Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Właściwości probiotyczne i prebiotyczne miodów pszczelich w aspekcie ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego

Strona 2 z 11
  • Autor: ELŻBIETA ROSIAK, DANUTA JAWORSKA, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 3 (120)
  • Data: 23-01-2020, 15:13

Ich przeciętna zawartość wynosi ok. 1,5 % suchej masy, z czego najwięcej, bo aż 70 ÷ 90 % ogólnej ilości tych związków stanowi kwas glukonowy. Ponadto w miodzie wykryto takie kwasy, jak: mrówkowy, winowy, octowy, szczawiowy, malonowy, kapronowy, kaprylowy, jabłkowy, bursztynowy, mlekowy, cytrynowy, walerianowy [11]. Kwasy organiczne zawarte w miodzie pochodzą głównie z organizmów pszczół, przemian zachodzących podczas wytwarzania miodów, a ich ilość wzrasta wraz z postępującym procesem dojrzewania miodu. Ponadto w miodach wykryto niewielkie ilości kwasów nieorganicznych – solnego i fosforowego [11].

Enzymy należą do substancji białkowych obecnych w miodach i pochodzącą głównie z gruczołów pszczół, a w mniejszym stopniu z pyłku kwiatowego oraz spadzi [17]. W miodach występuje głównie diastaza – inaczej zwaną amylazą. Wyróżnia się dwie jej formy: α-amylazę, która rozkłada skrobię do dekstryn oraz β-amylazę, rozkładającą dekstryny do maltozy. Enzym, który katalizuje hydrolizę sacharozy do glukozy i fruktozy oraz uczestniczy w tworzeniu oligosacharydów to inwertaza – inaczej zwana β-fruktofuranozydazą lub sacharazą.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W miodach występuje naturalnie również katalaza – enzym rozkładający nadtlenek wodoru, a tym samym zmniejszający wartość inhibiową miodu oraz oksydaza glukozowa – enzym utleniający glukozę oraz wpływający na zawartość kwasu glukonowego w miodzie. W miodach występuje także peroksydaza, która katalizuje reakcje utleniania różnych związków nadtlenkiem wodoru [17]. Niewielka zawartość witamin w miodzie sprawia, że nie stanowi on istotnego źródła tych składników w diecie człowieka. Wśród witamin wykrytych w omawianym produkcie wymieniane są: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (kwas nikotynowy), B6(pirydoksyna), B5 (kwas pantotenowy), H (biotyna), B9 (kwas foliowy), witamina C oraz filochinon (witamina K), a także śladowe ilości witamin A i D [1].

Przeciętna zawartość związków mineralnych w miodach wynosi 0,02 ÷ 1,03 %. Do pierwiastków wykrytych w miodach należą: potas, krzem, sód, żelazo, miedź, magnez, mangan, siarka, nikiel, fosfor, chlor, kobalt, jod, cynk, pallad, arsen, stront, glin, wolfram, ołów, chrom, tytan, bar, molibden, wanad, cyna, srebro.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!