- Obecnie jedynie co trzeci mężczyzna i co czwarta kobieta mają prawidłową masę ciała. Z otyłością zmaga się dzisiaj 25 proc. mężczyzn i 27 proc. kobiet a nadwaga występuje u 44 proc. mężczyzn i 32 proc. kobiet - mówił podczas IV Kongresu Żywieniowego prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, Przewodniczący Komitetu Naukowo-Organizacyjnego, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
– Poprzez porozumienie i działania z niego wynikające, możemy doprowadzić do poprawy sytuacji zdrowotnej w społeczeństwie. A mianowicie chcemy zmniejszyć częstotliwość występowania nadwagi i otyłości, a także chorób przewlekłych jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy nowotwory złośliwe – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
- Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? - Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia w sposób prosty i przyjemny zmotywuje dzieci do tego, by jadły warzywa i owoce oraz piły wodę, a codzienna porcja ruchu wejdzie im w nawyk – mówi prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia kierujący pracami NCEŻ.
Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Oline, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz.
- Na rynku mamy bardzo dużo produktów, które zawierają nawet niewielkie ilości izomerów kwasów tłuszczowych trans. Tych składników w ogóle nie powinno być w żywności, bo wiemy, że każda ich ilość podnosi ryzyko nowotworów, miażdżycy. Jak w takim razie nazwać taką żywność jeśli nie niezdrową? Nie możemy dać się zwariować i ulegać pewnej poprawności - mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Polscy konsumenci uważają, że wiedzą wystarczająco dużo na temat zasad zdrowego żywienia. Nie przekłada się to jednak na konkretne wybory żywieniowe. Wciąż nie potrafimy czytać etykiet, a najwięcej problemów przysparzają nam tabele wartości odżywczej. Instytut Żywności i Żywienia chce to zmienić i uruchamia kampanię zachęcającą Polaków do sięgania po produkty o niższej zawartości cukru, soli i tłuszczu.
Otyłość i nadwaga to obecnie największe zagrożenie zdrowotne na świecie. Według opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) prognoz epidemia otyłości będzie w kolejnych latach szybko narastać – także w Polsce, która awansowała niestety do niechlubnej czołówki najbardziej otyłych populacji w Europie. Z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już blisko 60 proc. dorosłych Polaków, a co najbardziej niepokojące, dramatyczny wzrost otyłości obserwuje się także u dzieci i młodzieży.
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali specjalną aplikację mobilną, która odpowie m.in. na pytania, czy posiłek, który zjedliśmy, był odpowiednio zbilansowany i czy w codziennej diecie nie spożywamy zbyt wiele soli, cukru bądź tłuszczu. Jak zapewniają twórcy Asystenta Zdrowego Żywienia, narzędzie to ułatwi zdrowsze odżywianie.
- Do najczęstszych błędów w żywieniu dzieci i młodzieży należą: zbyt duża konsumpcja produktów bogatych w tłuszcz, cukier i sól, nieregularne spożywanie posiłków, zmniejszenie liczby posiłków spożywanych w ciągu dnia czy też zastępowanie właściwych posiłków przekąskami – wylicza prof. Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia.
U dzieci szkolnych objętych przez dwa lata szwajcarsko-polskim programem edukacyjnym „Zachowaj równowagę” otyłość zmniejszyła się o 1 punkt procentowy - poinformował we wtorek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
- Jeśli osoba chora na cukrzycę typu drugiego cierpi również na otyłość, ryzyko wystąpienia zawałów, udarów i innych chorób zwiększa się dwu-, a nawet trzykrotnie - mówi dr Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
- Brytyjczycy udowodnili, że przeciętny koszyk zakupowy zawiera ilość soli odpowiadającą 128 opakowaniom chipsów. Poprzez akcje edukacyjne można ograniczyć tę ilość o ponad 70 proc. - przekonywał Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".
- Od jedzenia soli można się odzwyczaić. Większość ludzi, którzy zastępują ją np. ziołami już po miesiącu nie czuje różnicy. To jedno z kilku prostych działań, które możemy łatwo wdrożyć aby ograniczyć negatywne skutki spożycia soli - przekonywał Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".
Od 13 grudnia 2016 r. producenci żywności będą mieli obowiązek podawania na opakowaniu zawartości soli w danym produkcie spożywczym. - Dzięki temu konsumenci uzyskają możliwość podejmowania bardziej świadomych wyborów żywieniowych - mówili eksperci Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".
Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Największą zmianą w porównaniu z wersją z 2009 roku jest awans warzyw i owoców na pierwsze miejsce wśród grup produktów zalecanych do spożycia.
- Nie wińmy genetyki. To my i podejmowane przez nas działania decydują o naszym zdrowiu, a w konsekwencji długości życia - mówił podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia życia Polaków, szczególnie w ostatnich 25 latach - wykazały opublikowane po raz pierwszy w piątek (16 października) w Warszawie wyniki badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ).
Polacy nadużywają suplementów diety, zapominając że od przyjmowania witamin w pigułkach skuteczniejsze jest stosowanie zbilansowanej diety. Osoby zażywające suplementy na własną rękę mogą być bardziej narażone na zawał, udar lub nowotwory złośliwe - alarmują eksperci.
Nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, rak żołądka i osteoporoza to tylko niektóre z poważnych skutków zdrowotnych i powikłań wynikających z nadmiernego spożycia soli. Niestety, Polacy spożywają jej za dużo, nawet ponad 2 razy więcej niż wynosi poziom zaleca-ny przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr Aleksandra Szczygła w Warszawie rozpoczyna realizację największego w Polsce wieloletniego projektu edukacyjnego pt. „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Projekt finansowany jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Jego całkowity koszt wyniesie 4 500 000 CHF (ponad 16 mln zł). Realizacja projektu zakończy się w 2016 r.
FoodCare otrzymał zakaz wytwarzania i sprzedaży napojów NGINE
Jak ominąć podatek cukrowy? Kanadyjska firma wychodzi naprzeciw polskim producentom
Animex o planach inwestycyjnych na 2021 rok
Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
Krajowa Spółka Cukrowa chce przejąć 8 spółek rolno- spożywczych Skarbu Państwa
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!