Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Słodycze i przekąski

Stworzyli czekoladę bez kakao. "Może być tańsza niż tradycyjna"

  • Autor: Adam Tubilewicz
  • Data: 29-01-2023, 15:57
Brytyjski start-up WNWN opracował 'alt-czekoladę', która smakuje i zachowuje się tak samo jak klasyczna tabliczka, lecz nie zawiera kakao. Zaprezentowany w 2022 roku produkt trafił już nawet do gastronomii.
Stworzyli czekoladę bez kakao.
Czekolada od WNWN powstaje z użyciem m.in. jęczmienia brytyjskiego oraz chleba świętojańskiego. fot. mat. pras.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Czekolada bez kakao?

Brytyjska firma WNWN w 2022 roku wprowadziła na rynek czekoladę bez kakao. Czym zastąpiono kluczowy składnik tradycyjnej czekolady? Szczegółowa receptura jest oczywiście zastrzeżona. Firma ujawnia jedynie, że mowa o "tradycyjnych technikach fermentacji", dzięki którym przekształca się m.in. brytyjski jęczmień, używany od wieków w piwie i whisky, oraz chleb świętojański, bogaty w przeciwutleniacze polifenolowe, w wysokiej jakości czekoladę bez kakao.

Te i inne składniki pochodzenia roślinnego są fermentowane i prażone przy użyciu zastrzeżonego procesu "w celu zbudowania profilu smakowego, który odzwierciedla złożoność i skład czekolady oraz właściwości rozpływającego się w ustach masła kakaowego, bez użycia kakao."

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Marek 2023-01-30 11:56:50

    to że ma taki sam kolor to nie znaczy że jest to czekolada! W PRL też mieliśmy wyroby czekolado podobne ale jak te tak i tamte z czekoladą nie miały nic wspólnego. Przepisy bardzo rygorystycznie określają co to jest czekolada!

    Odpowiedz

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!