Z najnowszego raportu GfK dotyczącego rynku pieczywa wynika, iż głównymi powodami ograniczania spożycia pieczywa jest dbanie o właściwą wagę ciała oraz przeświadczenie, iż pieczywo jest produktem wysoko przetworzonym. Kobiety, częściej niż mężczyźni, wskazują również na alergię pokarmową, jako na czynnik decydujący. To główne przyczyny, z powodu których już co trzeci konsument ogranicza spożycie pieczywa.
Pod koniec 2016 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi hucznie zaprezentowano "Radziwiłłówkę" - drożdżówkę o prozdrowotnym składzie, która w 2017 roku miała trafić do większości polskich szkół. Po ośmiu miesiącach od tamtej chwili okazuje się, że "Radziwiłłówka", szybciej niż do uczniowskich tornistrów, ma szanse trafić do sprzedaży detalicznej.
O ocenę ministerialnego projektu Radziwiłłówki, czyli drożdżówki z ograniczoną zawartością cukru i tłuszczu, która ma trafić do sklepików szkolnych w całym kraju poprosiliśmy Annę Patrzałek, dietetyczkę i autorkę bloga "Dylematy mamy i taty".
- Nauczyciele z pewnością powinni pomóc w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Spotkałam się ze skrajnie różnymi postawami. Niektórzy buntują się jeszcze bardziej niż dzieci powołując się na wolność wyboru. Taka postawa sprawia, że bunt uczniów narasta i nabiera cech „walki o swoje prawa" - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".
- Radziwiłłówka jest mniej tłusta od przeciętnej drożdżówki i zawiera mniej cukru. Niemniej nie jest produkt o bogatej wartości odżywczej i nie powinien stanowić codziennego II śniadania. Świeże owoce mają nieporównywalnie więcej witamin, niż produkty przetworzone i przechowywane dłuższy czas - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".
- Uważamy, że Radziwiłłówki powinny być dostępne nie tylko w szkołach, ale także w sieciach handlowych. Jedna z większych sieci w Polsce zaproponowała możliwość wykupu licencji, ale odmówiliśmy. Chcemy żeby ten projekt pozostał w polskich rękach jako efekt pracy polskiego rzemiosła - mówi Bronisław Wesołowski, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
- Dzieci z reguły sięgają po to, co im smakuje. Liczymy, że podobnie będzie w przypadku Radziwiłłówki, która jest naprawdę smaczna. Zauważyliśmy, że najmłodsze pokolenie jest coraz bardziej świadome i coraz częściej zwraca uwagę także na wybory żywieniowe rodziców - mówi Jarosław Pinkas, wiceminister zdrowia.
- Wybór jabłka jako pierwszego smaku nadzienia do Radziwiłłówki nie jest przypadkowy. Wiemy o problemach ze sprzedażą, jakie mają sadownicy od kilkunastu miesięcy. Dlatego zaproponowaliśmy rozwiązanie, które pozwoli znaleźć nowe zastosowanie dla polskich jabłek - mówi Ireneusz Lichota, prezes Zentis Polska.
- Radziwiłłówka będzie dostępna na podobnym poziomie cenowym do dostępnych na rynku drożdżówek. Liczymy, że właśnie argument ekonomiczny sprawi, że mając do wyboru zwykłą drożdżówkę i Radziwiłłówkę, zarówno dzieci, jak i świadomi rodzice sięgną po nasz produkt - mówi Michał Mackiewicz, dyrektor generalny firmy AKO, Sp. z o.o.
- Staramy się promować nie tylko polskie produkty rolne, ale też zdrowy styl życia. Cieszę się, że obok szklanki mleka oraz owoców i warzyw kolejnego składnika zbilansowanej diety węglowodanowej będzie dostarczała Radziwiłłówka - mówi Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego.
- Mam nadzieję, że wprowadzenie Radziwiłłówki do szkół przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży, a także będzie uzupełnieniem programów "Mleko w szkole" oraz "Owoce i warzywa w szkole" - mówi Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi.
20 grudnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprezentowano opracowane przez Radę Promocji Żywności Prozdrowotnej drożdżówki o ograniczonej zawartości cukru. Oprócz szkolnych sklepików i stołówek wypieki mają trafić do sprzedaży w sieciach detalicznych.
O powrocie drożdżówek i solniczek do szkół, kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci oraz odmiennych oczekiwaniach rodziców, polityków i producentów żywności rozmawiamy z Anną Patrzałek, dietetyczką i autorką bloga "Dylematy mamy i taty".
- Mimo że mrożenie jest najlepsza metodą przechowywania żywności, warto pamiętać, że pieczywo mrożone jest za pomocą ciekłego azotu, a następnie przechowywane nawet przez pół roku. Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Po wprowadzeniu zakazu sprzedaży niezdrowych produktów w sklepikach szkolnych wiele z nich przestało funkcjonować. Jednym z głównych powodów jest brak rentowności. Uczniowie rezygnują też ze szkolnych obiadów – wynika z najnowszego badania instytutu badawczego ABR SESTA.
Polskiemu rządowi udało się bohatersko rozwiązać problem, który sam wykreował. A przynajmniej jego część. Dziś rano dowiedzieliśmy się, że do polskich szkół wrócą wkrótce drożdżówki. Minister edukacji Joanna Kluzik-Rostkowska na antenie radia RMF FM oświadczyła, że będzie jeszcze negocjować z ministrem zdrowia Marianem Zembalą możliwość powrotu do sprzedaży kawy (innej niż zbożowa) oraz... zwiększenia zawartości soli w ziemniakach podawanych w szkolnych stołówkach.
Minister edukacji Joanna Kluzik-Rostkowska pochwaliła się na łamach RMFFM, że wynegocjowała z ministrem zdrowia powrót drożdżówek do szkół. W planach szefowej resortu jest są także zabiegi, aby do szkół powróciła kawa oraz żeby można było dodawać w szkołach trochę więcej soli do ziemniaków.
Ustawa wyczyściła sklepiki szkolne z niezdrowej żywności. Teraz uczniowie po drożdżówki chodzą do spożywczego obok szkoły, albo kupują od przedsiębiorczych kolegów, którzy przed lekcjami zaopatrują się w piekarni, a potem półlegalnie sprzedają je na korytarzu - pisze Gazeta.pl.
FoodCare otrzymał zakaz wytwarzania i sprzedaży napojów NGINE
Jak ominąć podatek cukrowy? Kanadyjska firma wychodzi naprzeciw polskim producentom
Animex o planach inwestycyjnych na 2021 rok
Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
Krajowa Spółka Cukrowa chce przejąć 8 spółek rolno- spożywczych Skarbu Państwa
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!