W szkołach drastycznie spadła sprzedaż obiadów i liczba sklepików
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 20-05-2016, 14:19
Po wprowadzeniu zakazu sprzedaży niezdrowych produktów w sklepikach szkolnych wiele z nich przestało funkcjonować. Jednym z głównych powodów jest brak rentowności. Uczniowie rezygnują też ze szkolnych obiadów – wynika z najnowszego badania instytutu badawczego ABR SESTA.
Uczniowie rezygnują też ze szkolnych obiadów fot. Fotolia
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Obecnie sklepiki działają w niespełna połowie zbadanych szkół (45 proc.) tj. w szkołach podstawowych jest ich 36 proc., w gimnazjach 52 proc., a w szkołach ponadgimnazjalnych 59 proc.
Około 20 proc. szkół ocenia, że w ich placówce są one nierentowne, ale już 46 proc. uważa, że przynoszą zysk.
Dalsza część artykułu (94%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (1)
Jaki wniosek nasuwa się? Dzieci, albo jecie niezdrowo, albo wcale. Za ustawą powinny iść konkretne kroki, tzn. umożliwiające dzieciom spożywanie zdrowej żywności, która jak wiadomo droższą jest. Chodzi tu o tę prawdziwą zdrową żywność, nie farbowaną, na której farbowane cwaniactwo chce się za wszelką cenę, dorobić.
Odpowiedz