Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Słodycze i przekąski

W Lipowej pączki tylko z powidłami śliwkowymi

Mieszkańcy Lipowej w Beskidach chcą przywrócić popularność śliwkom, które niegdyś były lokalnym specjałem. W "tłusty czwartek" urzędnicy z gminy poczęstują petentów pączkami ze śliwkowym nadzieniem - mówi jedna z mieszkanek Lipowej Lilianna Wójtowicz.


Autor: PAP
Data: 12-02-2015, 08:48

"Żółte, nieco kwaskowe śliwki są jednym z symboli naszej gminy. To stara, dość rzadko spotykana w Polsce odmiana, która nazywana jest żniwką, gdyż dojrzewa w sierpniu, w czasie żniw. Jest odporna: świetnie sobie radzi na dużych wysokościach, nawet 600 m npm. W naszej gminie doskonale się rozwijała w Ostrym, Twardorzeczce, czy Słotwinie" - powiedziała Wójtowicz, która stoi na czele Stowarzyszenia Ziemi Lipowskiej.

Niegdyś owoce skupował zakład przetwórczy w Żywcu. Wielu gospodarzy miało w ogródkach drzewka i sprzedając owoce reperowali rodzinne budżety. "Na etykietach przetwórnia pisała, że to z mirabelek, ale to były nasze żniwki" - wspomina Wójtowicz.

Zakład upadł. Skończyło się zapotrzebowanie na owoce, a tym samym zainteresowanie mieszkańców. Wycinali drzewka. Śliwka zaczęła znikać z krajobrazu. Stowarzyszenie postanowiło przywrócić jej popularność. "Robimy to od podstaw. Cztery lata temu otrzymaliśmy wsparcie z Fundacji Wspomagania Wsi, dzięki czemu założyliśmy 30 sadów. Sami szczepimy i rozprowadzamy drzewka, ale przed nami sporo pracy - kiedyś każdy przy domu miał przynajmniej kilka drzewek" - wyjaśniła Wójtowicz.

Aby spopularyzować owoc mieszkańcy organizują w sierpniu święto śliwki. Opublikowano też książeczkę z przepisami na potrawy z wykorzystaniem owoców o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku. Doskonale nadają się one na kompoty, dżemy i nalewki.

Jak zapewnia Wójtowicz szczególnie smaczne są powidła. "Żeby je zrobić układamy warstwami śliwki bez pestek w garnku przesypując każdą z nich odrobiną cukru. Wypełniony garnek należy pozostawić do następnego dnia, by owoce wypuściły sok. Później bez mieszania należy całość gotować przez 4-6 godzin, w zależności od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Powidła są wspaniałe" - zapewniła szefowa stowarzyszenia.

Jak dodała, stowarzyszenie będzie zabiegało o wpisanie żniwek na listę produktów tradycyjnych. Kompletują już dokumenty, które chcą złożyć wiosną w ministerstwie rolnictwa.

Zabiegi promocyjne Stowarzyszenia Ziemi Lipowskiej wspierają władze gminy, które chcą podkreślić, że ich śliwki są najlepsze. Stąd pomysł z wykorzystaniem "tłustego czwartku". Jak dodała Liliana Wójtowicz w urzędzie gminy na petentów będzie czekało około 100 pączków z śliwkowym nadzieniem.

Gmina Lipowa leży u stóp Skrzycznego, najwyższej góry Beskidu Śląskiego. Mieszka w niej ok. 10 tys. osób.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Lilianna Wójtowicz RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Ziemi Lipowskiej RSS ALERT    /    tłusty czwartek RSS ALERT    /    pączki RSS ALERT    /    cukiernie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.129.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!