Kolejny rok z rzędu Włochy zajmują pierwsze miejsce w rankingu producentów lodów. Firmy na półwyspie Apenińskim przygotowały w 2016 r. 595 milionów litrów zamrożonych deserów. To 19 procent całej produkcji w Unii Europejskiej.

Na drugim miejscu są Niemcy, gdzie powstało 514 milionów litrów lodów. W rankingu pnie się Polska i obecnie znajduje się na piątym miejscu. Według Eurostatu, nad Wisłą w zeszłym roku przygotowano 263 miliony litrów. Polski Główny Urząd Statystyczny dodaje, że produkcja lodów w Polsce wzrosła w 2016 roku o ponad 9 procent wobec 2015 roku, zaś wartość sprzedaży wzrosła aż o prawie 25 procent w ujęciu rocznym.

Łącznie w całej Unii w 2016 roku wyprodukowano ponad 3 miliardy 200 milionów litrów lodów. Najwięcej mrożonych deserów jedzą w Europie Norwegowie. Każdy obywatel tego kraju średnio prawie 10 litrów lodów rocznie.

Czytaj na biznes.onet.pl

 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl