Rok 2022 był niewątpliwie rokiem sukcesów Grupy Polmlek. Wzrost przychodów i przejęcia umocniły pozycję firmy i dały solidne podstawy na trudny 2023 rok.
- Ubiegły rok był jednym z najtrudniejszych okresów w historii działalności firmy. Wojna w Ukrainie spowodowała bardzo dużą niepewność na rynku co do dostępności podstawowych surowców, których używamy do produkcji, jak również dostępności nośników energii (gazu i prądu) - mówi Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel.
Chiny od długiego czasu stanowią bardzo perspektywiczny rynek. Ale patrząc na obecną sytuację musimy równocześnie myśleć o lokowaniu polskich produktów na innych rynkach - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.
Małgorzata Gut, dyrektor ds. rozwoju rynku w firmie Charsznickie Pola Natury w rozmowie z Portalem Spożywczym opowiada o projekcie joint-venture dotyczącym budowy nowego zakładu produkującego kimchi, a także nowościach produktowych firmy.
Z początkiem tego roku Edmund Borawski, wieloletni prezes SM Mlekpol przeszedł na emeryturę. Jego następcą został Tadeusz Mroczkowski, dotychczasowy dyrektor zakładu Mlekpolu w Grajewie. Zapraszamy do lektury ostatniego wywiadu, jakiego udzielił nam prezes Borawski.
To już mała tradycja. Jak co roku, na prośbę Portalu Spożywczego, swoimi przewidywaniami i prognozami dla rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych oraz rynku mięsa brojlerów kurzych dzieli się Mariusz Szymyślik, dyrektor do spraw analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Po 14 latach prezesury i 42 latach pracy w SM Spomlek, z końcem grudnia 2022 roku na emeryturę przeszedł Edward Bajko. Postać niezwykle charyzmatyczna i ważna w całym polskim mleczarstwie. Zapraszamy do lektury ostatniego wywiadu, którego udzielił serwisowi portalspożywczy.pl jako prezes Spółdzielni Spomlek.
Dla nas stabilizacja odbywa się poprzez inwestycje, nie stagnację. (...) Inwestujemy w park maszyn i rozwiązania pozwalające na mniejsze zużycie energii - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Agnieszka Chmielowska, menedżer działu eksportu w firmie Prospona Sp. z o.o.
Rok 2022. Mieliśmy nadzieję, że będzie lepszy niż dwa poprzednie. Dla społeczeństwa, biznesu, firm, pracowników. Niestety wojna u naszych sąsiadów mocno wpłynęła na sytuację w naszym regionie, w tym na firmy spożywcze i handlowe. Oto przegląd ważnych wydarzeń z rynku żywności.
Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku
Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze
Obserwuj Portal Spożywczy na Instagramie
Portal Spożywczy: dołącz do nas na LinkedIn
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych
Globalny kanał RSS
Zobacz więcej kanałów RSS
NEWSLETTER
NAPISZ DO NAS
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!