Organizacja produkcji w małych gospodarstwach niekoniecznie jest bardziej przyjazna dla środowiska, niż w dużych. Decydują o tym bowiem stosowane technologie i stopień profesjonalizacji producentów rolnych - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Chcę, żeby dopłaty do trwałych użytków zielonych powiązać z koniecznością prowadzenia hodowli - zapowiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski na konferencji prasowej. Dodał, że już poinformował o tym Komisję Europejską.
- Uprzejmie wnosimy o korektę wystawionej faktury i odliczenie od niej kosztów eksternalizowanych, tzn. takich, które nie są ponoszone przez przedsiębiorstwa, ale przerzucane na barki całego społeczeństwa, dzięki czemu branża może zachować skalę oraz rentowność produkcji - czytamy w komunikacie Stowarzyszenia "Otwarte Klatki" po wspólnej konferencji 11 organizacji rolniczych i mięsnych, które wystawiły dwóm organizacjom prozwierzęcym "faktury" na blisko 170 mld zł.
Od poniedziałku do czwartku obradować będzie Międzynarodowy Kongres Higieny Zwierząt ISAH 2019, z kilkuset uczestnikami z całego świata, specjalistami w zakresie dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, ochrony środowiska i zrównoważonej produkcji zwierzęcej.
Zarzut, że nie wspieramy produkcji zwierzęcej w Polsce jest zarzutem, który nie wytrzymuje zderzenia z rzeczywistością – mówił w Poznaniu do hodowców minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Od piątku w Poznaniu odbywa się Narodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych.
Tygodnie poprzedzające Wielkanoc to, jak co roku, okres wytężonej pracy dla zakładów mięsnych. W 2019 roku o urozmaicenie tego czasu zadbało Ministerstwo Środowiska przygotowując projekt tzw. ustawy odorowej. Choć w ostatnich latach branży udawało się na wczesnym etapie wygaszać projekty niekorzystnych aktów prawnych, np. w sprawie zakazu uboju rytualnego, tym razem o utrącenie projektu może być trudniej. Branży zabraknie bowiem poparcia ministra rolnictwa, który jednoznacznie opowiedział się za pomysłem "odsunięcia" dużych ferm od budynków mieszkalnych.
Niemiecki rząd przyjął w środę projekt nowelizacji ustawy o lekach, którego celem jest ograniczenie skali stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. W ubiegłym roku niemieccy hodowcy wykorzystali 1734 tony antybiotyków - dwukrotnie więcej niż w 2005 r.
Z najnowszych danych Komisji Europejskiej (KE) wynika, że w UE w grudniu 2011 r. po raz kolejny poprawiła się relacja cen trzody chlewnej do cen pasz. Po wielu miesiącach niskiej opłacalności w produkcji zwierzęcej, obecnie powraca ona do przeciętnych poziomów - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
W ocenie ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wyeliminowanie z żywienia zwierząt śruty sojowej spowoduje wzrost kosztów produkcji mięsa. Zastąpienie jej innymi komponentami pasz jest trudne i nieopłacalne.
Z danych ukraińskiego Ministerstwa Polityki Agrarnej wynika, że w ubiegłym roku u naszych wschodnich sąsiadów rozwijała się dynamicznie produkcja jaj; wzrosła również sprzedaż żywca rzeźnego. Z drugiej strony dane te wskazują na coraz bardziej wyraźną tendencję spadkową w pogłowiu zwierząt gospodarskich - podają analitycy BGŻ.
13 stycznia GUS przedstawił kolejną część danych z Powszechnego Spisu Rolnego w publikacji „Zwierzęta gospodarskie i wybrane elementy metod produkcji zwierzęcej". Dane te potwierdzają m.in. proces konsolidacji w produkcji trzody chlewnej - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
W dziale produkcji żywca wieprzowego borykaliśmy się przez pierwsze 3 kwartały z bardzo niekorzystną relacją ceny żywca do ceny paszy. Z tego powodu nasz wynik finansowy netto był o ok. 20 proc. niższy od wyniku za 3 kwartały 2010 r., mimo że obroty wzrosły o 16 proc. - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Brodziak, prezes firmy Poldanor.
Ryszard Szopa z Janowa w woj. mazowieckim od osiemnastu lat prowadzi gospodarstwo trzody chlewnej. Budynki dla zwierząt tworzą na terenie gospodarstwa cały kompleks. W tym roku powstały dwa nowe obiekty - hale o lekkiej konstrukcji, które są przeznaczone do odchowu prosiąt odsadzonych. Przy projektowaniu pan Ryszard postanowił wdrożyć w życie swoje przemyślenia na temat funkcjonalności użytkowania chlewni, jednym z nowych pomysłów było uproszczenie instalacji paszociągu.
Komisja Europejska zaakceptowała nowy system klasyfikacji poubojowej tuczników. To oznacza, że z uproszczonych rozwiązań mogą korzystać już także i polscy hodowcy. Nowy pomiar jakości zwierząt jest prosty i co najważniejsze tani, a wymyślili go niemieccy naukowcy. Przyjęte przepisy, to wyjście naprzeciw małym zakładom mięsnym, których nie stać na kosztowną i obowiązującą powszechnie klasyfikacje EUROP – informuje TVP Info.
Poziom cen żywca w stosunku do paszy nie sprzyjał w tym roku producentom świń. Pogorszyła się znacząco opłacalność chowu świń utrzymując ją w okresie od lipca 2010 do lipca 2011 r. na poziomie dużo niższym niż przed rokiem. Targowiskowe ceny zbóż w lipcu br. były o 81 proc. wyższe od notowanych w lipcu przed rokiem, przy średnim wzroście ceny żywca w analogicznym okresie jedynie o 10,2 proc.
Zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt w gospodarstwie, posiadacz zwierzęcia (gdy ubój jest prowadzony w gospodarstwie, w którym zwierzę jest utrzymywane) lub prowadzący gospodarstwo (gdy ubój jest prowadzony w innym gospodarstwie niż gospodarstwo, w którym zwierzę jest utrzymywane) obowiązany jest poinformować powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanego uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju - informuje w komunikacie Inspekcja Weterynaryjna.
W tym roku liczba grup producentów rolnych trzody chlewnej nieco wzrosła w porównaniu do lat poprzednich, jednak ich ilość nadal jest niewielka. Producenci świń - przynajmniej w regionie łódzkim - niechętnie łącza się w grupy. W największym stopniu przeraża ich cały proces zakładania grup – mówi Tomasz Bieliński, kierownik łódzkiej fili POLSUS.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!