Copa-Cogeca jest w trakcie przygotowania stanowiska w sprawie etykietowania produktów odzwierzęcych pod kątem dobrostanu zwierząt. Takie etykiety to jeden z elementów strategii „Od pola do stołu”. Europejscy hodowcy mają wiele wątpliwości i pytań do nowego pomysłu Komisji Europejskiej i podkreślają, że niezbędne jest wypracowanie wspólnego stanowiska w tej sprawie tak, aby nasz głos był wzięty pod uwagę przez Komisję Europejską.
Przygotowując krajowy Plan strategiczny w ramach Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2020-2027 analizowane są różne warianty zastosowania wsparcia m.in. do bydła i krów. Planowane jest wsparcie dla poprawy dobrostanu zwierząt - poinformował minister rolnictwa Grzegorz Puda.
Rząd niemiecki zadecydował się na zaostrzenie walki z afrykańskim pomorem świń. W tym celu planuje masowy odstrzał dzików w rejonach występowania ognisk wirusa oraz budowę płotu wzdłuż rzeki na polsko-niemieckim pograniczu. Na grupie roboczej „Zdrowie i dobrostan zwierząt” Copa-Cogeca eksperci omówili także sprawy dodatkowego etykietowania zwierząt pochodzących z hodowli o podwyższonym dobrostanie. Czy konsumenci będą chcieli płacić za nią więcej.
W ostatnich tygodniach branża mięsna, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, są atakowani w mediach elektronicznych i społecznościowych. Najczęstsze argumenty mają związek z dobrostanem zwierząt. Niestety bardzo często autorzy tych publikacji z niewiedzy albo ze złej woli posługują się nieprawdziwymi argumentami, niezgodnymi z faktami czy ustaleniami naukowców - wskazuje Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej Polpig.
Od niedzieli, 15 marca br. rolnicy mogą się ubiegać o dodatkowe dopłaty do utrzymywanie krów i świń w polepszonych warunkach. Wniosek można złożyć za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus, na wspólnym formularzu wniosku dla dopłat bezpośrednich.
Od 15 marca 2020 r. rolnicy będą mogli ubiegać o dodatkowe dopłaty do utrzymywanie krów i świń w polepszonych warunkach. Wniosek będzie można złożyć za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus, na wspólnym formularzu wniosku dla dopłat bezpośrednich.
Prezydent podpisał ustawę ws. dopłat dla rolników z tytułu utrzymywania krów oraz trzody chlewnej w warunkach ponad wymagane normy. Na ten cel, na najbliższe dwa lata, resort rolnictwa chce przeznaczyć z unijnych środków 50 mln euro.
Sejm uchwalił w czwartek ustawę dotyczącą dopłat dla rolników z tytułu utrzymywania krów oraz trzody chlewnej w warunkach ponad wymagane normy. Jest na to 50 mln euro, szacuje się, że z dofinansowania może skorzystać ok. 65 tys. rolników.
Prokuratura Rejonowa w Jarocinie wszczęła postępowanie ws. wyjaśnienia przyczyny padnięcia 24 krów i cieląt w jednym z gospodarstw w wielkopolskiej Potarzycy – przekazał w sobotę PAP rzecznik Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wlkp. Zdaniem lekarzy weterynarii zwierzęta padły z pragnienia.
- Mamy klientów, którzy żądają hodowli kurczaków w kurnikach z oknami albo na paszach wege, do których nie można dodawać białka zwierzęcego. Wymagania rosną, przez co rośnie też cena produktu - mówił Jarosław Krzyżanowski, właściciel spółki KPS Partners i mniejszościowy udziałowiec QFG Food Group podczas konferencji UPEMI "Spotkanie z jakością"
10 października przedstawiciele 11 organizacji związanych z produkcją zwierzęcą przedstawili Stowarzyszeniu "Otwarte Klatki" i Fundacji Viva! "propozycję nie do odrzucenia" - zapłatę 167 mld zł w zamian za zaprzestanie produkcji zwierzęcej w Polsce.
Nestlé, Sodexo, Unilever, IKEA Food Services, Aramark, Compass Group oraz Elior Group stworzyły Globalną Koalicję na Rzecz Dobrostanu Zwierząt (Global Coalition for Animal Welfare), w ramach której dążyły będą do poprawy warunków życia zwierząt hodowlanych. Wśród priorytetów koalicji znalazły się dobrostan kur niosek oraz kurczaków hodowanych na mięso, czyli brojlerów.
- Strusie nie mogą być zamknięte. W 2017 r. mocno na wszystkich ptakach odbiła się ptasia grypa. Na strusiach też. Weterynarze naciskali na zamykanie w pomieszczeniach i hodowcy poszli po dużych stratach. A zamknąć strusia to tak jak zamknąć konia. Struś jest najbardziej stresującym się zwierzęciem. Gdy nie widzi daleko i nie słyszy, po jakimś czasie sam się uśmierca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Aleksandra Dudka, właścicielka firmy Strusia Kraina & Mobax Sp. j.
IKEA, która posiada w swoich sklepach restauracje serwujące mięso drobiowe, ogłosiła, że wycofuje się z programu 'Good Chicken Award' realizowanego przez organizację Compassion in World Farming’s (CIWF). Sieć przyznaje, że część sklepów "nie sprostała wszystkim wyzwaniom programu". Podczas gdy ekolodzy nie kryją rozczarowania decyzją Szwedów, branża drobiarska przekonuje, że decyzja IKEI może zwiastować osłabienie presji wywieranej na producentów mięsa.
- W branży pokutuje przekonanie, że sukces związany z ogromnymi wzrostami produkcji w ostatnich kilkunastu latach zawdzięczamy przede wszystkim eksportowi. Nic bardziej mylnego. Sukces polskiego drobiarstwa miał dwa silniki: rosnący popyt krajowy oraz wywóz zagraniczny. Dzisiaj wydaje się, że pierwszy z silników naszej produkcji mięsa drobiowego, popyt wewnętrzny, właśnie doszedł do kresu swoich możliwości - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Po trzech latach przerwy producenci drobiu i wołowiny w systemach uboju religijnego znów nie mogą spać spokojnie. Do projektu przewidującego zakaz hodowli zwierząt futerkowych, grupa posłów PiS dorzuciła zapisy, które, jak szacuje branża, mogą uszczuplić polski eksport mięsa nawet o 2 mld zł rocznie. Jakimi argumentami producenci mięsa bronią się przed zakazem uboju rytualnego oraz jakie są szanse na ich wysłuchanie? Zachęcamy do lektury tekstu będącego podsumowaniem naszych publikacji na ten temat z ostatnich tygodni.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki apeluje o podjęcie działań, które poprawią warunki hodowli kurczaków na mięso w Polsce. Organizacje branżowe zarzucają organizacji umyślne wprowadzanie konsumentów w błąd. Przedstawiamy stanowiska obydwu stron sporu.
- Przez wiele lat rząd mówił rolnikom, że powinni wchodzić w hodowlę bydła, ponieważ wołowina jest jednym ze stabilniejszych obszarów rynku. W związku z ASF powstał nawet specjalny projekt, który zakłada, że rolnik, który zrezygnuje z hodowli świń na obszarze zagrożonym ASF, dostanie dofinansowanie hodowli bydła mięsnego, m.in. na zakup stada matecznego - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Witold Choiński, prezes zarządu Związku "Polskie Mięso",
- Uważamy, że zakaz uboju religijnego spowoduje więcej cierpień poprzez transport zwierząt do ubojni w krajach sąsiednich, które akceptują ubój religijny, bo nie poddały się presji lobbystów pseudoobrońców zwierząt - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
- Badania z 2016 roku wykazały, że już 36 proc. obywateli Polski jest skłonnych zapłacić więcej za produkty bardziej przyjazne zwierzętom. Choć wynik ten jest niższy niż średni wynik europejski (na to samo pytanie twierdząco odpowiedziało aż 59 proc. obywateli Unii), to uznać go możemy za dobry znak - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marta Cendrowicz ze Stowarzyszenia "Otwarte Klatki".
Kontrowersyjna metoda karmienia kaczek w procesie produkcji słynnego francuskiego pasztetu foie gras znowu doczekała się krytyki. Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge postulują określenie stałych wskaźników dobrostanu zwierząt i maksymalnej wagi wątroby kaczek i gęsi przeznaczanych do uboju.
FoodCare otrzymał zakaz wytwarzania i sprzedaży napojów NGINE
Jak ominąć podatek cukrowy? Kanadyjska firma wychodzi naprzeciw polskim producentom
Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
Krajowa Spółka Cukrowa chce przejąć 8 spółek rolno- spożywczych Skarbu Państwa
Mlekovita podała wyniki za 2020 rok. Przychód firmy wyniósł ponad 5,5 mld zł
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!