Według GUS, sytuacja w sektorze przetwórstwa mięsa poprawia się. W 2014 r. zarówno w przypadku sektora przetwarzania mięsa czerwonego, jak i drobiowego w porównaniu do poprzednich dwóch lat polepszyła się płynność finansowa. Obniżył się nieco wskaźnik długu. W 2014 r. wzrosła również stopa rentowności kapitału własnego i marża operacyjna we wszystkich sektorach zajmujących się przetwórstwem mięsa – wskazuje Monika Drążek, analityk Banku Gospodarki Żywnościowej.
Z miesiąca na miesiąc tracą na wartości podstawowe surowce rolno-spożywcze. Na globalnym rynku utrzymuje się spadek cen większości przetworów mleczarskich. Zniesienie unijnych kwot mlecznych może spowodować wzrost produkcji w niektórych krajach Unii Europejskiej. Z kolei najwięksi importerzy (np. Chiny, Rosja) na razie ograniczali zakupy. Ceny mięsa także spadają, ale tu sytuacja nie jest aż tak niekorzystna. Popyt rośnie szczególnie na wyroby drobiowe.
Naszym zdaniem jest duże prawdopodobieństwo, że zniesienie kwotowania przełoży się pozytywnie na sektor mleczarski, w tym na działające w nim spółdzielnie – powiedziała w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Marta Skrzypczyk z Departamentu Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych w BGŻ SA.
Przychody Banku BGŻ w 2014 r. wzrosły o 5 proc. Wyniosły one 1,521 mld zł. Bank zwiększył swój udział rynkowy w segmencie agrobiznesu, jak również wypracował wyższy wynik odsetkowy i prowizyjny dzięki rosnącej skali działalności podstawowej.
Według prognoz WAPA w 2015 roku łączne zbiory jabłek, w monitorowanych przez tę instytucję krajach półkuli południowej obejmujących Argentynę, Australię, Brazylię, Chile, Nową Zelandię oraz Republikę Południowej Afryki, wzrosną o 5 proc. w relacji rocznej i wyniosą 5,54 mln t. Będzie to jednocześnie największa produkcja od 2011 roku, kiedy zbiory tych owoców ukształtowały się na poziomie 5,62 mln ton - informują analitycy BGŻ.
Globalny bilans popytowo-podażowy na rynku mleka w 2015 roku będzie mniej napięty - prognozują analitycy BGŻ. Spadki cen przetworów mleczarskich oraz cen skupu mleka obserwowane w większości regionów świata przez cały 2014 rok miały swoje podstawowe źródło w wysokiej podaży mleka.
W celu utrzymania swoich udziałów rynkowych oraz marży, spółki mięsne stawiają obecnie na rozwój swoich marek. Również ZM Henryk Kania planuje silniej promować własne produkty, aby brać udział we wzroście rynku premium. Działania te mają już wymierny skutek - wskazuje Michał Krajczewski, analityk Rynku Papierów Wartościowych w Banku Gospodarki Żywnościowej.
W grudniu ceny produktów spożywczych były o ok. 2 proc. niższe niż przed rokiem. Podobne prognozy dotyczą pierwszych miesięcy 2015 roku. Tańsze będą owoce, warzywa, mięso oraz przetwory mleczarskie. W II połowie roku dużo będzie zależeć od zbiorów oraz sytuacji na wschodzie Europy i ewentualnego utrzymania rosyjskiego embarga.
Jak przewiduje Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ, przyszły rok będzie dla polskich firm z sektora przetwórstwa żywności lepszy od 2014 r. Wynika to z oznak ożywienia gospodarczego w kraju, dobrych nastrojów konsumenckich, sprzyjającego eksporterom kursu euro i dolara oraz z niższych niż przed rokiem cen wielu surowców rolnych - czytamy w "Rzeczpospolitej".
Produkcja mleka rośnie zarówno na świecie, u głównych eksporterów przetworów mleczarskich, jak i w Polsce. Analitycy szacują, że w br. produkcja mleka w większości państw wzrośnie o ok. 5 proc., co na rynku mleka jest wzrostem znaczącym. Embargo ze strony Rosji i zmniejszenie popytu w Chinach przekładają się na niższe ceny w skupie. Zaowocuje to obniżkami w sklepach.
Produkcja owoców cytrusowych w krajach półkuli północnej w sezonie 2013/2014 zwiększy się prawdopodobnie w porównaniu do sezonu poprzedniego. Październikowe prognozy Freshfel mówią, że produkcja pomarańczy w krajach europejskich wzrośnie o 7 proc. kształtując się na rekordowym poziomie blisko 6,7 mln ton. Wyższa może być również produkcja w innych krajach basenu Morza Śródziemnego (Maroko, Egipt, Turcja, Izrael) o 6 proc. przy 3-proc. spadku zbiorów w USA - podali analitycy Banku BGŻ.
Na rynku trzody chlewnej w tygodniu 4-10.11.2013 odnotowano kolejny spadek cen żywca do poziomu 5,33 zł/kg, co stanowi 17-procentową obniżkę (o 0,91 zł/kg) w okresie ośmiu tygodni (wyłączając tydzień 7-13.10). Co więcej, analizując zmiany cen w przeciągu ostatnich siedmiu lat, okazuje się, że w omawianym okresie obniżały się one średnio o 0,40 zł/kg, zatem obecne spadki są znacznie głębsze - podali analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
Pięć banków zawarło z Bankiem Gospodarstwa Krajowego pierwsze umowy, na mocy których BGK da gwarancje na kredyty obrotowe dla małych i średnich firm. Podczas poniedziałkowej uroczystości premier Donald Tusk podkreślił, że dzięki gwarancjom firmy mogą liczyć na 50 mld zł kredytów.
Oczekujemy, że w I kwartale 2013 r. ceny nadal będą nieznacznie rosnąć lub stabilizować się na poziomie około 125 zł/hl. W dalszych miesiącach możliwe są niewielkie obniżki. Niemniej oceniamy, że przez cały 2013 rok ceny pozostaną na relatywnie wysokim poziomie - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Marta Skrzypczyk, kierownik Zespołu ds. Analiz Rynków Rolnych z Departamentu Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych BGŻ.
W obecnej sytuacji, kiedy nie ma sensu liczyć na szybki spadek cen surowca, firmy mięsne muszą szukać nowych rozwiązań, które zagwarantują im możliwość rozwoju. Uczestnicy panelu "Strategie firm mięsnych w sytuacji kurczącej się bazy surowcowej", który odbył się w ramach V Forum Rynku Spożywczego i Handlu wskazywali na szanse, jakie stwarzają nowoczesne strategie zarządzania, specjalizacja produkcji, inwestycje w maszyny i systemy IT, oraz proste, wydawałoby się, przestrzeganie zasad przy wykonywaniu czynności technologicznych. W dyskusji udział wzięli
W pierwszym kwartale saldo w handlu artykułami rolno-spożywczymi wyniosło 701 mln euro - podaje "Rzeczpospolita". W ubiegłym roku eksport artykułów rolno-spożywczych zwiększył się o prawie 12 proc. do 15,1 mld euro. W tym roku na taką dynamikę jednak nikt nie liczy.
Wielkopolska: Zatrzymano dużego producenta mięsa na kebab
Drobiarstwo w 2020. Skoro było tak źle to dlaczego było tak dobrze?
Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
Animex o planach inwestycyjnych na 2021 rok
Krajowa Spółka Cukrowa chce przejąć 8 spółek rolno- spożywczych Skarbu Państwa
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!