Drożejących jajek nie da się wytłumaczyć jedynie unijnym wymogiem wymiany klatek dla kur. - Tak szybki wzrost cen w tak krótkim czasie nie jest uzasadniony - uważa Michał Koleśnikow, analityk BGŻ. Ale już wkrótce możemy spodziewać się lekkiej obniżki cen, może nawet jeszcze przed Wielkanocą.
W tym roku odbiorcy z zagranicy kupią u nas towary spożywcze warte ok. 15,5 miliarda euro. Te optymistyczne prognozy wskazują na kolejny rekord, choć dynamika wzrostu eksportu będzie niższa niż w 2011 roku. Producenci szukają nowych rynków zbytu - pisze "Rzeczpospolita".
Tegoroczny koszyk wielkanocny będzie droższy niż przed rokiem. Oprócz znaczących podwyżek cen jajek klientów czekają również większe wydatki na mięso drobiowe. Pozostałe gatunki mięs będą drożały dopiero po świętach. Za to ceny pieczywa i makaronów powinny pozostać stabilne - prognozują analitycy BGŻ.
Ceny żywności wciąż rosną. Jaja w ciągu tygodnia podrożały o 8 proc., w ciągu roku o 93 proc., a to jeszcze nie koniec. Zdaniem analityków, w marcu cena detaliczna jaj może się zwiększyć o kolejne 25-50 proc. Drożeć będzie także mięso, głównie wieprzowina. Jak oceniają eksperci, w czerwcu tego roku żywność może być droższa niż w grudniu nawet o 5 proc. - informuje Dziennik Gazeta Prawna.
Zdaniem analityka Banku BGŻ Michała Koleśnikowa, ceny wieprzowiny zależą głównie od kursu walut. Dlatego rolnicy nie powinni się obawiać spadków cen w skupach, które mogłyby być wywołane aferą solną.
Sytuacja przetwórców większości produktów rolnych w 2012 r. będzie nieco lepsza niż w roku 2011. Jednak w wielu wypadkach wciąż gorsza niż w poprzednich latach - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ.
Eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski będzie w bieżącym roku mniejszy niż w roku 2011. Głównym czynnikiem będzie tu oczekiwana niższa krajowa produkcja wieprzowiny - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ.
Kontynent afrykański coraz bardziej liczy się na arenie międzynarodowej jako duży rynek zbytu oraz rynek potencjalnych inwestycji. Inwestować chcą tu najwięksi. Polscy przedsiębiorcy także nie powinni ignorować tego potężnego rynku, dlatego część rodzimych firm już analizuje potencjał Czarnego Lądu.
Konsolidacja handlu i przetwórstwa, a także szybko rosnące udziały produktów pod marką własną sieci handlowych powodują, że na półkach sklepów jest coraz mniej miejsca na słabiej rozpoznawalne produkty małych i średnich firm.
Ceny skupu - teoretycznie wysokie - utrzymają się jeszcze na takim poziomie, ale tucz trzody nadal nie jest opłacalny. Powodem są wysokie ceny pasz. Niestety, na rynku zbóż pod tym względem nie zanosi się na większe przeceny - informuje TVP.Info.
Na temat prawdopodobnych dróg rozwoju globalnego rolnictwa, możliwości, jakie stoją przed producentami, o przewidywanych cenach żywności w kolejnych latach i konsekwencjach drogich surowców rolnych rozmawiamy z ekspertem ds. analiz rynków rolnych Banku BGŻ Michałem Koleśnikowem.
Na obecnej sytuacji, wysokich cen surowców rolnych, mogą skorzystać producenci, którzy zaczną się bardziej liczyć w łańcuchu żywnościowym, natomiast przetwórcy mogą bronić się przed drogimi surowcami poprzez zwiększanie wartości dodanej. Możliwe jest przyspieszenie konsolidacji, która nie zawsze będzie odbywać się pokojowo - uważa Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ.
Wysokie ceny produktów rolnych mogą spowodować, że zaczną się opłacać inwestycje w rolnictwie, np. w zwiększanie produkcyjności, w innowacje i genetykę, a także produkcja rolna w regionach do tej pory nie wykorzystywanych w tym celu - uważa Michał Koleśnikow z Banku BGŻ.
Liberalizacja handlu z krajami Mercosur, do którego dąży Unia Europejska, może spowodować spadek produkcji w krajach Wspólnoty, szczególnie w sektorze mięsa - uważa Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ. Ostrzega on, że tak głębokie zmiany w Unii Europejskiej mogą pociągnąć za sobą zmiany na rynkach światowych, jak to miało miejsce w przypadku reformy rynku cukru.
Odwrócenie tendencji spadkowej pogłowia trzody chlewnej nastąpi najwcześniej w 2012 roku - uważa Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ. Jego zdaniem, 3-5 lat potrwa odbudowanie stanu pogłowia trzody do poziomów sprzed kilku lat.
Istnieje szansa, że rynek wędlin wysokogatunkowych będzie się rozwijał szybciej niż w zeszłym roku. Wynika to z przyspieszenia wzrostu gospodarczego. Z grubszym portfelem konsumentowi łatwiej będzie zaspokajać wyższe wymagania.
Wczoraj GUS podał dane o pogłowiu trzody chlewnej według stanu na koniec marca. Dane okazały się zaskakująco niskie. Według GUS pogłowie wyniosło zaledwie 13,1 mln sztuk. Oznacza to dramatyczne załamanie produkcji trzody chlewnej w naszym kraju. Liczba świń ponownie spadła do najniższego poziomu od... 1964 roku.
Polskie jedzenie szybko zdobywa zagraniczne rynki. Jego sprzedaż w pierwszym kwartale była o 6,5 proc. większa niż rok wcześniej. Zdaniem analityków także kolejny rok przyniesie wzrost eksportu - od 6 do 10 proc.- podaje "Dziennik Gazeta Prawna".
Zdaniem Michała Koleśnikowa, analityka Banku BGŻ, ceny surowców rolnych i żywności już na trwale pozostaną na relatywnie wysokim poziomie. Wpłynie to nie tylko na zubożenie społeczeństw, ale także na nawyki konsumpcyjne, także w bogatszych krajach.
FoodCare otrzymał zakaz wytwarzania i sprzedaży napojów NGINE
Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
Animex o planach inwestycyjnych na 2021 rok
Krajowa Spółka Cukrowa chce przejąć 8 spółek rolno- spożywczych Skarbu Państwa
Kościński: podatek handlowy nie powinien spowodować wzrostu cen
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!