- Grzechem pierworodnym nowelizacji ustawy było przygotowywanie i procedowanie jej w bardzo szybkim tempie. Zabrakło mi także dyskusji, wysłuchania różnych głosów ze strony teoretyków, praktyków, czyli hodowców, a także zootechników i weterynarzy. Nic by się nie stało gdyby proces legislacyjny przebiegał nieco dłużej. Dzisiaj okazuje się, że jednak możliwe było uniknięcie pewnych zapisów - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. Andrzej Kowalski, wieloletni dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W 2019 r. wpływy z eksportu mogą się zwiększyć o 6,9 proc. do 31,8 mld euro, wobec 29,7 mld euro w 2018 r. Nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi w 2019 r. jest szacowana na 11,2 mld euro wobec 9,7 mld euro w 2018 r - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Tegoroczne zbiory ziemniaka w Europie Zachodniej będą znacząco wyższe niż w roku ubiegłym. Według szacunków World Potato Markets zbiory ziemniaka w Niemczech w bieżącym roku wyniosą prawie 11 mln t i będą o ok. 2,1 mln t (ok. 24 proc.) większe niż w 2018 r.- czytamy w najnowszym Raporcie rolnym przygotowanym przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB w Warszawie.
- Wielka Brytania to drugi importer polskich produktów spożywczych. Nasze straty na skutek brexitu mogą sięgnąć nawet 1 mld zł. Popatrzmy jednak na to, że duży eksport w wielu produktach nie stanowi dużego udziału w strukturze zaopatrzenia rynku brytyjskiego. Brytyjczycy są także dużym importerem żywności, wobec czego duży polski eksport niewiele dla nich znaczy - mówił Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas VII Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Ok. 2 zł za kg malin i ok. 1,5 zł/kg wiśni - to ceny, jakie dostają rolnicy za dostarczone do przetwórstwa owoce. Tegoroczne plony, choć są lepsze niż w ubiegłym roku, nie pozwolą rolnikom na uzyskanie godziwego zarobku.
W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów były o 1,2 proc. Produkty rybne były w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. grupą żywności o relatywnie niewielkiej dynamice wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały bowiem przeciętnie w tym czasie o 4 proc., w tym mięso i przetwory o 3,7 proc., a nabiał i jaja o 8,7 proc. - informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Od początku 2018 r. sytuacja na rynku jaj konsumpcyjnych zaczęła się stabilizować, a ceny stopniowo obniżały się. W maju przeciętna cena jaj wszystkich klas wagowych wyniosła 35,80 zł/100 sztuk i była jeszcze o 14,5 proc. wyższa niż przed rokiem, ale o 1,5 proc. niższa niż w kwietniu i o 31 proc. niższa niż w grudniu 2017 r. - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - czerwiec 2018".
- Przeciętna opłacalność produkcji kurcząt poprawiła się w I kwartale 2018 r., a indyków uległa dalszemu pogorszeniu, zbliżając się już do progu rentowności chowu - informuje Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Kontynuowana jest spadkowa tendencja cen trzody zapoczątkowana w drugiej połowie 2017 r. W I kwartale 2018 r. przeciętna cena skupu w Polsce wyniosła ok. 4,44 zł/kg i była o 9,6 proc. niższa niż rok wcześniej. W kwietniu osiągnęła ona ok. 4,51 zł/kg, a w maju obniżyła się do
4,45 zł/kg. Ceny te były niższe niż w analogicznych miesiącach 2017 r. odpowiednio o 15 i 20 proc. - informuje Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W I kwartale 2018 r. eksport produktów wołowych wzrósł o 1 proc. (do 108 tys. t) co było wypadkową wzrostu wywozu mięsa schłodzonego o 3 proc., przetworów o 9 proc. oraz spadku eksportu bydła żywego o 25 proc., mięsa i podrobów wędzonych o 18 proc. i mięsa mrożonego o 6 proc. - informuje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Produkcja bydła mięsnego może być alternatywą dla rolników, którzy zlikwidują chów trzody chlewnej - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przedstawionej na środowym posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa.
W grudniu 2017 r. jaja przestały drożeć, a średnia miesięczna cena jaj wszystkich klas wagowych, sprzedawanych przez zakłady pakujące, wyniosła 51,93 zł/100 sztuk i była o 7,1 proc. niższa niż w listopadzie, choć o 45 proc. wyższa niż w grudniu 2016 roku. Może to oznaczać początek końca koniunkturalnego boomu na rynku jaj konsumpcyjnych - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - styczeń 2018".
Sprzedaż zagraniczna drobiu w okresie dziesięciu miesięcy 2017 r. wzrosła o 9,6 proc., tzn. była o prawie 81 tys. ton większa niż przed rokiem. Jednak wówczas tempo wzrostu eksportu wyniosło 23,7 proc. Spowolnienie to jest w dużym stopniu następstwem restrykcji wprowadzonych przez wielu odbiorców spoza UE po wykryciu ognisk grypy ptaków w Polsce - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - styczeń 2018".
- W 2018 r. nastąpi dalsze pogorszenie warunków chowu trzody. Ceny trzody będą bowiem obniżały się, a ceny zbóż rosły. O spadku cen trzody decydować będzie postępująca odbudowa pogłowia w wielu krajach unijnych - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - styczeń 2018".
W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 241,0 tys. ton i była o 2,1% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji obserwuje się przede wszystkim w asortymencie ryb wędzonych (o 21,7% do 40,1 tys. ton) - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
W Unii Europejskiej trwa nadal spadkowa tendencja cen jagniąt. W I półroczu 2017 r. przeciętna cena jagniąt wyniosła 558 EUR/100 kg i była niższa niż rok wcześniej o 2%. W pierwszych dwóch miesiącach drugiego półrocza, a więc w lipcu i w sierpniu, cena jagniąt wyniosła odpowiednio 541 i 562 EUR/100 kg wagi poubojowej - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
W pierwszym kwartale 2017 r. konsumpcja bezpośrednia jaj wyniosła 12,6 sztuki na osobę i była taka sama jak w analogicznym okresie przed rokiem. Spożycie jaj w gospodarstwach domowych nie wykazuje więc tendencji wzrostowej. Jest to m.in. skutek drożenia jaj w handlu detalicznym - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
Skutkiem wystąpienia wirusa grypy ptakówjest spowolnienie przyrostu eksportu. Sprzedaż zagraniczna w okresie siedmiu miesięcy br. była o 8,4 proc., tj. o prawie 48 tys. ton większa niż przed rokiem. Spowolnienie to jest w dużym stopniu następstwem restrykcji importowych związanych z grypą ptaków, wprowadzonych przez wiele państw spoza UE będących odbiorcami polskiego drobiu - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
W Polsce, po dobrych warunkach chowu w sezonie 2016/2017, w sezonie 2017/2018 warunki te prawdopodobnie pogorszą się. Wskazują na to pierwsze miesiące tego sezonu, charakteryzujące się stagnacją cen trzody i wzrostem cen zbóż i pasz. W rezultacie średnia w okresie dwóch miesięcy (lipiec i sierpień) relacja cen żywiec:żyto zawęziła się z 1:9,1 w analogicznym okresie 2016 r. do 1:8,1 a relacja cen żywiec:jęczmień z 1:7,8 do 1:7,1 - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
W okresie styczeń-sierpień 2017 r. skupiono 515,9 tys. ton bydła (wagi żywej), tj. o 11,3 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 137,0 tys. ton wołowiny (wzrost o 10,8 proc.) - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
- Jeżeli ktoś zainwestuje w Polsce swoje pieniądze, zatrudni polskich inżynierów, robotników, płaci uczciwie podatki, a pracownicy zarabiają to, może się narażę, ale dla mnie nie jest najważniejszy kolor tych pieniędzy. Jeżeli ktoś inwestuje, to, poza nielicznymi przypadkami przejęcia i wykończenia, chce zarobić na tym rynku - mówił prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego 2017 w Białymstoku.
W I półroczu 2017 roku pogorszyła się opłacalność przetwórstwa i eksportu sektora rybnego. Średnia cena transakcyjna uzyskiwana w wywozie zwiększyła się o 2,5 proc. do 11,30 zł/kg wagi żywej, natomiast w przywozie o 9,1 proc. do 9,68 zł/kg - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Coca-Cola jako odrdzewiacz? Kolejny pomysł na ominięcie podatku cukrowego
FoodCare otrzymał zakaz wytwarzania i sprzedaży napojów NGINE
Jak ominąć podatek cukrowy? Kanadyjska firma wychodzi naprzeciw polskim producentom
Kolański: Podatek cukrowy odchudzi butelki
Kościński: podatek handlowy nie powinien spowodować wzrostu cen
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!