Do 1 grudnia br. rolnicy mogą składać wnioski o przyznanie pomocy przeznaczonej dla producentów świń na wyrównanie utraconych dochodów w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) - poinformowało we wtorek ministerstwo rolnictwa.
W ocenie rolników zmiany jakie miały miejsce w I półroczu 2020 r., jak i bieżąca (czerwiec 2020 r.) koniunktura w użytkowanych przez nich gospodarstwach rolnych kształtowały się niekorzystnie. Pesymistyczne były również prognozy na II półrocze 2020 r. – wynika z badań i danych Głównego Urzędu Statystycznego. Najbardziej pesymistyczni w swoich ocenach byli rolnicy prowadzący gospodarstwa wielokierunkowe. Najmniej pesymistyczni w ocenach byli rolnicy prowadzący chów drobiu nieśnego.
Mimo tego, że według ukraińskiej Państwowej służby ds. bezpieczeństwa żywności liczba wypadków ASF na Ukrainie w 2019 r. zmniejszyła się o połowę rok do roku, wirus ten wciąż pozostaje najistotniejszym zagrożeniem dla miejscowych farm. Czy polskim rolnikom może przydać się doświadczenie ukraińskich gospodarstw, skutecznie broniących się przed ASF w jeszcze trudniejszej sytuacji epidemiologicznej?
Ukraiński agroholding KSG Agro, notowany na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, zainwestował 6,5 mln UAH (nieco ponad 1 mln PLN) w trzy innowacyjne projekty — nowy punkt bezpieczeństwa biologicznego, stację separacji obornika i platformę informatyczną dla młyna paszowego - czytamy na farmer.pl.
- Największe wzrosty generujemy obecnie w Azji Południowo-Wschodniej. Jednak wybuch ASF odciął nas od tych rynków, przez co musieliśmy zmienić naszą strategię. Ubijamy tyle samo co wcześniej, ale zmniejszyliśmy liczbę rozbiorów, a resztę staramy się sprzedawać jako tusze. Nie musimy więc martwić się o elementy, które trudno sprzedać w Europie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Glenn Coolsaet, dyrektor handlowy BPG.
- 70 proc. produkcji trzody chlewnej w Polsce odbywa się w niewielkich hodowlach utrzymujących małe stada. Rodzi to wyzwania co do identyfikowalności i jednorodnej jakości w szerokim znaczeniu. Tworzy to także pewne atuty jeżeli udałoby się wykorzystać małą skalę produkcji, która jest obecnie poszukiwana przez konsumenta - mówi Grzegorz Brodziak, dyrektor zarządzający Goodvalley.
KSG Agro S.A., ukraiński koncern rolno-spożywczy notowany na GPW w Warszawie, opublikował wyniki finansowe za I kwartał 2019. Na niewielki łączny spadek przychodów w 1Q 2019 wpływ miał przede wszystkim spadek w segmencie produkcji żywności i hodowli trzody chlewnej. Segment zbóż w tym okresie wygenerował przychody głównie ze sprzedaży sorgo oraz pszenicy z ubiegłorocznych zasiewów. Natomiast zasiewy ozime pozostają jeszcze na polach – mówi Siergiej Kasjanow, Przewodniczący Rady Dyrektorów KSG Agro.
Ministerstwo Środowiska w pośpiechu chce zlikwidować problem uciążliwości zapachowej na wsi. Resort proponuje żeby duże fermy nie mogły być zlokalizowane bliżej niż 500 metrów od innych gospodarstw i budynków mieszkalnych. Branża, choć przyznaje, że temat uregulować trzeba, zgłasza szereg zastrzeżeń do projektu i sposobu jego procedowania. Tymczasem zegar już tyka. Przepisy mają wejść w życie 1 lipca, a projektowi sprzyja minister rolnictwa.
- Większość warchlaków tuczymy we własnych fermach, niewielka liczba warchlaków trafia do współpracujących rolników. W zakładach mięsnych w Przechlewie ubijamy tygodniowo ok. 10 tys. tuczników. Na najbliższe lata planujemy dalszy rozwój spółki zarówno w sektorze chowu, jak i w uboju i przetwórstwie - mówią w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Nowak i Grzegorz Brodziak, dyrektorzy zarządzający Goodvalley Polska.
Duńska spółka Goodvalley to jeden z ciekawszych przykładów zagranicznych inwestycji w polskiej branży mięsnej. Szef i założyciel firmy, Tom Axelgaard przekonuje, że aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych nie trzeba wcale zmniejszać produkcji mięsa. I ma na to mocne dowody: jego osiem biogazowni w Polsce produkuje tyle energii, że cała firma już dziś generuje zerowy ślad węglowy. Teraz Duńczycy chcą podbić światowe rynki produkowaną na Pomorzu wieprzowiną bez antybiotyków i GMO.
- Ilość odchowanych prosiąt od lochy, tempo przyrostu, zużycie paszy - w wielu tych parametrach przegrywamy z naszymi konkurentami z Danii i innych krajów z Europy i świata. Dlatego bardzo cieszę się, że polscy rolnicy - jeszcze nie wszyscy, ale ci najlepsi - budują nowe obiekty, modernizują istniejące i nadążają za konkurencją, której musimy w rolnictwie sprostać - podkreślił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas otwarcia nowej chlewni w miejscowości Cieślin (Łódzkie).
- Globalne tendencje mówią o tym, że produkcja mięsa na świecie będzie rosła. Liczba ludności rośnie, i coraz więcej ludzi osiąga wyższy poziom satysfakcji finansowej, dzięki czemu stać ich na zakup mięsa - powiedział Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso podczas konferencji inaugurującej kampanię "Białe czy czerwone".
- Polscy hodowcy produkujący wieprzowinę na wolny rynek nie wytrzymają okresu wstrzymania eksportu do USA. (...) To może być kwestia nawet kilku tygodni. Te chlewnie upadną. Wówczas przyjdzie duńska firma i zaproponuje upadłym gospodarzom, żeby hodowali świnie za 20 zł od sztuki. To wojna. Chodzi o to, żeby jak najbardziej uzależnić polskiego hodowcę od zagranicznego kapitału - mówi dla Wsensie.pl Michał Kołodziejczak, założyciel Stowarzyszenia Polskich Producentów Ziemniaków i Warzyw (Unia Warzywno-Ziemniaczana).
- Chcemy przekonywać ludzi, że Polska to dobry kraj do produkcji rolniczej, szczególnie hodowlanej. Chcemy mówić o tym, że tylko hodowla zapewnia producentom zbóż właściwy poziom cen pszenicy. Wyciągamy rękę do młodych zootechników, którzy kształcą się na polskich uczelniach i dla których nie wystarczy pracy w urzędach gmin. Powinni oni pracować przy dobrej hodowli - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Goździkowski, prezes Cedrobu.
- Ci, którzy kupują trzodę z drobnych gospodarstw muszą odwiedzić 10 powiatów zanim uzbierają 300 sztuk na jeden samochód. Powinno być tak, że do rzeźni z jednej fermy przyjeżdża jeden, pełny, wydezynfekowany samochód. Wtedy jest bezpiecznie, ale wiadomo, że nie ma pewności w stu procentach. Jak będziemy mieć nowoczesną produkcję trzody, ryzyko ASF zmaleje, ale zawsze będzie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Goździkowski, prezes Cedrobu.
– Czarny scenariusz zakładający przedostanie się wirusa do trzech największych skupisk hodowli trzody chlewnej: województwa wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego czy łódzkiego, może oznaczać prawdziwą katastrofę gospodarczą. Odczują ją nie tylko rolnicy, zakłady mięsne czy eksporterzy mięsa wieprzowego, lecz także może to się odbić na przeciętnym konsumencie. Zawleczenie choroby na terytorium całego kraju, to w praktyce fizyczna likwidacja produkcji wieprzowiny w całym kraju, która może oznaczać, że będziemy musieli się pożegnać z tradycyjnym polskim schabowym na talerzach – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Witold Katner, rzecznik prasowy Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej.
Gobarto 500 to program, którego celem jest odbudowa produkcji trzody chlewnej w Polsce. Inicjatywa zakłada partnerską współpracę firmy Gobarto i rolnika w chowie trzody chlewnej przy użyciu nowoczesnych i sprawdzonych technik tuczu. W ramach Gobarto 500 przeprowadzane są obowiązkowe zamknięte kursy dla gospodarzy podejmujących współpracę. Do współpracy z Gobarto włączyło się już niemal 80 rolników z 8 województw.
By poprawić stan polskiej produkcji wieprzowiny nie wystarczą tylko działania hodowców. Polscy producenci mogą skutecznie konkurować na globalnym rynku, jednak potrzebują również wsparcia od państwa. Przy czym wsparcie finansowe nie jest najważniejsze - czytamy w materiale prasowym Gobarto S.A.
Gobarto S.A uruchamia Akademię Rolnika Gobarto 500 - cykl bezpłatnych szkoleń skierowanych do rolników, których celem jest podnoszenie kompetencji hodowców trzody chlewnej. Pierwsze spotkanie Akademii Rolnika odbyło się 21 marca 2018 r. w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego (PODR) w Boguchwale. Hasło przewodnie szkolenia brzmiało „Nowoczesna hodowla, czyli jak zarabiać na produkcji trzody na globalnym rynku?”
- Cedrob wprowadził w Polsce powtarzalność. Ma tego samego kurczaka na poziomie milionów. Dlatego odbiorca chce kupować od Cedrobu, bo wie co kupi. My chcemy zrobić to samo w trzodzie chlewnej. Chcemy żeby nasz odbiorca wiedział, że codziennie dostanie od nas ten sam kawałek mięsa - mówi Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto SA.
Spółka Gobarto w marcu rozpoczyna spotkania Akademii Rolnika, których celem jest bezpłatna edukacja rolników wg najnowszej wiedzy i standardów w zakresie hodowli trzody chlewnej. Pierwsze spotkanie odbędzie się w PODR w Boguchwale 21 marca. Gościem specjalnym będzie prof. dr hab. Zygmunt Pejsak. W wydarzeniu weźmie także udział Przedstawiciel ARiMR.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiedziało na postulaty branży mięsnej dotyczące m.in. bioasekuracji w gospodarstwach trzody chlewnej oraz programu działań w przypadku drastycznego pogorszenia się sytuacji w zakresie występowania ASF - informuje Farmer.pl
Rolnicy, którym powiatowy lekarz weterynarii nakazał zaprzestanie chowu świń z powodu nieprzestrzegania zasad bioasekuracji, będą mogli dostać rekompensatę - przewiduje projekt rozporządzenia Rady Ministrów, który trafił do konsultacji społecznych.
- Jeśli nie dotrze do nas wirus ASF, to z pewnością wykończą nas zbyt restrykcyjne przepisy dotyczące bioasekuracji – uważają producenci świń z powiatu piotrkowskiego w regionie łódzkim, zwanego „świńskim zagłębiem” kraju - informuje Farmer.pl
Ekspert: Branże mleczarska i mięsna muszą skuteczniej odpierać ataki Sylwii Spurek
Puda: Próby eliminacji mięsa i mleka z diety to niebezpieczna lewicowa ideologia
Zamienniki mięsa, czyli komu odjechał pociąg?
KRD-IG: Zakaz reklamy mięsa i mleka to działanie na szkodę interesu Polski i UE
Ekstradycja Henryka K. coraz bliżej?
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!