Przeznaczamy 40 mln zł z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na innowacje m.in. polską branżę rolno-spożywczą i biochemiczną - powiedziała minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska - Jedynak. Dodała, że drugie tyle zainwestuje międzynarodowy fundusz Icos Capital, który dokona wyboru firm, które otrzymają wsparcie.
Start-upy i małe firmy innowacyjne z branży spożywczej nie dojrzały jeszcze do konsolidacji i przejęć, ponieważ są jeszcze zbyt małe, by stać się celem, czy też aby przejmować. Są na razie w fazie rozwoju i same potrzebują kapitału oraz wsparcia - mówili prelegenci debaty "Rynek spożywczy. Czas konsolidacji", która odbyła się w ramach XI Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC 2019) w Katowicach.
Na rynku z każdym rokiem panuje coraz większa konkurencja. Oznacza to, że coraz trudniej wypromować nowy produkt tak, aby w niedługim czasie stał się on rozpoznawalny i tym samym zaczął przynosić zyski. W dzisiejszych czasach jeśli firma chce mieć ciągły i zrównoważony rozwój, musi stale poszerzać swoją ofertę. Jednak wprowadzenie innowacji rynkowej to niemałe wyzwanie. Wg badań firmy Nielsen aż 85 proc. nowych produktów nie przeżywa pierwszego roku na półce. Co zrobić, aby z sukcesem wprowadzić nowość na rynek?
- Wiele krajów zrobiło z tego typu żywności pomysł na biznes. Na przykład Włosi mieli marną kuchnię, a z pasty, pizzy, szynki stworzyli synonim wysokiej jakości i uzyskują bardzo dobre przełożenie cenowe. Sprzedają to na cały świat - stwierdził minister i zauważył, że Polska ma wielkie bogactwo kulinarne i może stworzyć "coś jeszcze większego niż Włosi".
Waldemar Cieślak i Grzegorz Wojdak zarejestrowali w urzędzie patentowym laserową technologię nacinania kiełbasy. Wynalazek zyskał już zainteresowanie wśród firm z branży wędliniarskiej - czytamy w serwisie Mambiznes.pl
Najciekawsze polskie projekty interaktywne i firmy technologiczne uczestniczą w branżowym festiwalu South by South West (SXSW) w teksańskim Austin. Swoją ofertę prezentują w pawilonie przygotowanym przez Polską Agencję Inwestycji i Handlu oraz Instytut Adama Mickiewicza - podała w poniedziałek PAIH.
– Walka o konsumenta odbywa się w świecie kształtowania różnych mód i mitów. Kwestia odbudowania zaufania konsumentów jest dziś niebywale ważna. Każdy konsument powinien być w stanie indywidualnie odpowiedzieć na pytanie, czy dany produkt jest dla niego – mówł Marcin Kardas, project manager EIT Food, podczas debaty Food Show 2018 „Żywność w centrum uwagi świata. Jedzenie w randze sztuki”, która odbyła się 12 marca 2018 roku.
Dofinansowanie sięgające 50 proc. kosztów kwalifikowanych mogą otrzymać przedsiębiorcy z woj. śląskiego wprowadzający na rynek nowy produkt lub usługę. W piątek rozpoczyna się nabór wniosków w konkursie Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości "Innowacje w MŚP".
Innowacyjność to nie tylko smak czy forma produktu, ale też sposób pracy. Widzimy, że to bardzo się zmienia. Patrzymy na naszych klientów, którzy wymagają coraz więcej. Wymagają innych form pracy i współpracy – mówił Przemysław Gostkiewicz, dyrektor ds. strategii i efektywności sprzedaży – Polska i Kraje Bałtyckie, Kraje Nordyckie oraz Kraje Wschodniej i Centralnej Europy, Dywizja Produktów Świeżych, Danone Sp. z o.o. podczas sesji Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych na FRSiH.
Jak wynika z drugiej edycji badania „Diagnoza ekosystemu startupów w Polsce” przeprowadzonego przez firmę doradczą Deloitte, w ostatnich kilkunastu miesiącach nastąpiło niepokojące obniżenie poziomu kapitału społecznego.
Polska była światowym liderem pod względem dynamiki wzrostu wydatków na B+R w latach 2008-2015 - wynika z opublikowanego niedawno raportu Global Innovation Index 2017. W European Innovation Scoreboard 2017 znaleźliśmy się jednak na czwartym od końca miejscu w UE.
Polska jest obecnie jednym z najbardziej innowacyjnych krajów w Europie - zauważają paneliści konferencji towarzyszącej Europejskiemu Kongresowi Finansowemu. Ich zdaniem, niezmiennie jesteśmy bardzo atrakcyjnym rynkiem dla inwestorów.
- Produkujemy pełne dania mięsno-warzywne w innowacyjnych, plastikowych opakowaniach. Posiłek w plastiku jest lżejszy i łatwiej go podgrzać poprzez specjalny system podgrzewaczy chemicznych. Oprócz nas, tego rodzaju żywność produkuje tylko jedna fabryka na świecie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Group Sp. z o.o.
Wicepremier, minister rozwoju i finansów Mateusz Morawiecki ocenił, że dobre dane dotyczące ściągalności podatków VAT i CIT po pięciu miesiącach tego roku mogą przełożyć się na większą skłonność do „eksperymentowania w kierunku wsparcia innowacyjności w firmach”.
Ok. 9 mln zł z UE na zakup licencji czy wyników prac badawczo-rozwojowych mogą zdobyć podlaskie firmy w ramach granów na innowacje, które będzie przyznawać Podlaska Fundacja Rozwoju Regionalnego w Białymstoku. Od 8 marca firmy mogą już składać wnioski.
– Innowacje produktowe w ciągu ostatniego roku wdrożyło 24 proc. firm, a procesowe nieco mniej, bo 17 proc. przedsiębiorstw. Natomiast w zakresie innowacyjności nie widać trendu wzrostowego. Utrzymuje się ona mniej więcej na stałym poziomie od 2010 roku, pomimo ogromnej dostępności środków pochodzących ze źródeł komercyjnych, krajowych i unijnych przeznaczonych na wspieranie innowacyjności – mówi Tomasz Kierzkowski, dyrektor Biura Funduszy Unii Europejskiej oraz Programów Publicznych w Banku Pekao SA
Polska nie powinna konkurować z Zachodem tanią siłą roboczą, ale jakością, wydajnością pracy, innowacyjnością - mówił prezydent Andrzej Duda na spotkaniu z mieszkańcami Żagania (Lubuskie). Wielką szansą Polski są jej dobrze wykształceni obywatele - zaznaczył.
Na przełomie roku weszły w życie przepisy tzw. małej ustawy o innowacyjności. Wprowadziła ona szereg ulg podatkowych i ułatwień dla przedsiębiorców, którzy inwestują w badania i rozwój. Nowe przepisy upraszczają też procedurę komercjalizacji wynalazków na uczelniach, a w długiej perspektywie mają przyczynić się do lepszej współpracy środowiska naukowego z biznesem. Równolegle w resorcie w tym roku będą prowadzone prace nad kolejną, docelową ustawą o innowacyjności.
Jak wynika z nowego raportu UE, branże intensywnie korzystające z praw własności intelektualnej odpowiadały w latach 2011-2013 za 42,3 proc. europejskiego PKB i 27.8 proc. wszystkich miejsc pracy w UE; w Polsce - 37 proc. PKB i 24.4 proc. zatrudnienia.
OECD przewiduje, że wzrost gospodarczy Polski w latach 2016–2018, przy wsparciu rosnących płac i świadczeń socjalnych, wyniesie ok. 3 proc. rocznie. Ogłoszony 25 listopada raport zaleca m.in. trwałe finansowanie nowych wydatków, obniżkę podatków oraz specjalizowanie się w usługach opartych na wiedzy.
Firmy będą mogły korzystać z większych ulg na działalność badawczo-rozwojową, a naukowcy więcej zyskają z komercjalizacji swoich wynalazków - to spodziewane skutki ustawy o innowacyjności, którą 23 listopada podpisał prezydent Andrzej Duda.
Wielkopolska: Zatrzymano dużego producenta mięsa na kebab
Drobiarstwo w 2020. Skoro było tak źle to dlaczego było tak dobrze?
Prezes Mlekpolu komentuje wprowadzenie podatku cukrowego
Oryginalny Sok: Podatek cukrowy to dla nas duża szansa!
Prezes Polskiego Mięsa: Wieprzowina i drób pozwalają szybko i zdrowo tracić na wadze
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!