Chmiele nowofalowe podbiły serca piwoszy, a IPA stała się najpopularniejszym stylem piwa warzonego w browarach rzemieślniczych. – Polacy pokochali piwa mocno chmielone, goryczkowe, aromatyczne. Każdego roku odnotowujemy dwucyfrowe wzrosty w tym segmencie – mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu i rozwoju Browaru Amber.
Niemieccy plantatorzy chmielu intensywnie poszukują pracowników do prac przy uprawach chmielu. Do prac zgłaszają się również ochotnicy oraz emerytowani plantatorzy - podaje gazeta Schwabische Zeitung, Chociaż do rozpoczęcia intensywnych prac w chmielnikach pozostało jeszcze kilka tygodni, niemieccy plantatorzy już przewidują olbrzymie problemy. Chodzi o dostępność sezonowych pracowników zwłaszcza z Polski oraz Rumunii, którzy stanowią nawet ponad 90% siły roboczej.
To dopiero początek drogi, ale z dużą energią zaczynają się zmiany na polskim rynku plantatorów chmielu. Powstaje grupa przedsiębiorców, którzy chcą produkować czyste szyszki chmielowe, pozbawione rakotwórczych związków. I planują oczyścić swoje grunty ze szkodliwych substancji. W Polsce co roku zbiera się 4 tys. ton chmielu z 2 tys. ha upraw – informuje firma Polski Eko Chmiel.
Browary wprowadziły piwa bezalkoholowe, żeby reklamować swoje produkty w mediach. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Teraz producenci widzą w tym szansę na rozwój biznesu. Jest jednak problem: ten rodzaj piwa wymaga najlepszej jakości chmielu.
W Jastrzębiu-Zdroju doszło do podpisania listu intencyjnego między Browarem Jastrzębie a spółką Polski Eko Chmiel SA. Firmy zobowiązały się do współpracy w produkcji piwa na bazie polskich odmian chmielu bez szkodliwych związków WWA oraz opracowania receptury i produkcji piwa bezalkoholowego opartego na czystym chmielu.
Spółka Polski Eko Chmiel poinformowała, że z dniem 11 czerwca rozpoczęła kontraktację chmielu u polskich plantatorów. Spółka nie zdradza szczegółów finansowych oferty, ale wiemy, że kontraktacje obejmują wszystkie odmiany chmielu uprawiane w Polsce, a propozycje kontraktowe zawierają również modernizację chmielników, bioremediację gruntów plantacji oraz dostosowanie w kolejnych latach do nowych regulacji unijnych dotyczących czystości od substancji WWA (rakotwórczych składników preparatów wykorzystywanych w impregnacji słupów chmielników).
Polski chmiel znalazł się na rozdrożu. Obowiązujące od kwietnia zeszłego roku regulacje unijne dotyczące zakazu wykorzystywania oleju kreozotowego do impregnacji drewna, w tym słupów drewnianych konstrukcji nośnych chmielników, ze względu na to, że zawiera on szkodliwe dla środowiska i zdrowia WWA, diametralnie zmieniły reguły gry na europejskim i światowym rynku chmielu. Specjaliści oceniają, że jeśli nie dostosujemy się do nowych reguł gry, nie pomoże nam konkurowanie wyłącznie ceną.
Europejskie chmielarstwo stoi przed pilną potrzebą dostosowania do obecnych regulacji unijnych dotyczących czystości gruntów i dopuszczalnych zawartości związków chemicznych, w tym rakotwórczych substancji WWA występujących w kreozocie używanym do impregnowania drewnianych słupów konstrukcji nośnych chmielników - wskazuje spółka Polski Eko Chmiel.
Branża browarnicza w Polsce osiągnęła ogromny sukces w okresie transformacji gospodarczej i integracji Polski z UE. Jest to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż i rynków sektora żywnościowego – mówił w piątek podczas seminarium "Ewolucja rynku piwa w Polsce" dr inż. Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
Chociaż piwo z dodatkiem chmielu warzy się od 4 tys. lat, to okazuje się, że w tym związku nadal jest miejsce na innowacje. W tym roku pierwsi piwowarzy z polskich browarów rzemieślniczych zamiast szyszek, ekstraktów lub granulatu chmielowego zaczęli warzyć piwa z dodatkiem lupuliny – najcenniejszego składnika szyszki chmielowej, zawierającego żywice i olejki eteryczne – informuje rzemieślniczy Browar Pinta.
– Jesteśmy obecnie w czasie zbiorów, natomiast już teraz widać, że ten rok będzie gorszy od poprzedniego, ponieważ brakuje konkretnego zainteresowania polskim chmielem ze strony producentów. Taka sytuacja może prowadzić do tego, że niektóre gatunki chmielu znikną – powiedział Rajmund Szulc, wiceprezes Związku Polskich Plantatorów Chmielu podczas Kongresu Pracowników Branży Piwowarskiej, który odbył się w Ministerstwie Rozwoju.
Producenci piwa zrzeszeni w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie szacują, że rocznie wykorzystują ponad 200 tys. ton surowców pochodzących od lokalnych dostawców, przeznaczając na ich zakup około 380 mln zł. Zdecydowana większość chmielu wykorzystywanego przez największe polskie browary do warzenia piwa pochodzi z krajowych plantacji. Według danych The Brewers of Europe uprawa chmielu i browarnych odmian zbóż zapewnia pracę 40 tysiącom polskich rolników.
W 2015 r. do produkcji piwa browary wykorzystały niemal 228 tys. ton surowców rolniczych pochodzących z krajowych upraw. Kwota przeznaczona na ich zakup – 380 mln zł – trafiła do lokalnych dostawców chmielu i browarnych odmian zbóż - wynika z danych browarów zrzeszonych w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie i z raportu The Brewers of Europe „The Contribution made by Beer to the European Economy 2015”.
– Polscy producenci chmielu, można powiedzieć w czasie przeszłym, że byli znaczącymi producentami. Był okres, kiedy mieliśmy produkcję ponad 2200 hektarów, w tej chwili mamy w granicach 1400 hektarów – mówi Jan Madej z Polskiego Związku Producentów Chmielu w w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki.
Branża piwna może mieć kłopot z surowcami w przyszłym sezonie. Tegoroczna susza w Polsce może mieć bowiem wpływ na zbiory m.in. chmielu w 2015 roku – wynika z wypowiedzi dla serwisu portalspozywczy.pl Danuty Gut, dyrektora biura zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie.
Plantatorzy chmielu skarżą się, że browary niechętnie kupują polski surowiec, bo szyszki sprowadzają z zagranicy. Rolnicy chcą rozmów w tej sprawie. Browary odpowiadają, że udział krajowego surowca systematycznie rośnie, ale wszystko zależy od poziomu spożycia piwa. A z tym są na razie kłopoty - podano w programie "Agrobiznes" w TVP.
Zakończyły się zbiory chmielu. Choć plony nie są najgorsze - rolników wciąż niepokoi cena, która ich zdaniem jest znacznie niższa od kosztów produkcji. Z taką sytuacją plantatorzy mają do czynienia od kilku lat. Dlatego wielu z nich - wciąż rezygnuje z upraw - podano w programie "Agrobiznes" w TVP.
Aż w 15 województwach stwierdzono w okresie od 1 lipca do końca sierpnia wystąpienie suszy rolniczej. Zagrożenie to występuje w: kukurydzy na ziarno i kiszonkę, ziemniakach, burakach cukrowych, chmielu, tytoniu, warzyw gruntowych, krzewów i drzew owocowych oraz roślin strączkowych.
41 browarów z Polski, Czech, Litwy, Niemiec i Francji weźmie udział w 43. Ogólnopolskim Święcie Piwowarów i Chmielarzy "Chmielaki", które w piątek rozpocznie się w Krasnymstawie (Lubelskie). W programie trwającej do niedzieli imprezy jest m.in. konsumencki konkurs na najlepsze piwo.
Polscy plantatorzy chmielu narzekają na trudną sytuację w branży. Twierdzą, że dzisiaj produkcja chmielu staje się nieopłacalna i trudno jest im konkurować z producentami z Europy i Stanów Zjednoczonych. Problemem jest też to, że chmiel z Polski kupowały głównie małe browary. Teraz to się zmienia. Od tego roku jeden z głównych graczy na rynku, Grupa Żywiec, zapowiedziała, że chmiel używany do warzenia kilkunastu piw w jej 5 browarach pochodzić będzie tylko od polskich rolników.
Po tegorocznych zbiorach udział polskiego chmielu w produkcji krajowej branży piwowarskiej ma wynieść, zgodnie z jej zapowiedziami, 75 proc. Więcej chmielu, niż w poprzednich latach zamierza w tym roku kupić od polskich plantatorów Kompania Piwowarska (KP) - zapowiada jej kierownictwo.
Kompania Piwowarska zamierza zwiększać zakupy chmielu pochodzącego z Polski. Już z tegorocznych zbiorów lider branży piwowarskiej zakupi wielokrotnie więcej zawartych w chmielu alfa-kwasów pochodzenia krajowego niż w roku ubiegłym.
W ostatnich 50 latach globalne zapotrzebowanie na wodę wzrosło dwukrotnie, a przewiduje się, że przed 2030 r. zwiększy się o kolejne 40 proc. Kurczące się zasoby tego kluczowego surowca to wyzwanie dla przemysłu, rolnictwa, ekosystemów a także społeczności. Browary Grupy Żywiec od wielu lat zmniejszają zużycie wody wykorzystywanej w produkcji piwa.
Właściciel Animeksu przejmuje zakłady mięsne na Słowacji i Węgrzech
Goodvalley: Walka o klimat nie może polegać na zakazie reklamy mięsa
Klapki Kubota ponownie w Biedronce
Sawicki ocenia pomysł Sylwii Spurek: Niech nie wtrąca się w rolnictwo
Polpig: Propozycje Sylwii Spurek służą głównie promocji jej osoby
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!