Stworzyli czekoladę bez kakao. "Może być tańsza niż tradycyjna"

- Autor: Adam Tubilewicz
- Data: 29-01-2023, 15:57

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Czekolada bez kakao?
Brytyjska firma WNWN w 2022 roku wprowadziła na rynek czekoladę bez kakao. Czym zastąpiono kluczowy składnik tradycyjnej czekolady? Szczegółowa receptura jest oczywiście zastrzeżona. Firma ujawnia jedynie, że mowa o "tradycyjnych technikach fermentacji", dzięki którym przekształca się m.in. brytyjski jęczmień, używany od wieków w piwie i whisky, oraz chleb świętojański, bogaty w przeciwutleniacze polifenolowe, w wysokiej jakości czekoladę bez kakao.
Te i inne składniki pochodzenia roślinnego są fermentowane i prażone przy użyciu zastrzeżonego procesu "w celu zbudowania profilu smakowego, który odzwierciedla złożoność i skład czekolady oraz właściwości rozpływającego się w ustach masła kakaowego, bez użycia kakao."
komentarze (1)
to że ma taki sam kolor to nie znaczy że jest to czekolada! W PRL też mieliśmy wyroby czekolado podobne ale jak te tak i tamte z czekoladą nie miały nic wspólnego. Przepisy bardzo rygorystycznie określają co to jest czekolada!
Odpowiedz