Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Szefowa RSPO na Europę: będziemy ograniczać negatywne skutki produkcji oleju palmowego dzięki certyfikacji

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-10-2020, 13:45
Palma olejowa jest najbardziej wydajną rośliną oleistą i żadna inna roślina nie jest w stanie sprostać rosnącemu światowemu zapotrzebowaniu na tłuszcz roślinny, które według szacunków sięgnie 240 milionów ton w 2050 roku. Dlatego zastąpienie oleju palmowego innym olejem – np. słonecznikowym czy sojowym prowadziłoby do zwiększenia areału upraw i zwiększyłoby ryzyko wylesienia. Zadaniem RSPO jest zminimalizowanie negatywnych skutków społecznych i środowiskowych produkcji oleju palmowego - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Dr. Inke van der Sluijs, RSPO’s Head of Operations – Europe, szefowa RSPO na Europę, która wspiera proces certyfikacji oleju palmowego i pomaga firmom chcącym przestawić się na wykorzystywanie oleju pochodzącego ze zrównoważonych źródeł.
Szefowa RSPO na Europę: będziemy ograniczać negatywne skutki produkcji oleju palmowego dzięki certyfikacji
Dr. Inke van der Sluijs, RSPO’s Head of Operations – Europe fot. RSPO

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Olej palmowy jest składnikiem większości przetworzonych produktów spożywczych. Spotkać można go w margarynach, ciastkach, czekoladach, batonach, słonych przekąskach, mleku w proszku, czy pieczywie. To najczęściej stosowany olej roślinny na świecie. Jednak jego intensywna produkcja przyczynia się do degradacji środowiska. Stale rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy oznacza konieczność pozyskiwania nowych obszarów pod plantacje. To wiąże się z wycinką wielkich obszarów lasów tropikalnych w Indonezji i Malezji, które dostarczają ok. 90 proc. produkcji oleju palmowego.

Czytaj też: "PKZOP: Olej palmowy w produktach spożywczych trudno zastąpić czymś innym, dlatego ważna jest certyfikacja"

Dalsza część artykułu (94%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Konsument 2020-10-30 10:15:09

    Kłamczucha! Zagranie marketingowe niszczycieli naszej planety. Ta certyfikacja to jedna wielka ściema. Pod uprawę palm olejowych wycinają płuca Ziemi - i nie ma znaczenia tu żaden świstek zwany "certyfikatem". Plantacje palm olejowych niszczą ziemię i nie nadaje się ona już do uprawy innych roślin - jakie znaczenie ma tu jakiś świstek papieru? Żeby konsument się poczuł lepiej i kupił kolejną paczkę Oreo? Bo dla zniszczonego środowiska to żadna pomoc. Jedyne wyjście to całkowita rezygnacja z oleju palmowego - ale na to to już pazerne korporacje sobie nie pozwolą....

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!