Kampanie medialne sprowokowane incydentami mogą przynosić branży spożywczej korzyść, poprzez eliminowanie przypadków, które zagrażają bezpieczeństwu żywności. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu kampanie to broń obosieczna - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM).
Uważam, że ostatnie zagraniczne ataki na polską żywność, w tym afera z koniną, to normalna, choć nieco brudna gra rynkowa. Jeśli sami się "podkładamy"; jeśli można posłużyć się naszą słabością do osiągnięcia swoich celów, to inni gracze to wykorzystują - powiedział Dariusz Formela, prezes PKM Duda na konferencji w czwartek.
Opinia publiczna ma prawo wiedzieć, którzy producenci sypali do jedzenia sól przemysłową, uznał sąd. Aby usłyszeć to zdanie, dziennik "Metro" procesował się z sanepidem aż 10 miesięcy, donosi "Gazeta Wyborcza".
Czechy są już trzecim pod względem wielkości odbiorcą polskiego eksportu - wysyłamy tam 6,2 proc. całej zagranicznej sprzedaży, wobec 4,3 proc. w 2004 r. Ostatnie afery dotyczące skażonej żywności mogą popsuć te relacje - pisze Puls Biznesu.
W związku z aferą solną przemysł spożywczy, a zwłaszcza mięsny, poniósł znaczne straty - zarówno materialne, głównie ze względu na ograniczenia w sprzedaży w Czechach, jak i wizerunkowe - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.
Zarówno ten rok, jak i kolejne lata przyniosą spory spadek poziomu inwestycji w branży mięsnej. Dopiero znacząca poprawa kondycji ekonomicznej zakładów mięsnych może zaowocować zmianą tego trendu - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.
- Zawsze uważałam, że polscy producenci żywności są rzetelni. A teraz pogoń za zyskiem powoduje, że stają się podobni do osób, o których nie chcemy mówić dobrze - ocenia informacje TOK FM o aferze rybnej dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. Jak podało TOK FM, śledczy z Lublina wyjaśniają sprawę ponad 100 ton mrożonych ryb i owoców morza, które mogły być przeterminowane nawet o pięć lat.
- W związku z tym, że w Polsce dzienne spożycie soli na osobę jest zbyt wysokie w stosunku do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, w chwili obecnej nie można jednoznacznie stwierdzić czy kumulacja związków chemicznych stanowiących zanieczyszczenia soli wypadowej (poprzez spożywanie ich przez dłuższy okres czasu) nie stanowi zagrożenia zdrowotnego dla ludzi - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wicepremier Waldemar Pawlak ocenił w poniedziałek, że wątpliwości czeskiej administracji dotyczące jakości polskiej żywności w związku z tzw. aferą solną zostały rozwiane. Dodał, że nie spodziewa się, by Czesi mieli zakazać importu polskiej żywności.
Czeski minister rolnictwa ciągle jest zaniepokojony jakością polskich produktów spożywczych na tamtejszym rynku. Grozi nawet wstrzymaniem importu polskich produktów rolno-spożywczych do Czech - podało "Polskie Radio".
Poznańska prokuratura, prowadząca śledztwo w sprawie tzw. afery solnej, nie przewiduje przekazywania komukolwiek materiałów z tej sprawy. W czwartek ministerstwo rolnictwa Czech ogłosiło, że od polskiego resortu rolnictwa usłyszało obietnicę otrzymania listy firm.
Czeski minister rolnictwa nazwał skandalem zachowanie Polski w sprawie soli technicznej, która miała być stosowana przy produkcji żywności. Jak poinformowało Czeskie Radio publiczne Petr Bendl zapowiedział jednocześnie wysłanie do Warszawy grupy ekspertów w celu wyjaśnienia problemu - podało "Polskie Radio".
Gorzki smak afery solnej, paradoksalnie, powinien wyjść producentom wędlin na dobre. Jesteśmy bowiem przekonani, że żywność w Polsce będzie teraz przechodzić przez bardziej gęste sito kontroli - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Mówiąc o kategorii Gorących Kubków, da się zauważyć, że konsumenci lubią wypróbowane smaki, znane z kuchni polskiej. Aż 30 proc. sprzedaży na całym rynku jest generowana przez trzy produkty: barszcz czerwony, pomidorową i rosół. Bardzo ważne pozostają więc podstawowe warianty, ale pojawiają się także nowości, które wnoszą do tej kategorii powiew świeżości - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Elżbieta Żeszczyńska, brand manager Knorr Gorący Kubek.
W pierwszej połowie marca media żyły kwestią podrabianej soli, która zamiast na drogi trafiała do firm spożywczych – a za ich pośrednictwem na stoły. Efektem ubocznym całej sprawy mogły być nie tylko trujące wędliny, kiełbasy i pieczywo, ale także skażony wizerunek polskiej branży spożywczej - czytamy w serwisie proto.pl.
Mispol sprzedaje swoje produkty na wielu rynkach. Docierają do nas pierwsze opinie klientów z rynków eksportowych, głównie ościennych, w których fakt polskiego pochodzenia produktów przedstawiany jest jako fakt „in minus" w kontekście afery solnej - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Petras Jasinskas, prezes Mispolu.
Nie do końca rozumiem całe zmieszanie wokół afery solnej. Ten składnik w wędlinie stanowi między 1 a 2 proc. Zgodnie z obecnymi trendami, jej ilość w przetworach jeszcze się zmniejsza. Koszt soli w procesie produkcji wędliny jest bardzo niewielki - mówi Henryk Kania, prezes ZM Henryk Kania.
Afera z solą techniczną nauczyła czegoś producentów. Teraz starają się nas przekonać, że akurat oni są w porządku. Liczą na certyfikaty i pocztę pantoflową. Ewentualne straty zaczną liczyć po drugim kwartale - pisze "Metro".
Problemy z wizerunkiem polskiej żywności na rynkach międzynarodowych spowodowały obawy, że zagraniczni kontrahenci będą zrywać kontrakty - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Główny inspektor sanitarny Przemysław Biliński poinformował w poniedziałek, że państwowa inspekcja sanitarna przeprowadziła dotychczas ponad 15 tys. kontroli ws. wprowadzenia do obrotu soli technicznej jako spożywczej. Zabezpieczono ponad 559 ton soli.
"... śmiem stwierdzić iż dalsze takie podejście władz i organów wojewódzkich i powiatowych wobec tego typu zjawisk, z cichą akceptacją dla istnienia tzw. szarej strefy w gospodarce żywnościowej może wpłynąć na kryzys gospodarczy całego naszego kraju." - pisze w swoim blogu Bronisław Wesołowski, sekretarz generalny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!