Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

W czym tkwi sekret popularności słodyczy?

Czekoladki, cukierki, landrynki, batoniki, kruche ciasteczka. W polewie, z rodzynkami, bakaliami, galaretką – jak tu się oprzeć słodyczom? Ładne opakowania i niepowtarzalny smak pobudzają zmysły i nie pozwalają przejść obok nich obojętnie. W czym jeszcze tkwi sekret tych niezwykłych produktów? Zjedzenie czekolady, batonika czy ciastka poprawia nam nastrój i daje poczucie uspokojenia i relaksu. Już sam słodki smak wzmaga wydzielanie endorfiny, zwanej też hormonem szczęścia. Czujemy się przez to odprężeni i zadowoleni - wskazuje Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO.

W czym tkwi sekret popularności słodyczy?
Zjedzenie czekolady, batonika czy ciastka poprawia nam nastrój i daje poczucie uspokojenia i relaksu. Już sam słodki smak wzmaga wydzielanie endorfiny fot. Shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
Data: 06-08-2020, 15:01

Ponadto słodycze zawierają wiele ważnych dla człowieka składników odżywczych. Na przykład czekolada to źródło takich mikroelementów, jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, usprawniają też pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca.Najnowsze badania oparte na analizie zgromadzonych z ostatnich 50 lat materiałów, przeprowadzone przez naukowców z Baylor Collage of Medicine wskazują, że czekolada jest zdrowa. Łącznie, analiza dotyczyła badań, w których wzięło udział ponad 330 tys. osób.Autor badania, dr Chayakrit Krittanawong stwierdził, że w porównaniu do osób, które jadły czekoladę rzadziej, niż raz w tygodniu, ochotnicy jedzący ją więcej niż raz na tydzień, byli o 8 proc. mniej zagrożeni chorobą wieńcową. Powyższe działanie przypisuje się obecnym w czekoladzie flawonoidom, metyloksantynom, polifenolom i kwasowi stearynowemu, które mogą ograniczać stany zapalne i podnosić poziom dobrego cholesterolu.

Równie ważne składniki zawierają orzeszki i miód, bardzo często wykorzystywane jako dodatek do słodyczy. Miód jest cennym składnikiem dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową, wchodzi w skład diety min. sportowców. Orzechy to źródło wielu witamin, a także wapnia i magnezu. Pobudzają pracę mózgu i mają działanie antydepresyjne. Produkty te uzupełniają dietę, a jako dodatek do słodyczy łączą przyjemne z pożytecznym.

Niezwykle zdrowe i pożyteczne są także sezamki. Sezam wpływa na poprawę pracy nerek i wzroku, a jego regularne spożywanie podnosi odporność organizmu.Ziarna rośliny są też ważnym źródłem nisko cholesterolowych tłuszczów z grupy omega 3 i unikatowych substancji takich jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia. Zawarty w nich kwas linolowy jest bardzo ważny dla organizmu w okresie wzrostu.Sezamowe przysmaki to jednak nie tylko korzyść dla zdrowia. Mają też wspaniały wpływ na urodę. Bogate w witaminy, głównie A i E, korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy, są też źródłem witalności i młodości.

Producenci oferują szereg produktów, które zaspokoją najbardziej wybredne gusta. Słodycze są również doskonałym prezentem na każdą okazję. 

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO powstało w 1996 r. W chwili obecnej zrzesza 23 wiodące firmy z branży. Stowarzyszenie działa na rzecz polskiego przemysłu czekoladowego i cukierniczego, współpracując z władzami i organizacjami pozarządowymi. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

słodycze RSS ALERT    /    czekolada RSS ALERT    /    wyroby czekoladowe RSS ALERT    /    rynek słodyczy RSS ALERT    /    Polbisco RSS ALERT    /    branża słodyczy RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Ofiara słodyczy 2020-08-10 10:31:34
    To chyba jakiś żart. W obecnych czasach, kiedy tak dużo wiadomo i mówi się o zdrowym (naprawdę zdrowym) odżywianiu ktoś pisze o wartościach odżywczych słodyczy?! Jedynie jakieś właściwości zawiera kakao, ale w połączeniu z cukrem, mlekiem w proszku i innymi tłuszczami zdrowe już nie jest! Pisanie o wit. z grupy B w kontekście słodyczy to jakaś kpina. Cukier blokuje i obniża wchłanianie tych składników. Czemu słodycze zawdzięczają swoją popularność? 1) Bardzo dobrej i NACHALNEJ wręcz dostępności (półki przy kasach, stacje benzynowe, automaty itp.) 2) Temu, że są właśnie bardzo częste kupowane na prezent czy jako nagroda dla kogoś lub siebie samego - tak naprawdę jest to broń obosieczna i bomba z opóźnionym zapłonem. A przede wszystkim: 3) Ogromnemu POTENCJAŁOWI UZALEŻNIAJĄCEMU porównywalnemu z narkotykami tj. heroina. Problem jest niestety bagatelizowany i brakuje ośrodków odwykowych dla cukroholików (słodyczoholików - nie mylić z kompulsywnym objadaniem) tj. jakie są powszechnie i często bezpłatnie dostępne dla alkoholików czy narkomanów. Uważam, że wszystkie produkty zawierające cukier powinny zostać opodatkowane w wysokości ok. 40%. Więcej ludzi byłoby zdrowszych. Mniej pieniędzy szłoby na służbę zdrowia. Budżet państwa miałby pieniądze na różne inwestycje i programy. A producenci musieliby się przebranżowić lub po prostu walić mniej cukru do swoich produktów. Obecnie absurdem absurdów jest sytuacja, kiedy na jakimś produkcie jest napisane - "o obniżonej zawartości cukru" (także na dżemach) - i tenże fakt jest powodem do wyższej ceny. Coś Ci zabiorą, zapłać więcej! Od dłuższego czasu można mieć wrażenie, że szeroko rozumiany przemysł cukierniczy funkcjonuje na usługach wielkich koncernów farmaceutycznych (kumaci zrozumieją).

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.10.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!