Postęp w zakresie innowacji w branży mięsnej jest wszechobecny. Wszyscy to dostrzegamy. Pojawiają się nowe asortymenty, nowe formy opakowań i dystrybucji. Na znaczeniu zyskały kanały, których istnienie dziesięć lat temu mało kto dostrzegał, np. HoReCa. Wzrosły również inwestycje w innowacje technologiczne w zakładach - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków.
Branża mięsna podlega nieustannym przeobrażeniom, więc aby się rozwijać, lub chociaż utrzymać swoją dotychczasową pozycję, konieczna jest elastyczność w działaniu i wielka determinacja. Mimo problemów związanych z rosyjskim embargiem i ASF, liderzy rynku mięsa ostro prą do przodu - to główne wnioski płynące z debaty „Przemysł mięsny. Redefinicja priorytetów w sektorze przetwórstwa mięsa”, która odbyła się na VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Branża mięsna od ubiegłego roku zdążyła się już przyzwyczaić do rosyjskiego embarga oraz wystąpienia wirusa ASF w Polsce. Branża rozwija się i inwestuje – mówiła podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu prezes Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków Grażyna Prokopiuk.
Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków będzie uczestniczką debaty „Przemysł mięsny. Redefinicja priorytetów w sektorze przetwórstwa mięsa”, jaka odbędzie 4 listopada w ramach VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2015 / 8th Food Market & Retail Forum 2015.
Mięso mielone dobrze wpisuje się aktualne trendy kulinarne, ze względu na skład i szybkość w przygotowaniu. Co więcej, sprzedaż mięs mielonych premium, zarówno wieprzowych, jak i wołowych z roku na rok wzrasta. Nasza firma stawia na rozwój tej grupy asortymentowej w najbliższych latach – podkreśla w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków.
Obecnie jesteśmy w Polsce na trzecim miejscu w zakresie produkcji karmy mokrej, zaraz po dwóch zagranicznych liderach rynku. Jako Dolina Noteci produkujemy tysiące ton karm najwyższej jakości. Specjalizujemy się głównie w karmach premium wytwarzanych na bazie najlepszej jakości składników, w tym: mięsa wołowego, drobiowego, jagnięciny, dziczyzny i kaczki - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków.
Unia nie zachowuje spójnego stanowiska w walce z embargiem rosyjskim - ostrzega Czesław Siekierski, poseł do Parlamentu Europejskiego, odnosząc się do nieformalnych propozycji składanych przez Rosjan wybranym producentom wieprzowiny z UE. Trudno wykluczyć, że nie toczą się rozmowy dwustronne Rosji i niektórych krajów Wspólnoty. Nie są one uznane za formalne, ale wiedza o nich jest powszechna.
Sytuacja w branży mięsnej nadal jest bardzo dynamiczna, w ostatnim czasie nałożyło się wiele ograniczeń takich jak zakaz uboju rytualnego, spadek pogłowia trzody czy następstwa wystąpienia wirusa ASF u dzików. Są to poważne czynniki w sposób istotny zmieniające realia rynku mięsa - mówi Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków.
W związku ze wstrzymaniem eksportu polskiej wieprzowiny do Unii Celnej Rosji, Białorusi i Kazachstanu, oraz zamknięciem się innych ważnych rynków, w tym Chin, Korei i Japonii, firmy mięsne znalazły się w niebezpiecznej sytuacji. Obserwując obecne zamieszanie wśród zakładów funkcjonujących w Polsce Wschodniej można ocenić, że część przedsiębiorstw w zbyt dużym stopniu opierała swoją działalność o wschodnie rynki zbytu.
Przede wszystkim planujemy intensywny rozwój produkcji wysokogatunkowych wędlin i konserw. Jednocześnie jesteśmy zmuszeni znacznie rozbudować zakład produkcji karmy mokrej w Polanowie. Plany inwestycyjne dotyczą również Zakładu Produkcji Karmy "Dolina Noteci" - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grażyna Prokopiuk, prezes ZM Łmeat Łuków.
Obecnie Zakłady Mięsne w Łukowie ubijają miesięcznie kilkadziesiąt tysięcy świń. Prawie 20 proc. wytworzonych produktów wieprzowych trafia na eksport. - Jeżeli doszłoby do rozprzestrzenienia wirusa ASF na teren Polski, sytuacja na rynku krajowym i eksportowym uległaby diametralnej zmianie - przyznaje Grażyna Prokopiuk, prezes ZM Łmeat Łuków.
W branży coraz głośniej zaczyna mówić się o wyhamowaniu tempa wzrostu rynku karmy dla zwierząt. Grażyna Prokopiuk, prezes ZM Łmeat Łuków ocenia jednak, iż jest to sytuacja chwilowa a rynek ten pozostanie nadal bardzo atrakcyjny, ze względu na spodziewaną skalę jego wzrostu w kolejnych latach.
Poprawa rentowności branży mięsnej nadal jest możliwa. Wymaga jednak właściwie dobranej strategii działań, dostosowanej do obecnej sytuacji na rynku - ocenia w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Grażyna Prokopiuk, prezes ZM Łmeat Łuków.
Co roku podczas sezonu grillowego obserwujemy wzrost ogólnej sprzedaży o kilkanaście procent. Wynika to z wzbogacenia stałej oferty produktami przeznaczonymi na grill, które konsumenci chętnie kupują - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grażyna Prokopiuk, prezes ZM Łmeat-Łuków.
Bardzo ważne jest, aby całość procesów w firmie była maksymalnie zautomatyzowana i zinformatyzowana. Sprawia to, że przy obecnej rentowności branży mięsnej na poziomie około jednego proc., można znaleźć na poszczególnych odcinkach produkcji elementy, które da się jeszcze zoptymalizować - mówi prezes Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych ŁMeat Łuków.
W obecnej sytuacji, kiedy nie ma sensu liczyć na szybki spadek cen surowca, firmy mięsne muszą szukać nowych rozwiązań, które zagwarantują im możliwość rozwoju. Uczestnicy panelu "Strategie firm mięsnych w sytuacji kurczącej się bazy surowcowej", który odbył się w ramach V Forum Rynku Spożywczego i Handlu wskazywali na szanse, jakie stwarzają nowoczesne strategie zarządzania, specjalizacja produkcji, inwestycje w maszyny i systemy IT, oraz proste, wydawałoby się, przestrzeganie zasad przy wykonywaniu czynności technologicznych. W dyskusji udział wzięli
Jesteśmy bardzo aktywni w obszarze pet-food. Na przyszły rok planujemy budowę nowoczesnego zakładu produkcyjnego za kilkadziesiąt milionów złotych - powiedziała na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych ŁMeat Łuków.
W ciągu ostatnich kilku tygodni na rynku wołowiny zaszły ogromne zmiany. Ich główny powód stanowi wykluczenie rynku tureckiego. Po wycofaniu dopłat eksportowych, wysyłki wołowiny zostały przekierowane na Europę Zachodnią, gdzie obecne ceny pokrywają praktycznie tylko zakup surowca - powiedziała na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych ŁMeat Łuków.
W branży mięsnej wszyscy mówią o konsolidacji, ale w przeciwieństwie do przemysłu mleczarskiego, proces ten postępuje bardzo powoli. Wiele zakładów przemysłu mięsnego boryka się z niewykorzystywanymi mocami przetwórczymi. Prędzej czy później dojdzie do wykruszania się tych podmiotów, które nie potrafią odnaleźć się w dzisiejszej trudnej rzeczywistości - powiedziała na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych ŁMeat Łuków.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!