Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Słodycze i przekąski

Rośnie popyt na bezmleczne lody - raport

W Europie rośnie popyt na bezmleczne lody, czyli powstałe na bazie mleka migdałowego bądź koksowego (wyłączając sorbety). Zainteresowani są nimi zarówno alergicy, jak i osoby dbające o zdrowie i kondycję. Z badań firmy Mintel wynika, że 78 proc. Polaków powyżej 16. roku życia zainteresowanych jest zakupem tego typu lodów.

Rośnie popyt na bezmleczne lody - raport
78 proc. Polaków powyżej 16. roku życia zainteresowanych jest zakupem lodów bez zawartości mleka; fot. shutterstock.com

Badania Mintel pokazują, że Polacy przodują na liście krajów unijnych, gdzie rośnie zapotrzebowanie na bezmleczne lody. Zainteresowanych tego typu produktami jest 69 proc. Włochów, 68 proc. Hiszpanów oraz po 63 proc. – Niemców i Francuzów.

Co więcej, badani konsumenci są gotowi zapłacić więcej za bezmleczną alternatywę lodów. Deklaruje to 27 proc. Polaków, 25 proc. Hiszpanów, 21 proc. Włochów, 20 proc. Niemców oraz 18 proc. Francuzów. Odsetek ten jest największy w grupie konsumentów w wieku 16-24 lata.

Jak tłumaczy Julia Buech, analityk firmy Mintel, pierwotnie bezmleczne alternatywy dla lodów były stworzone dla konsumentów o szczególnych wymaganiach dietetycznych, takich jak ci, którzy nie tolerują laktozy lub alergików. Dziś stanowią one o wyborze stylu życia, zwłaszcza wśród młodszych pokoleń. Wynika to z połączenia trendów prozdrowotnych oraz względów etycznych, jak również zmieniających się preferencji smakowych i zainteresowania nowymi smakami.

Popyt na bezmleczne lody odzwierciedla modę także na inne alternatywy produktów nabiałowych bez laktozy oraz opartych na składnikach roślinnych. Według Mintel, w 2015 roku ich udział w Europie osiągnął 3 proc. rynku nabiału, w porównaniu do 2 proc. w 2014 i 1 proc. w 2013 r.

Co ciekawe, na zainteresowaniu jako alternatywa dla mleka odzwierzęcego traci mleko sojowe, a zyskuje to powstałe na bazie migdałów, kokosa, ryżu, łubinu czy orzechów nerkowca. Zdaniem ekspertów, ten trend będzie się utrzymywał w 2016 roku.

Analitycy zatem dostrzegają ogromne pole do innowacji w tym sektorze. Na razie prym wiodą w nich Niemcy wprowadzając nowe alternatywy dla produktów mlecznych, w tym lodów. Tamtejsi producenci tych łakoci wypuszczają na rynek także sporo propozycji lodów np. wyłącznie ze składników ekologicznych czy produktów lokalnych (tradycyjnych).

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mintel RSS ALERT    /    lody RSS ALERT    /    lody bezmleczne RSS ALERT    /    mleko bez laktozy RSS ALERT    /    mleko sojowe RSS ALERT    /    mleko kokosowe RSS ALERT    /    alternatywa dla mleka RSS ALERT    /    rynek lodów w Polsce RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Marek 2016-03-01 18:55:07
    Na szczęście coraz szerzej dostępne w Polsce są przepyszne lody od Zielonego Talerza - całkowicie roślinne (bezmleczne, bezjajeczne) i ekologiczne. W tej chwili mają już ponad 30 smaków, dostępnych na śmietanie sojowej, ryżowej, kokosowej, migdałowej, orzechowej... Polecam, najlepsze lody, jakie jadłem!
  • Ania 2016-03-02 11:40:09
    Panie Marku,tu nie chodzi o sorbety!takich na rynku polskim znajdziemy w paru filmach,tylko \"mleczne\",kremowe lody
  • Ula 2016-03-02 12:27:39
    Pan Marek właśnie o takich pisze.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.200.21
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!