W 2017/18 zniknie deficyt na światowym rynku cukru
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 12-03-2017, 11:09

Powodem podniesienia prognozy nadwyżki produkcyjnej jest większa, niż oczekiwano, produkcja cukru w Azji (poprawiła się pogoda). Większa ma być też produkcja w UE, co jest związane ze zniesieniem kwotowania cukru i izoglukozy w październiku 2017 roku. W sezonie 2015/16 odnotowano deficyt rzędu 9,8 mln ton. Przeprowadzona przez Reuters na początku lutego 2017 roku ankieta wśród 18 analityków i handlowców pokazała, że po wyraźnej fazie deficytowej eksperci oczekują zbilansowanej sytuacji podażowo-popytowej na globalnym rynku cukru.
W sezonie 2015/16 mediana szacunków wyniosła -5 mln ton, a kolejnym produkcja ma dogonić spożycie. Na koniec pierwszego kwartału 2017 roku cukier surowy ma być notowany po średnio 21 centów za funt (~243 USD/t), a na koniec roku po 21,25 cts/lb, co oznacza wzrost o 1%. Większe zyski ma zapewnić cukier biały. Na koniec marca 2017 roku jego notowania mają wynosić 555 USD/t, a z końcem roku wzrosną o 10% do 605 USD/t. Reuters zaznacza, że prognoza cenowa jest medianą 18 prognoz, a analitycy nie byli zgodni, co do zachowania się cen w 2017 roku.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Prognoza podwyżki cen cukru w 2017 roku może dziwić, zwłaszcza biorąc pod uwagę prognozy zamknięcia deficytowej fazy na globalnym rynku i (przynajmniej) zbilansowania wysokości produkcji i spożycia. Wyższe podwyżki cukru białego niż surowego można tłumaczyć potencjalnie większą podażą z Brazylii, która głównie eksportuje cukier surowy. Mediana prognoz produkcji cukru w rejonie środkowo-południowym Brazylii, gdzie zbiera się 90% trzciny cukrowej w tym kraju, wyniosła w ankiecie Reuters ponad 35 mln ton, czyli rekordowo wysoko. W dużej mierze jest to skutek zmian w dywersyfikacji surowca – w sezonie 2017/18 aż 47% trzciny cukrowej ma trafić do produkcji cukru (z pozostałej części powstanie bioetanol), co jest najwyższym udziałem od sezonu 2012/13.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana sześciu prognoz wynosi -6,5 mln ton. Sezon wcześniej odnotowano deficyt w wysokości 7,6 mln ton. Pierwsze prognozy dla sezonu 2017/18 zakładają niewielką nadwyżkę produkcyjną.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Limity w kolejnej sieci: cukier po 5,50 zł. Można kupić maksymalnie 3 kg
-
Rafał Romanowski o problemach z cukrem: to gry rynkowe sieci handlowych
-
Czy cukiernie mają problem z zakupem cukru?
-
Rosja ma teorię, dlaczego w Polsce brakuje cukru. Znalazła winnego
-
Brak cukru to wina klientów? Sieci handlowe zdradzają, co dzieje się w sklepach
-
Kowalczyk: 4-5 zł to cena cukru, która może się ukształtować po nowym sezonie skupowym
-
Kto dokładnie stwierdził, że w Polsce brakuje cukru?
-
Cukier drożeje. Produkcję w Polsce kontrolują dziś cztery firmy
-
Słodkie zamieszanie: Skoro w Polsce cukru nie brakuje, dlaczego nie ma go w sklepach?
-
Prezes POHiD: Ograniczona dostępność cukru wynika z przyczyn niezależnych od handlu
komentarze (0)