- Pomysł właściciela, Krzysztofa Borkowskiego na wybudowanie ubojni indyka zrodził się w 2005 roku. Na naszym terenie od lat z powodzeniem funkcjonuje Drosed, czyli kurczak. W okolicy byli także hodowcy indyka, natomiast brakowało ubojni - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.
W środę odbyło się pierwsze czytanie nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Nowe regulacje zakładają objęcie nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej produkcji i sprzedaży przez rolników żywności z własnych gospodarstw - m.in. serów i wędlin -
Ministrowie, przedstawiciele władz regionalnych i lokalnych, najważniejszych instytucji publicznych, a także polscy i zagraniczni eksperci oraz decydenci największych firm potwierdzili udział w II Wschodnim Kongresie Gospodarczym w Białymstoku (Eastern Economic Congress). Do 18 września trwa rejestracja udziału w wydarzeniu, które zaplanowane jest na 24-25 września 2015 r.
Sejmowa komisja gospodarki skierowała w pierwszym czytaniu do podkomisji projekt ustawy, która ma pozwolić zwalczać nieuczciwe praktyki wobec dostawców w handlu artykułami spożywczymi i rolnymi. Chodzi m.in. o sklepy wielkopowierzchniowe.
Projekt ustawy ws. nieuczciwych praktyk rynkowych przedsiębiorców zajmujących się obrotem produktami spożywczymi lub rolnymi autorstwa posłów Polskiego Stronnictwa Ludowego trafił do Sejmu pod koniec maja. Nie wiadomo jednak, czy prace nad nim uda się zakończyć w tej kadencji parlamentu, ze względu na przedłużające się prace w Komisji Gospodarki.
Pod koniec maja do Sejmu trafił projekt ustawy „o zwalczaniu nieuczciwych praktyk rynkowych przedsiębiorców zajmujących się obrotem produktami spożywczymi lub rolnymi wobec dostawców tych produktów” zgłoszony przez posłów Polskiego Stronnictwa Ludowego. Mimo, iż prace nad ustawą znajdują się dopiero na początkowym etapie, już dziś wzbudza ona niemałe kontrowersje.
Krzysztof Borkowski, poseł Polskiego Stronnictwa Ludowego, mówi serwisowi portalspozywczy.pl o problemie relacji pomiędzy sieciami handlowymi a dostawcami. Opowiada o złożonym przez posłów PSL projekcie ustawy o zwalczaniu nieuczciwych praktyk rynkowych przedsiębiorców zajmujących się obrotem produktami spożywczymi lub rolnymi, który właśnie trafił do sejmowej Komisji Gospodarki.
Poszukiwanie nowych rynków zbytu to dobry pomysł na kryzys w unijnym i polskim sektorze eksportu żywności, ale jest to zadanie na lata, a nie na miesiąc czy dwa. Musimy próbował swoich sił, rozsyłać oferty, ale nie zapominajmy o rynku rosyjskim, ponieważ embargo nie będzie trwało wiecznie. To politycy wywołali ten kryzys, więc powinni teraz pomóc sektorowi rolno-spożywczemu - mówili eksperci obecni na panelu "Ekspansja zagraniczna polskiego sektora spożywczego. Dywersyfikacja rynków zbytu", który został zorganizowany w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku.
Producenci nie poradzą sobie sami z kryzysem jakie wywołało rosyjskie embargo. To politycy powinni obrobić lekcję i wyciągnąć wnioski - powiedział Krzysztof Borkowski, prezes zarządu ZM Mościbrody, poseł na Sejm, podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku.
W Polsce Wschodniej znaczenie przemysłu mięsnego jest bardzo duże. Obok mleczarstwa stanowi on najważniejszą gałąź sektora rolno-spożywczego w regionie. Jednak mimo istotnej roli gospodarczej, jaką spełnia, branża mięsna ugina się pod ciężarem nawarstwiających się problemów. Ograniczenia w eksporcie są tylko jednym z nich.
W Polsce trzeba rozwijać zrównoważoną produkcję bydła mięsnego i stawiać na zrównoważony rozwój, a nie na koncentrację sektora - ocenia w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Krzysztof Borkowski, poseł na Sejm RP z ramienia Polskiego Stronnictwa Ludowego.
Zakład Mięsny Mościbrody nie planuje połączenia z inną firmą przy obecnej koniunkturze na rynku mięsa, ale prezes spółki Krzysztof Borkowski roztacza wizję tworzenia silnych grup producenckich. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) powinien uwzględniać wsparcie dla takiego pomysłu - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl prezes Krzysztof Borkowski.
Krzysztof Borkowski, prezes Zakładu Mięsnego Mościbrody, ocenia w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl, że przed rynkiem kurczaka i indyka jest przyszłość, dlatego spółka chce zwiększać produkcję w tym segmencie.
Zakład Mięsny Mościbrody planuje wejść ze swoimi produktami, głównie wieprzowymi, na rynki Dalekiego Wschodu np. do Chin i Japonii - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl prezes ZM Mościbrody Krzysztof Borkowski. Spółka jest w trakcie inwestycji, które umożliwiłyby taki krok.
Zakład Mięsny Mościbrody planuje spore inwestycje. Po tym jak w ciągu ostatniego roku spółka zainwestowała ok. 7 mln zł, w przyszłym roku wyda na ten cel również kilka milionów złotych - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl prezes ZM Mościbrody Krzysztof Borkowski.
Łączna wartość polskiego eksportu i importu towarów rolno-spożywczych od stycznia do listopada 2012 r. wyniosła 28,2 mld euro i była o ponad 10 proc. większa niż w analogicznym okresie 2011 r. - poinformowali w czwartek na konferencji prasowej politycy PSL.
W obecnej sytuacji, kiedy nie ma sensu liczyć na szybki spadek cen surowca, firmy mięsne muszą szukać nowych rozwiązań, które zagwarantują im możliwość rozwoju. Uczestnicy panelu "Strategie firm mięsnych w sytuacji kurczącej się bazy surowcowej", który odbył się w ramach V Forum Rynku Spożywczego i Handlu wskazywali na szanse, jakie stwarzają nowoczesne strategie zarządzania, specjalizacja produkcji, inwestycje w maszyny i systemy IT, oraz proste, wydawałoby się, przestrzeganie zasad przy wykonywaniu czynności technologicznych. W dyskusji udział wzięli
Polski surowiec mięsny, ze względu na dużą liczbę funkcjonujących gospodarstw, nie jest monolityczny, lecz jego parametry bywają bardzo różne. To jest słabą stroną polskich produktów. Nie zdążyliśmy jeszcze zbudować dużych gospodarstw a zamiast tego zajęliśmy się kasacją tych, które działały. To przełożyło się spadek bazy surowcowej - powiedział Krzysztof Borkowski, poseł na Sejm RP, oraz prezes Zakładów Mięsnych Mościbrody na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Rozporządzenie w sprawie podwyżek opłat dla lekarzy weterynarii zajmujących się badaniem zwierząt rzeźnych budzi sprzeciw Polskiej Federacji Branży Mięsnej. Przedstawiciele organizacji, wraz z reprezentantami Krajowej Rady Drobiarstwa i UPEMI, spotkali się w czwartek z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim, aby przedstawić swoje argumenty.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!