W Kotlinie Jeleniogórskiej masowo wyginęły rodziny pszczele
- Autor: PAP
- Data: 25-04-2017, 08:36

Jak powiedział w poniedziałek PAP prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy Ziemi Jeleniogórskiej Patryk Waloszczyk, w sumie na terenie kotliny jeleniogórskiej padło ponad 5 tys. rodzin pszczelich.
"Na pewno jest to zjawisko lokalne, ale o tyle niebezpieczne, że może się ono rozprzestrzenić na kolejne obszary regionu, a w kolejnych latach pojawić się w pozostałych częściach kraju" - powiedział Waloszczyk.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Dodał, że są takie rejony, gdzie zginęły rodziny we wszystkich ulach np. w Piechowicach, Starej Kamienicy, ale we wschodniej części kotliny np. w Staniszowie czy Kamiennej Górze w ogóle nie ma takiego zjawiska.
"Miejsca, gdzie odnotowano te masowe padnięcia wiążą się z występowaniem i uprawą gryki. Niewykluczone, że zastosowano do tych upraw, jakiś nowy środek chemiczny. Niepokoi nas też bardzo, że podobne zjawisko zauważono we wschodniej Brandenburgii. Oby przyczyna nie przyszła do nas z Niemiec" - powiedział Waloszczyk.
Jak podkreślił, wiele rodzin pszczelich ocalało tylko dlatego, że zimowały na wrzosowiskach w lasach w okolicy Przemkowa, gdzie we wrześniu dolnośląscy pszczelarze zbierają miód wrzosowy.
"Ja połowę swoich uli przywiozłem do domu i ocalały mi w nich tylko cztery rodziny. Natomiast w Przemkowie wszystkie są zdrowe, a przy swoich ulach stosowałem w obu miejscach te same metody, lekarstwa" - powiedział Waloszczyk.
Odtworzenie rodziny pszczelej w jednym ulu kosztuje od 300 do 500 zł. Łącznie straty finansowe sięgają zatem około 2 mln zł.
Na Dolnym Śląsku znajduje się prawie 3 tysiące pasiek - z ponad 60 tysiącami uli. Rocznie zbiera się w tym regionie średnio ponad 15 proc. miodu zebranego w całej Polsce. Miód wrzosowy to zarejestrowany i certyfikowany przez Unię Europejską produktu regionalny Dolnego Śląska.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Produkcja miodu i dyrektywa miodowa: Ważna identyfikowalność
-
W Polsce jest około 2 milionów rodzin pszczelich
-
W Kielcach zebrano pierwszy miód z pasieki z recyklingu
-
Gorzowska elektrociepłownia udostępnia swoje tereny pszczelarzom
-
Czujnik w 5 minut wykrywa pestycydy w żywności
-
KOWR: coraz więcej pszczół w Polsce
-
W jakim kraju najwięcej owoców i warzyw jest skażonych pestycydami? Zaskakujący lider
-
Duży producent miodu przejmuje, by wejść w e-commerce
-
Start up stworzył inteligentne ule, które ratują pszczoły
-
Pszczoły są niezbędne dla ekosystemów
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (0)