnie popularność dietetycznych ciastek oraz wersji fit klasycznych produktów. Wyprodukowane są one najczęściej ze zbóż, pełnoziarnistej mąki i naturalnych składników. To również przekąski, które spełnią potrzebę zjedzenia „czegoś słodkiego”, nie dostarczając przy tym organizmowi ogromnych ilości cukrów i tłuszczy.
Warto jednak pamiętać, że nie każdy produkt określony mianem light będzie zdrowy. Aby zmniejszyć kaloryczność danego wyrobu, producent może zastąpić glukozę szkodliwym, ale niekalorycznym aspartamem bądź obniżyć zawartość tłuszczu kosztem zwiększenia ilości wody i substancji zagęszczających. Często zdarza się też, że obniżona zawartość cukru jest rekompensowana zwiększoną objętością tłuszczu – w efekcie produkt bez cukru jest dużo bardziej kaloryczny.
komentarze (1)
Pokutuje niestety wśród kobiet myślenie, że można jeść zamiast batonów, batoniki fit i już się będzie chudło... tymczasem bez ćwiczeń to niestety ani rusz ;P Wiem po sobie, że dopiero jak zaczęłam sporo jeździć na rowerze (Indiana - I love YOU :*) i chodzić na fitness, to waga idzie w dół. Pozdrawki do wszystkich leniuszków :)
Odpowiedz