Porozumienie między Unią Europejską a krajami Mercosur będzie miało katastrofalne skutki dla całej unijnej branży drobiarskiej - alarmuje Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza. Podobne zastrzeżenia zgłasza Rada Sektora Wołowiny. Czy po wejściu w życie umowy Europie grozi zalew taniego i niepewnej jakości mięsa z Brazylii i Argentyny?
Od kilku miesięcy wiele polskich zakładów drobiarskich korzysta na rosnącym popycie na polskie mięso drobiowe zgłaszanym przez klientów z RPA. Niestety, to źródło wzrostu naszego eksportu może wkrótce się wyczerpać. Przyczyną kłopotów mogą być nowe stawki celne, które rozważa południowoafrykański rząd - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Według informacji Ministerstwa Rozwoju Gospodarczego i Handlu Ukrainy, podpisanie umowy w sprawie zmian do układu stowarzyszeniowej z UE w sprawie zwiększenia kontyngentów na mięso drobiowe nie nastąpi wcześniej niż przed dniem 1 stycznia 2021 roku - poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Od początku stycznia do końca kwietnia 2019 ukraiński eksport drobiu wzrósł o 40 procent w stosunku do analogicznego okresu rok wcześniej. Wśród największych klientów ukraińskich firm drobiarskich są Arabia Saudyjska, Holandia oraz Słowacja - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Produkcja mięsa drobiowego w Rosji przeżywa od kilkunastu miesięcy poważne kłopoty. U źródeł tych problemów leży nadpodaż w chowie brojlerów i – co za tym idzie – zbyt duża ilość mięsa drobiowego w stosunku do potrzeb rynku wewnętrznego - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Jeden z największych producentów rolnych oraz drobiarskich we Francji, obecny także w Polsce, koncern LDC kupił udziały w jednej z wiodących integracji drobiarskich w Azji Południowo-Wschodniej, przedsiębiorstwie Leong Hup - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
ZD Koziegłowy, Storteboom Hamrol, SuperDrob, Indykpol i PPUH Prosper - oto 5 zakładów z Polski dopuszczonych do eksportu drobiu do Chin. To jednocześnie jedyne zakłady drobiarskie z całej Unii Europejskiej, które mogą tam eksportować. Jak ten handel wygląda w praktyce? O to zapytaliśmy Piotra Kulikowskiego, prezesa Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i prezesa Indykpolu, który był uczestnikiem XI Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.
Amerykańscy analitycy twierdzą, że wzrost produkcji mięsa drobiowego w Chinach napędzany będzie w dalszym ciągu przez niską podaż wieprzowiny (ASF) i odwracanie się konsumentów w kierunku drobiu z obawy o bezpieczeństwo zdrowotne. Spożycie drobiu na mieszkańca ma wzrosnąć średnio o 9 proc. w 2019 roku - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) szacuje, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2019 roku wzrośnie o około 2 proc. r/r, wobec 2,5 proc. wzrostu w roku 2018 spowodowanego przede wszystkim zwiększeniem produkcji w Polsce - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
- Ukraina to ważny konkurent. Rzeczywiście, coraz więcej drobiu stamtąd wjeżdża do UE, natomiast warto zauważyć znaczącą różnicę w jakości tych produktów, zarówno jaj jak i mięsa. Nie jest więc tak, że Ukraina może stać się zastępnikiem Polski jako największego eksportera mięsa drobiowego do UE - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Artur Węgłowski, wiceprezes zarządu Farmio SA.
Jak donosi serwis Politico, Komisja Europejska zawarła wstępne porozumienie z Ukrainą, na mocy którego zwiększono bezcłowy kontyngent taryfowy do 50 tys. ton na przywóz ukraińskiego mięsa drobiowego na rynki państw członkowskich.
Ukraiński gigant drobiarski MHP odnotował w 2018 r. znaczny wzrost produkcji i przychodów. Firma mocno zwiększała moce produkcyjne i prowadziła silną ekspansję międzynarodową. W 2019 r. producent chce postawić na zwiększanie wartości dodanej.
W ostatnich kwartałach w branży drobiarskiej doszło do silniejszego zwiększenia mocy ubojowych od wzrostu mocy wytwórczych na odcinku produkcji żywca. W połączeniu z utrzymującym się silnym popytem zagranicznym na polski drób sprzyja to wzrostowi cen żywca. Wraz uruchamianiem nowych kurników dynamika cen zacznie się obniżać, lecz w naszej ocenie nie nastąpi to szybciej niż w II poł. 2019 r. Negatywny efekt cenowy związany ze wzrostem ukraińskiego i brazylijskiego eksportu drobiu do UE jest naszym zdaniem
ograniczony. W konsekwencji prognozujemy, że cena drobiu w Polsce w kolejnych kwartałach będzie kształtować się w łagodnym trendzie wzrostowym - wynika z publikacji AgroMAPA Credit Agricole.
Brazylijskie drobiarstwo z dnia na dzień odzyskuje siły po kłopotach jakie dotknęły je w 2017 i 2018 roku. Nie tylko powoli zwiększa się eksport do Unii Europejskiej, ale także załatwiono sprawę wywozu mięsa na kluczowe dla Brazylii rynki bliskowschodnie - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Coraz głośniejsze są plotki dotyczące rychłego otwarcia rynku chińskiego dla mięsa drobiowego produkowanego w USA. Jeśli te doniesienia staną się faktem, może to oznaczać bardzo złą wiadomość dla polskich producentów - ocenia Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
- Brazylia i Ukraina, wykorzystując luki prawne, eksportują do państw europejskich tańsze mięso, lecz pozyskiwane niezgodnie z unijnymi normami. Ta nieuczciwa w naszej ocenie konkurencja może mieć negatywny wpływ na ceny polskich produktów - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Statystyki pokazują, że mięso drobiowe jest jednym z głównych motorów napędowych ukraińskiego eksportu rolno–spożywczego. Aktualnie kraj ten jest siódmym największym światowym eksporterem kurczaków - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Najnowsze wyniki eksportu brazylijskich firm potwierdzają wcześniejsze spekulacje o rosnącej w siłę „starej” konkurencji. Brazylia zaczęła dynamicznie odrabiać poniesione straty w sprzedaży eksportowej na rynkach zagranicznych w drugiej połowie ubiegłego roku - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Ceny żywca drobiowego w 2018 r. były, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeciętnie wyższe o 3,4% w porównaniu do 2017 r. W drugim i trzecim kwartale ceny te były wyższe aż o 5,4%, zaś w pierwszej połowie 2018 r. przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu wzrosły o 13,1%. W wyniku wzrostu cen optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku – uważa Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
Przez najbliższych dwanaście lat wzrost produkcji drobiu w państwach Unii Europejskiej znacząco zwolni. Do roku 2030 średni roczny wzrost produkcji mięsa drobiowego we wszystkich państwach wyniesie średnio 0,3 procent rocznie – wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej.
- Import nie jest największym problemem na tym rynku. Przy produkcji na poziomie ponad 3,3 mln ton sprowadzono niewiele ponad 65 tysięcy ton. Największym dostawcą mięsa drobiowego stała się Ukraina (20,4 tys. ton). Trzeba jednak pamiętać, że w tym samym czasie wyeksportowaliśmy na Ukrainę ponad 80 tys. ton - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski podczas spotkania z przedstawicielami branży drobiarskiej.
W ostatnich kwartałach w branży drobiarskiej doszło do relatywnie silniejszego zwiększenia mocy ubojowych od wzrostu mocy wytwórczych na odcinku produkcji żywca. W połączeniu z utrzymującym się silnym popytem zagranicznym na polskie mięso drobiowe oddziałuje to w kierunku wzrostu cen żywca. Wraz uruchamianiem nowych kurników dynamika cen żywca zacznie się obniżać, lecz w naszej ocenie nie nastąpi to szybciej niż w II poł. 2019 r. W efekcie prognozujemy, że cena drobiu w Polsce w kolejnych kwartałach będzie kształtować się w trendzie wzrostowym. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza jest ewentualne wystąpienie przypadków ptasiej grypy w UE oraz realizacja scenariusza hard Brexit i związane z nim możliwe zaburzenia w przepływie towarów - wynika z publikacji AgroMAPA Credit Agricole BP SA.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!