- Rynek surówek jest dość skostniały i od lat bardzo poukładany, a konsumenci są w swoich wyborach bardzo zachowawczy. Duże znaczenie mają przyzwyczajenia. Ma to silny związek z zaufaniem, najczęściej do lokalnych producentów. Ciągle najistotniejszym kanałem jest sprzedaż na wagę - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Średziński, dyrektor zarządzający firmy SmakMAK.
Uczestniczące w australijskim badaniu starsze kobiety, które jadły więcej warzyw, miały węższe ścianki tętnic, co oznacza znacznie mniejsze zagrożenie udarem czy zawałem. Szczególnie korzystnie działały rośliny kapustne, takie jak brokuł, kalafior, kapusta czy brukselka.
Analitycy z "APK-Inform: Warzywa i owoce" na Ukrainie informują, że ukraińscy rolnicy nie spieszą się ze sprzedażą wysokiej jakości kapusty białej. Wolą powstrzymać się od aktywnej sprzedaży w oczekiwaniu na wzrost cen - informuje portal fruit-inform.
Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy. Do Polski, za pośrednictwem kuchni niemieckiej, trafiła ok. XIV wieku. Natomiast już setki lat temu poznano jej dobroczynne właściwości.
Silny potencjał antynowotworowy – na tę właściwość wszystkich warzyw z rodziny kapustnych, w pierwszej kolejności wskazują naukowcy. Wszystko za sprawą zawartego w nich sulforafanu – substancji, która nie tylko zapobiega powstawaniu nowotworów, ale także uniemożliwia rozwój już istniejących. Utrudnia im tworzenie naczyń krwionośnych zaopatrujących zmiany nowotworowe, zapobiega ich namnażaniu i przerzutom. Naukowcy zwracają szczególną uwagę na tę grupę warzyw w kontekście walki z rakiem prostaty, pęcherza, a także jamy ustnej, czy krtani.
Zimą nie ma dostępu do lokalnych świeżych warzyw i owoców, więc trzeba korzystać z tych, które można przechowywać w odpowiednich warunkach całą zimę – warzyw korzennych, ziemniaków i kapusty, a także suszonych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców i warzyw, a przede wszystkim z kiszonek.
Zmienna pogoda nie zaszkodziła sadom owocowym, w tym roku produkcja jabłek może wynieść 3,2 mln ton o 1,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Natomiast zbiory warzyw mogą być o 5 proc. niższe niż w ub.r., największy spadek nastąpi w uprawie kapusty - szacuje GUS.
Kopiowanie haseł reklamowych, nazw czy opakowań nie jest w branży spożywczej niczym nowym, choć stosunkowo rzadko słychać o procesach sądowych i próbach ochrony praw. Tym ciekawszy jest fakt, że na sądową batalię zdecydowała się Brassica z małopolskiej Charsznicy - czytamy w Pulsie Biznesu.
Z danych Eurostatu wynika, że eksport warzyw świeżych z Polski w pierwszych ośmiu miesiącach sezonu 2014/2015 ukształtował się na poziomie 429 tys. t i był o 6 proc. niższy niż przed rokiem. Przyczyną spadku było w głównej mierze zamknięcie się rynku rosyjskiego. Eksport do krajów poza UE zmniejszył się w relacji rocznej o 42 proc. do poziomu 99 tys. t, podczas gdy w przypadku krajów Unii Europejskiej zanotowano wzrost sprzedaży o 15,7 proc. do 330 tys. t. - informują analitycy Banku BGŻ.
Ponad 40 tys. wniosków na kwotę ponad 100 mln zł wpłynęło do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. O wsparcie mogli ubiegać się producenci cebuli, kapusty i jabłek, którzy ponieśli straty w wyniku spadku cen spowodowane przez rosyjskie embargo.
Producenci cebuli, kapusty i jabłek dotychczas złożyli 11 tys. wniosków na kwotę ok. 26 mln zł o jednorazową pomoc w związku ze spadkiem cen skupu tych produktów spowodowanym przez rosyjskie embargo - poinformowała dyrektor ARiMR Beata Andrzejewska.
Producenci cebuli, kapusty i jabłek dostaną jednorazową pomoc w związku ze spadkiem cen skupu tych produktów spowodowanym przez rosyjskie embargo - zakłada rozporządzenie przyjęte we wtorek przez rząd. Wsparcie zostanie udzielone w ramach pomocy "de minimis".
Według wstępnych szacunków GUS tegoroczne zbiory owoców z drzew będą o 2,3 proc. wyższe niż w roku ubiegłym i wyniosą ok. 3,6 mln ton. O 8,2 proc. wyższa niż przed rokiem może być produkcja warzyw gruntowych; ocenia się ją na 4,3 mln ton.
Większość owoców i warzyw na rynku hurtowym w Broniszach jest tańsza niż przed rokiem - poinformowała PAP rzecznik rynku Małgorzata Skoczewska. Jej zdaniem trudno jednak stwierdzić, czy powodem jest rosyjskie embargo, czy duża podaż tych produktów.
- Wprowadzenie embarga na przywóz z Polski jabłek oznacza katastrofę dla polskich producentów. Udział Rosji w eksporcie tych owoców waha się od 60-70 proc., a łączny eksport jabłek stanowi 30 proc. ich podaży rynkowej. Zdjęcie z rynku 600-700 tys. ton jabłek doprowadzić musi do spadku cen skupu - mówi serwisowi ww.portalspozywczy.pl dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Eurostatu, unijnego urzędu statystycznego, Polska w produkcji warzyw jest jednym z liderów UE. Jeśli chodzi o najpopularniejsze z nich, w większość i kategorii znajdujemy się w pierwszej piątce producentów - informuje serwis forsal.pl.
FoodCare otrzymał zakaz wytwarzania i sprzedaży napojów NGINE
Jak ominąć podatek cukrowy? Kanadyjska firma wychodzi naprzeciw polskim producentom
Krajowa Spółka Cukrowa chce przejąć 8 spółek rolno- spożywczych Skarbu Państwa
Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
Mlekovita podała wyniki za 2020 rok. Przychód firmy wyniósł ponad 5,5 mld zł
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!