Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Słodycze i przekąski

Żaden składnik nie zastąpi cukru w świątecznych ciastach

Cukry mogą stanowić istotną część zróżnicowanej diety jeśli są spożywane z umiarem. Dlatego producenci żywności są zobowiązani do szczegółowego informowania o zawartości cukru w swoich produktach. Warto pamiętać, że w przygotowaniu tradycyjnych, świątecznych wypieków cukier nie zawsze daje się zastąpić - to wnioski z przedświątecznej konferencji prasowej zorganizowanej przez PFPŻ i Polbisco.

Żaden składnik nie zastąpi cukru w świątecznych ciastach
fot. shutterstock

W polskiej tradycji podczas Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie na polskich stołach goszczą różnego rodzaju słodkości. Występujący w nich cukier i jego rola w diecie cieszy się wzrastającym zainteresowaniem opinii publicznej.

Jak podkreśliła prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego cukry są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi.

- Wszystkie rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy zboża, zawierają naturalnie występujące cukry. Cukry są również naturalnie obecne w mleku i jego przetworach oraz w miodzie. Zarówno cukry proste, jak i złożone są głównym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącym do utrzymywania stałej temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego. Co istotne, glukoza jest pokarmem dla naszego mózgu. Właśnie dlatego minimalna ilość węglowodanów niezbędnych dla organizmu człowieka jest zdeterminowana przez zapotrzebowanie komórek mózgowych na glukozę.

Prof. Wawer podkreślała również, że cukry, tak jak każdy inny składnik odżywczy czy produkt żywnościowy, mogą stanowić część zróżnicowanej diety, gdy spożywane są z umiarem i zgodnie z indywidualnymi potrzebami fizjologicznymi człowieka.

Aleksandra Frączek, wiceprezes Federacji Konsumentów przedstawiła obowiązujące regulacje prawne dotyczące znakowania produktów żywnościowych. Jak podkreśliła dzisiejszy konsument na etykiecie produktu znajdzie pełną informację o jego składzie i  wartości odżywczej.

- Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego informacje o zawartości cukrów w produktach żywnościowych są obowiązkowo zamieszczane w oznakowaniu tych produktów, zarówno w wykazie składników produktu, jak i w tabeli wartości odżywczej. Powyższy wymóg dotyczy całkowitej zawartości ww. składnika, tzn. nie tylko ilości dodanej w recepturze, ale również naturalnej zawartości tych składników pochodzących z surowców użytych do produkcji - dodała.

Michał Iwaniuk, mistrz cukiernictwa oraz szef cukierni i czekoladziarni Czekolada Cafe w Airport Hotel Okęcie opowiedział o polskich bożonarodzeniowych tradycjach cukierniczych  oraz aktualnych trendach świątecznych.

- Bez cukrów nie przygotujemy wspaniałych świątecznych pierników, makowców, serników, lukrów czy pomad. Nadają one produktom nie tylko wspaniały smak, ale pozwalają także uzyskać odpowiednią konsystencję i barwę produktu.  Żaden inny pojedynczy składnik nie jest w stanie zastąpić cukrów w zakresie wszystkich ich funkcji pełnionych w produkcie - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

więcej informacji:

cukier RSS ALERT    /    Boże Narodzenie RSS ALERT    /    Michał Iwaniuk RSS ALERT    /    cukiernicy RSS ALERT    /    Aleksandra Frączek RSS ALERT    /    Federacja Konsumentów RSS ALERT    /    Iwona Wawer RSS ALERT    /    wypieki RSS ALERT    /    spożycie cukru RSS ALERT    /    spożycie cukru w Polsce RSS ALERT    /    ciasta RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.36.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!