Wszystko przez Majów. W Dniu Czekolady trzeba jej spróbować i poznać tajniki
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 12-04-2017, 14:54

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Dzień czekolady to święto, które uwielbiają wszyscy sympatycy czekoladowych tabliczek, pralinek czy bombonierek. W Gdańsku, w Fabryce Czekolady „Bałtyk” dla podkreślenia tradycji produkcji czekolady na Pomorzu zorganizowano degustację czekolady płynącej prosto z fontanny. Była to też okazja, aby opowiedzieć o historii czekolady i jako to się stało, że dzisiaj jest ona „królową słodyczy”.
A wszystko zaczęło się od Majów, którzy wieki temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie.
komentarze (0)