- W praktyce konsolidacja, szczególnie w sektorze produkcji żywca, jest mocno ograniczana często nieracjonalnymi wymogami formalno-prawnymi i procesy te zachodzą zbyt powoli. Uważamy jednak, że pomimo tych barier konsolidacja w sektorze będzie nadal postępować - mówią w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Nowak i Grzegorz Brodziak, dyrektorzy zarządzający Goodvalley Polska.
- Procesy koncentracyjne przebiegają w Polsce zbyt wolno i są zdecydowanie zbyt mało zaawansowane. Grozi to odnowieniem tzw. „kryzysu świńskiego”. Niestety nie zwiększa nam się liczba stad rozwojowych, czyli tych największych - mówił dr Benedykt Pepliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas konferencji firmy Goodvalley.
- Kontynuowana jest spadkowa tendencja cen trzody zapoczątkowana w drugiej połowie 2017 r. W I kwartale 2018 r. przeciętna cena skupu w Polsce wyniosła ok. 4,44 zł/kg i była o 9,6 proc. niższa niż rok wcześniej. W kwietniu osiągnęła ona ok. 4,51 zł/kg, a w maju obniżyła się do
4,45 zł/kg. Ceny te były niższe niż w analogicznych miesiącach 2017 r. odpowiednio o 15 i 20 proc. - informuje Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W grudniu 2018 r. 66 proc. pogłowia znajdowało się w czterech sąsiadujących ze sobą województwach (wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, łódzkie i mazowieckie), w tym prawie 36 proc. pogłowia znajdowało się w największym pod tym względem woj. wielkopolskim - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".
- W 2018 r. nastąpi dalsze pogorszenie warunków chowu trzody. Ceny trzody będą bowiem obniżały się, a ceny zbóż rosły. O spadku cen trzody decydować będzie postępująca odbudowa pogłowia w wielu krajach unijnych - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - styczeń 2018".
W I półroczu 2017 r. produkcja trzody chlewnej wyniosła 1182 tys. ton i była o 2,5 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Spadek produkcji mógł mieść charakter incydentalny i przynajmniej częściowo związany był z chorobą ASF - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - listopad 2017".
W Polsce, po dobrych warunkach chowu w sezonie 2016/2017, w sezonie 2017/2018 warunki te prawdopodobnie pogorszą się. Wskazują na to pierwsze miesiące tego sezonu, charakteryzujące się stagnacją cen trzody i wzrostem cen zbóż i pasz. W rezultacie średnia w okresie dwóch miesięcy (lipiec i sierpień) relacja cen żywiec:żyto zawęziła się z 1:9,1 w analogicznym okresie 2016 r. do 1:8,1 a relacja cen żywiec:jęczmień z 1:7,8 do 1:7,1 - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".
- Według wstępnych danych GUS na początku grudnia 2016 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce liczyło 11,11 mln sztuk i było wyższe niż w analogicznym okresie 2015 r. o 0,52 mln sztuk, tj. o 4,9 proc., natomiast w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2016 r. wzrosło o 0,24 mln sztuk, tj. o 2,2 proc. - informuje Mirosława Tereszczuk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
W grudniu 2016 r. pogłowie świń liczyło ponad 11 mln sztuk, czyli o 4,9 proc. więcej niż rok wcześniej - poinformował GUS. Wzrosła liczebność pogłowia wszystkich grup struktury stada. Żywiec wieprzowy w skupie podrożał w ciągu roku o ponad 30 proc.
Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS, pogłowie świń w Polsce w czerwcu 2016 r. wyniosło 10,24 mln szt. i było o 12% niższe w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. W stosunku do marca br. odnotowano jednak nieznaczny, 0,5-proc. wzrost pogłowia trzody chlewnej w kraju – mówi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Rozwój polskiego rynku mięsa wieprzowego hamuje rozdrobnienie hodowli oraz ich niska efektywność ekonomiczna. Aby to zmienić niezbędne są zmiany legislacyjne. Hodowcy muszą mieć dostęp do kredytów preferencyjnych i szkoleń zawodowych - powiedział prof. Andrzej Pisula na konferencji „Budowa poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych”.
Pogłowie trzody chlewnej w kraju nadal rośnie. Według danych GUS na dzień 1 marca liczebność trzody chlewnej w kraju wynosiła 11,51 mln szt. i była o 2,9 proc. (326 tys. szt.) wyższa w ujęciu rocznym. Warto przypomnieć, że w grudniu 2014 r. dane GUS również wskazywały na wzrost pogłowia trzody chlewnej, dynamika ta była jednak nieco niższa, 2,2-proc. - informują analitycy Banku BGŻ.
W przyszłym roku sytuację w branży mięsnej zdefiniuje przede wszystkim popyt na mięso i przetwory na rynku krajowym. Chociaż z roku na rok maleje on o 1-2 jednostki procentowe, to jednak nadal popyt krajowy pozostaje kluczowym czynnikiem dla naszych producentów - ocenia Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Sytuacja na rynku trzody poprawia się, jednak opłacalność hodowli nadal jest niska. Wahania cen, które były efektem wystąpienia dwóch przypadków ASF u padłych dzików w Polsce, mogły zniechęcić wielu hodowców do dalszej produkcji - ocenia Dariusz Winek, główny ekonomista Banku BGŻ.
W sektorze trzody chlewnej chcemy przede wszystkim mocniej wesprzeć te gospodarstwa, które będą tworzyły 150 stanowisk dla loch w stadzie. Hodowle, które mają mniej lub więcej stanowisk będą słabiej punktowane - wyjaśnił Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi na spotkaniu z dziennikarzami w czwartek.
GUS opublikował niedawno dane, które wskazują na niewielkie wyhamowanie tendencji spadkowej pogłowia trzody chlewnej. W listopadzie 2013 r. stan pogłowia w Polsce wyniósł 10,99 mln szt., co oznacza spadek o 1,2 proc. (133 tys. szt.) w skali roku. Dla porównania dane z czerwca zeszłego roku wskazywały na głębsze, 4-procentowe zmniejszenie się pogłowia (451 tys. szt.) w ujęciu rocznym - podali analitycy Banku BGŻ.
Jest możliwe, że rosyjskie embargo spowoduje dalszy spadek krajowego pogłowia trzody chlewnej. Wydaje się, że wstrzymanie eksportu najbardziej odbije się na drobno-towarowych producentach - mówi prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Ekspert: Branże mleczarska i mięsna muszą skuteczniej odpierać ataki Sylwii Spurek
Puda: Próby eliminacji mięsa i mleka z diety to niebezpieczna lewicowa ideologia
Piwo i półlitrówki beneficjentami podatku od "małpek"
Podatek cukrowy w praktyce (analiza)
KRD-IG: Zakaz reklamy mięsa i mleka to działanie na szkodę interesu Polski i UE
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!