Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce

Torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypomina zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł najlepszych kaligrafów. Poniżej prezentujemy 5 trendów w tworzeniu i dekorowaniu tortów, które przyjęły się na świecie.
  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 23-11-2017, 13:42
Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce
fot. mat. prasowe

W Polsce zauważyć można wyraźny zwrot w kierunku coraz bardziej kreatywnych i interesujących projektów cukierniczych. Popularność zyskały m.in. torty naked cake, w których widać wszystkie warstwy biszkoptu i kremu, czy drip cake, czyli wypieki ze swobodnie spływającą po bokach polewą. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych trendów mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom. Oto pięć najważniejszych trendów:

Quilling Cake
Technika quillingu narodziła się w okresie renesansu na obszarze Włoch i Francji. Polega ona na zwijaniu cienkich papierowych pasków w rolki, a następnie formowaniu z nich różnych kształtów. Dzięki połączeniu wielu mniejszych, różnokolorowych kawałków papieru, artyści zajmujący się quillingiem są w stanie stworzyć skomplikowane, barwne kompozycje. Motywem przewodnim takich dzieł bardzo często są kwiaty bądź zwierzęta. Niepowtarzalność quillingu urzekła także cukierników, którzy zaczęli w ten sposób dekorować swoje torty. – Wzory quillingowe na torcie muszą być wykonane z masy cukrowej, aby całość dekoracji była jadalna. Ta technika jest bardzo pracochłonna i wymaga dużej precyzji, ale dzięki niej torty sprawiają wrażenie zdecydowanie „lżejszych” i delikatniejszych – mówi Urszula Stępniak z cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Sukulenty jak prawdziwe
Sukulenty to specyficzny typ roślin przystosowanych do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody. Aby przetrwać muszą ją gromadzić, np. w liściach bądź łodygach, dzięki czemu posiadają dosyć nietypowe kształty. Do sukulentów zaliczamy kaktusy, ale też np. agawę i aloes z ich charakterystycznymi, „mięsistymi” liśćmi. Za granicą sukulenty zaczynają być coraz częściej używane podczas ślubów, jako alternatywny motyw dla popularnych róż czy tulipanów. Oprócz obecności w kobiercach kwiatowych, jako bukiety czy nawet elementy garderoby młodej pary, rośliny te pojawiają się także na tortach ślubnych, a podczas wesela – na serwowanych gościom muffinach. Osoby, które w Polsce zdecydują się na wybór ornamentu w postaci sukulentów, powinny swoje kroki skierować do pracowni cukierniczej, gdyż wtedy mają pewność, że takie ozdoby zostaną wykonane z masy cukrowej i kremu. Dzięki temu taki tort będzie nie tylko oryginalnie wyglądał, ale i dobrze smakował.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!