Sytuacja na polskim rynku drobiu stopniowo się poprawia, choć ceny skupu są znacznie niższe niż przed wybuchem pandemii. Branża nadal zmaga się z wyraźnym spadkiem popytu, w związku z ograniczeniami wprowadzonymi w sektorze gastronomicznym - informują analitycy banku Credit Agricole.
- Sytuacja na polskim rynku drobiu stopniowo się poprawia, choć ceny skupu utrzymują się na poziomach znacząco niższych niż przed wybuchem pandemii. Branża nadal zmaga się z wyraźnym spadkiem popytu, co w znacznym stopniu wynika z ograniczonego zapotrzebowania zgłaszanego przez kanał HoReCa (hotele, restauracje, kawiarnie) - napisano w publikacji AGROmapa przygotowanej przez Credit Agricole.
Mięso drobiowe w sklepach podrożało o 6,4%, porównując dane z ostatnich trzech miesięcy i z analogicznego okresu zeszłego roku. Ze wszystkich badanych formatów jedynie w hipermarketach odnotowano spadek cen. Eksperci prognozują, że jeżeli branża drobiarska nie wyjdzie z problemów, to na rynku może być jeszcze drożej. Ale widać też szansę na to, żeby jesienią ceny stanęły w miejscu bądź nawet lekko się obniżyły.
Już w marcu Polska skierowała do KE wnioski o pilne działania w związku z kryzysem w sektorze rolno-spożywczym wywołanym przez pandemię koronawirusa - poinformował resort rolnictwa, odpowiadając branży drobiarskiej na postulat interwencji na tym rynku.
Po ogłoszeniu przez rząd zamknięcia szkół i lokali gastronomicznych Polacy ruszyli do sklepów. Z półek i lad znikały nie tylko konserwy i makaron, ale też mięso drobiowe. To właśnie skokowy wzrost popytu był główną przyczyną gwałtownego (nawet do 60 procent) wzrostu cen. Jak wyjaśnia branża, producenci nie mają możliwości szybkiego zwiększenia produkcji. Jednak dla polskiego drobiarstwa w dobie koronawirusa większym wyzwaniem pozostają zawirowania na kluczowych rynkach eksportowych.
- Według danych MRiRW w listopadzie 2019 r. przeciętna cena skupu kurcząt brojlerów w Polsce wyniosła 3,21 zł/kg i była o 3% niższa w porównaniu z październikiem 2019 r. i o 2% niższa w relacji rocznej. Przeciętnie w pierwszych 11 miesiącach 2019 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,40 zł/kg, czyli o 2% taniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem - podaje dr Magdalena Kowalewska, analityk biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.
Z analizy Hiper-Com Poland i Instytutu Badawczego ABR SESTA wynika, że średni koszt zakupu kurczaka w promocji podniósł się w tym roku o 1,24%, maksymalny – zmniejszył się o 0,62%, a minimalny – zwiększył się o 9,43%. Ceny kaczki nieznacznie spadły – przeciętna o 8,05%, największa o 0,75%, zaś najmniejsza o 3,53%. Bardziej wyraźne różnice cenowe występują między artykułami sprzedawanymi na wagę i w opakowaniach. Należy też dodać, że w badanym okresie gęsi były promowane tylko w dyskontach i w hipermarketach.
- Mięso i jego przetwory w większości krajów UE stanowią podstawową grupę wydatków na żywność. We Wspólnocie konsumenci na tę kategorię żywności przeznaczają przeciętnie blisko jedną czwartą wydatków na produkty żywnościowe ogółem - mówi Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.
Produkcja mięsa drobiowego zwiększy się w roku 2019 o 8,5 proc. do ok. 3,2 mln ton - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). W pierwszym kwartale tego roku produkcja mięsa drobiowego była o ok. 7 proc. większa niż rok wcześniej.
- Kłopoty Brazylii doprowadziły do jeszcze większej nadprodukcji mięsa drobiowego, co może w efekcie spowodować kłopoty małych i średnich producentów którzy nie będą potrafili dobrze zapanować nad kosztami - mówi w rozmowie z serwisem Portalspozywczy.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Krajowi dostawcy pasz dla drobiu, na fali podwyżek cen zbóż, mogą podnosić ceny. Widoczne może być również duże zróżnicowanie cen gotowych mieszanek w różnych regionach kraju - wynika z Raportu Agro opublikowanego przez ING Bank Śląski SA.
W ostatnich kwartałach można zaobserwować rosnące zatory na poszczególnych odcinkach łańcucha dostaw polskiego sektora drobiarskiego, co wynika z wysokiego stopnia wykorzystania jego mocy wytwórczych. W efekcie produkcja drobiu w Polsce rośnie wyraźnie wolniej niż polski eksport, co oddziałuje w kierunku wzrostu jego ceny. Potwierdzają to wyższe ceny uzyskiwane przez polskich eksporterów - wynika z publikacja AGROMapa Credit Agricole BP SA.
Niemieccy hodowcy drobiu chcą podwyższenia cen skupu w sytuacji, gdy mieszanki paszowe coraz bardziej drożeją w efekcie wywołanego suszą wzrostu cen zbóż - poinformował w piątek na swej stronie internetowej niemiecki miesięcznik rolniczy "top agrar".
W ostatnich miesiącach mamy do czynienia z obniżeniem tempa wzrostu produkcji drobiu w Polsce. Przy utrzymującym się relatywnie silnym popycie zagranicznym na polski drób oddziałuje to w kierunku wzrostu jego ceny - informują analitycy Credit Agricole Bank Polska S.A.
- Przeciętna opłacalność produkcji kurcząt poprawiła się w I kwartale 2018 r., a indyków uległa dalszemu pogorszeniu, zbliżając się już do progu rentowności chowu - informuje Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- W branży pokutuje przekonanie, że sukces związany z ogromnymi wzrostami produkcji w ostatnich kilkunastu latach zawdzięczamy przede wszystkim eksportowi. Nic bardziej mylnego. Sukces polskiego drobiarstwa miał dwa silniki: rosnący popyt krajowy oraz wywóz zagraniczny. Dzisiaj wydaje się, że pierwszy z silników naszej produkcji mięsa drobiowego, popyt wewnętrzny, właśnie doszedł do kresu swoich możliwości - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
W okresie dziesięciu miesięcy br. łącznie produkcja mięsa drobiowego w dużych zakładach przemysłowych była o 9,2 proc. większa niż w tym samym okresie przedniego roku. Dynamika ta jest jednak niemal o połowę wolniejsza niż w 2016 r., kiedy wskaźnik wzrostu wyniósł prawie 17%. Jest to w dużym stopniu spowodowane wysoką podażą drobiu na rynku - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - grudzień 2017".
Ceny skupu kurcząt były we wrześniu 2017 r. takie same jak w sierpniu, ale o 3,3 proc. przewyższały poziom z poprzedniego roku. W październiku obniżyły się o 0,9 proc. w relacji do września, ale były o 8,5 proc. wyższe niż przed rokiem - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - listopad 2017".
Zgodnie z prognozami Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz sprzed kilku dni mięso drobiowe jest w Unii Europejskiej tańsze od jaj. Obecnie – według oficjalnych unijnych notowań hurtowych – 100 kilogramów tuszek kurcząt rzeźnych kosztuje 182,43 euro, a 100 kilogramów jaj 185,91 euro. Oznacza to, że jaja są o prawie 2 procent droższe od mięsa.
W Unii Europejskiej 100 kg jaj kosztuje obecnie 177,40 euro czyli niemal tyle samo, co 100 kg mięsa drobiowego, którego ostatnie, oficjalne notowania, wynosiły 181,61 euro. Różnica między mięsem i jajami zmniejszyła się tym samym do tylko około 2 procent - poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Jak wynika z danych GUS, w sierpniu br. padł rekord wstawień kurcząt brojlerów. - Po raz pierwszy w historii w polskich kurnikach wstawiono ponad 100 mln szt. kurcząt brojlerów, czyli 103,5 mln szt. Jest to kolejny sukces polskiego drobiarstwa, jednak taki wzrost produkcji nie pozostaje obojętny dla cen - mówi Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Skutkiem wystąpienia wirusa grypy ptakówjest spowolnienie przyrostu eksportu. Sprzedaż zagraniczna w okresie siedmiu miesięcy br. była o 8,4 proc., tj. o prawie 48 tys. ton większa niż przed rokiem. Spowolnienie to jest w dużym stopniu następstwem restrykcji importowych związanych z grypą ptaków, wprowadzonych przez wiele państw spoza UE będących odbiorcami polskiego drobiu - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
– Hodowcy muszą przemodelować swój typ produkcji na wolierowy, wolno wybiegowy lub ściółkowy. To największy obszar, w którym czekają nas zmiany, zwłaszcza że obecnie ok. 80 proc. produkcji jajka konsumpcyjnego odbywa się w systemie klatkowym. Nie zakładamy, że hodowcy zmienią swój typ produkcji w ciągu roku czy dwóch. Natomiast 5–7 lat to całkowicie realny czas – wylicza Grzegorz Torzyński, kierownik produktu ds. drobiu w De Heus w rozmowie z Newserią.
Mimo grypy ptaków, ceny drobiu na polskim rynku detalicznym były stabilne, a wysoka podaż przeciwdziałała wzrostowej tendencji obserwowanej na rynku produktów mięsnych, wynikającej z antycypowania przez handel większego popytu konsumentów - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej za sierpień 2017.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!