Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Wszystko przez Majów. W Dniu Czekolady trzeba jej spróbować i poznać tajniki

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2017, 14:54
Czekolada. Wszystko zaczęło się od Majów i wypraw Krzysztofa Kolumba, a skończyło na tym, że 12 kwietnia obchodzony jest światowy Dzień Czekolady.  Z tej okazji w Gdańsku, w Fabryce Czekolady „Bałtyk” czekolada leje się strumieniami. Pracownicy firmy uruchomili fontannę czekolady i częstowali nią wszystkich, którzy tego dnia odwiedzają gdańską fabrykę czekolady.
Wszystko przez Majów. W Dniu Czekolady trzeba jej spróbować i poznać tajniki
fot. ZPC Bałtyk

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dzień czekolady to święto, które uwielbiają wszyscy sympatycy czekoladowych tabliczek, pralinek czy bombonierek. W Gdańsku, w Fabryce Czekolady „Bałtyk” dla podkreślenia tradycji produkcji czekolady na Pomorzu zorganizowano degustację czekolady płynącej prosto z fontanny. Była to też okazja, aby opowiedzieć o historii czekolady i jako to się stało, że dzisiaj jest ona „królową słodyczy”.

A wszystko zaczęło się od Majów, którzy wieki temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!