- Należy jednak zauważyć, że koszty działalności wzrosły dynamiczniej niż przychody, o 26% do 920 mln zł. Większe koszty działalności były prawdopodobnie związane z wyższymi cenami surowców do produkcji. Średnia cena skupu mleka w Polsce w I połowie 2017 r. była o 25,9% wyższa niż przed rokiem. Ceny zbytu śmietany były o 5,0% wyższe.  Wg danych GUS (za IERiGŻ) średnia cena cukru workowanego była o 14% wyższa niż przed rokiem - mówi Paweł Wyrzykowski.

W rezultacie, w I połowie 2017 r. stopa zysku brutto ukształtowała się na poziomie 14,9%, tj. o 2,9 p.p. niższym niż w analogicznym okresie przed rokiem, a na poziomie netto wyniosła 14,4% czyli o 2,8 p.p. mniej niż w I połowie 2016 r.

Według danych Eurostat, w I połowie 2017 r. wolumen eksportu lodów z Polski wyniósł 35,6 tys. t  i był o 19,9% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość eksportu lodów wyniosła natomiast 75,5 mln EUR i była o 20,8% wyższa niż w I połowie 2016 r.

- Produkty te były sprzedawane przede wszystkim do krajów UE – trafiło tam 97,4% wolumenu. W I połowie 2017 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, wolumen eksportu lodów do naszego największego odbiorcy, Niemiec, zwiększył się o 49% do 10,2 tys. t. Sprzedaż do Czech zwiększyła się o 17% do 4,3 tys. t,  na Węgry o 55% do 3,6 tys. t, a do Rumunii o 15% do 3,2 tys. t. Spadek eksportu odnotowano natomiast w przypadku Wielkiej Brytanii – o 23% do 2,2 tys. t - komentuje eksport Banku BGŻ BNP Paribas.

Wśród krajów pozaunijnych, największy wolumen eksportu lodów odnotowano do Bośni i Hercegowiny  (182 t, wzrost o 29% r/r), Macedonii (131 t, wzrost o 70%) oraz Szwajcarii (116 t, spadek o 48%).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl