Roczny wzrost produkcji mięsa drobiowego na świecie wyniesie tylko około 1,6 procent. Zdaniem ekspertów przemysł drobiarski wzrost produkcji zawdzięcza zmieniającej się modzie żywieniowej w krajach rozwijających się oraz wzrostowi gospodarczemu na świecie - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Według nieoficjalnych informacji przedstawiciele Unii Europejskiej są blisko zawarcia porozumienia z Ukrainą. Chodzi o zaprzestanie importu z Ukrainy do UE mięsa drobiowego z wykorzystaniem luki w przepisach unijnych, która pozwala ukraińskim firmom unikać opłat celnych - poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
- Kłopoty Brazylii doprowadziły do jeszcze większej nadprodukcji mięsa drobiowego, co może w efekcie spowodować kłopoty małych i średnich producentów którzy nie będą potrafili dobrze zapanować nad kosztami - mówi w rozmowie z serwisem Portalspozywczy.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Rosja liczy na dalszy wzrost eksportu mięsa w 2019 r., zwłaszcza w związku z otwarciem rynku chińskiego na drób po 13 latach embarga. Ambitnym planom może zagrozić ujawnienie największego w 2018 r. ogniska grypy ptaków - informuje serwis Globalmeatnews.com
Ukraiński lider rynku drobiarskiego, MHP, otrzymał kolejne zezwolenie – tym razem od serbskiej Komisji ds. Ochrony Konkurencji - na zakup akcji słoweńskiego przedsiębiorstwa drobiarskiego Perutnina Ptuj Group. MHP aspiruje do roli najmocniejszych graczy w skali globu - chce rozwinąć firmę tak, aby stać się europejskim odpowiednikiem chociażby takich gigantów jak Tyson czy Brasil Foods - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
- Uważam, że proces konsolidacji branży jest nieunikniony i nieodwracalny. Pytaniem pozostaje jedynie to na ile odsunie się w czasie. W rozdrobnionej polskiej branży mięsnej działa kilkaset firm, z czego ponad 150 w samym drobiarstwie i nie dla wszystkich starczy miejsca. Musi nastąpić specjalizacja, musimy mieć duże zakłady o dużej wydajności, które wyprodukują jednolity, powtarzalny produkt i sprostają wymaganiom dużych rynków jak chiński - mówił Bartłomiej Wyrębski, członek zarządu, Plukon Sieradz, członek zarządu, dyrektor, Agri biznes podczas debaty "Polska branża mięsna przeskoczyła swoją ligę" w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018.
Costco, amerykańska sieć cash&carry, we wrześniu 2019 roku zamierza otworzyć własną farmę kurcząt rzeźnych i zakład przetwórczy. Według analityków, jeśli eksperyment giganta amerykańskiej sprzedaży detalicznej się powiedzie, tą drogą będą podążać także inne sieci sprzedaży - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
- Poszukujemy różnych możliwości rozwoju, a Polska i Europa Wschodnia są dla nas pod tym kątem ważnym miejscem. Będziemy przyglądać się różnym potencjalnym możliwościom inwestowania tutaj - powiedziała "Pulsowi Biznesu" Iwona Wdowczyk, rzecznik Cargilla w Polsce.
Krajowi dostawcy pasz dla drobiu, na fali podwyżek cen zbóż, mogą podnosić ceny. Widoczne może być również duże zróżnicowanie cen gotowych mieszanek w różnych regionach kraju - wynika z Raportu Agro opublikowanego przez ING Bank Śląski SA.
W ostatnich kwartałach można zaobserwować rosnące zatory na poszczególnych odcinkach łańcucha dostaw polskiego sektora drobiarskiego, co wynika z wysokiego stopnia wykorzystania jego mocy wytwórczych. W efekcie produkcja drobiu w Polsce rośnie wyraźnie wolniej niż polski eksport, co oddziałuje w kierunku wzrostu jego ceny. Potwierdzają to wyższe ceny uzyskiwane przez polskich eksporterów - wynika z publikacja AGROMapa Credit Agricole BP SA.
Od 11 czerwca 2018 r. obowiązują cła na import mięsa drobiowego z Brazylii do Chin. Stawki od 18,8 do 38,4 procent stosowane są w zależności od gatunku drobiu oraz asortymentu. Opłaty wprowadzono po postępowaniu, które prowadziło chińskie ministerstwo odpowiadające za handel (Chinese Ministry of Commerce).
Amerykanie chcą wykorzystać słabości Brazylijczyków, którzy obecnie zaspokajają około 80 procent chińskiego importu drobiu, a którzy z powodu kłopotów z jakością sanitarną mięsa oraz obsługą logistyczną ferm, tracą wiarygodność na całym świecie - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Pogłowie trzody w Polsce rośnie. Według najnowszych danych GUS, pogłowie w marcu 2018 r. było o 6,5% większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Najbardziej wzrosło pogłowie tuczników – o 9,1%, prosiąt o wadze do 20 kg – o 5,5% oraz warchlaków o wadze od 20 kg do 50 kg – o 4,8%. W dużo mniejszym stopniu wzrosło pogłowie loch –prośnych wzrosło o 0,8% a loch ogółem zwiększyło się o 2,2% - podaje Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
W tym roku, w miesiącach letnich, ceny żywca kurcząt rzeźnych mogą w skupie sięgnąć poziomów niewidzianych na polskim rynku od kilku lat – prognozuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Wszystko za sprawą blokowania przez Unię Europejską importu mięsa z Brazylii. KIPDiP twierdzi, że już teraz widać w niektórych rejonach naszego kraju większy popyt na żywiec niż wynika to z możliwości hodowców.
- Decyzja Komisji Europejskiej o objęciu embargiem 25 zakładów drobiarskich z Brazylii jest jak najbardziej słuszna. Może trochę spóźniona. Sprawa fałszowania badań przez czołowych producentów w Brazylii ciągnie się od wiosny ubiegłego roku. Wydaje się, że Brazylia nie odrobiła pracy domowej - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Adam Kurowski, zastępca Dyrektora ds. Zakupów Produkcyjnych SuperDrob S.A.
- Na skutek kłopotów eksportowych brazylijskich firm drobiarskich na rynku europejskim zrobiło się więcej miejsca dla mięsa z Polski, co - uwzględniając czynniki sezonowe - pozytywnie przełożyło się na ceny skupu żywca, a tym samym zachęciło hodowców do zwiększania produkcji – mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Podczas gdy w Unii Europejskiej rośnie presja na nakładanie na branżę drobiarską kolejnych wymogów związanych z dobrostanem zwierząt i bezpieczeństwem żywności, organy UE zezwalają na import do UE mięsa z krajów trzecich pochodzącego z hodowli i zakładów, które są kontrolowane w dużo mniejszym stopniu niż te w UE. Taki stan rzeczy budzi niepokój europejskich organizacji drobiarskich, których ważnym członkiem jest Polska.
- Już 7 na 10 Polaków deklaruje kupowanie polskich produktów. Problem pojawia się w momencie zdefiniowania, które z dostępnych produktów są „nasze”, zwłaszcza kiedy brakuje wiedzy o producencie lub widocznego oznakowania. Wiarygodność producenta jest dziś bardzo ważna, zarówno jeśli chodzi o kapitał, jak i miejsce produkcji - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes Zakładów Mięsnych "Olewnik-Bis".
FoodCare otrzymał zakaz wytwarzania i sprzedaży napojów NGINE
Animex o planach inwestycyjnych na 2021 rok
Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
Krajowa Spółka Cukrowa chce przejąć 8 spółek rolno- spożywczych Skarbu Państwa
Jadalne owady. UE zatwierdziła produkcję żywności z mącznikiem młynarkiem
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!