Grupa Kapitałowa PKM Duda przeprowadziła weryfikację źródeł dostaw soli spożywczej stosowanej do produkcji w zakładach grupy. Gruntowna analiza tych źródeł wykazała, iż używana sól spożywcza pochodzi od sprawdzonych i stałych dostawców, z których żadna firma nigdy nie była wymieniana w negatywnym kontekście tzw. „afery solnej" - mówi Dariusz Formela, prezes CM Makton.
Coraz większy zamęt spowodowany używaniem soli przez przetwórstwo spożywcze! Dlaczego służby Inspekcji Sanitarnej nadzorujące podmioty zajmujące się produkcją lub dystrybucją dodatków do żywności milczą? To w ich gestii było i jest stałe nadzorowanie takich podmiotów! Informacje jakie docierają do nas niestety nie potwierdzają skuteczności takich kontroli. Zachodzi wręcz podejrzenie, że w wielu przypadkach w ogóle takich kontroli nie było - alarmuje Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
28 lutego kontynuowane były kontrole w zakładach nad którymi sprawuje nadzór Inspekcja Weterynaryjna. Obecnie trwa identyfikacja dostawców i analiza dokumentacji dostarczanej z solą, z podmiotów będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej - informuje Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii.
Wiara w skuteczność i wiarygodność kontroli urzędowej, której podlegały zakłady dystrybuujące sól definitywnie została zachwiana - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).
Kluczem do oceny ewentualnych skutków afery solnej jest analiza ryzyka, którą wykonuje Państwowy Zakład Higieny. Dzięki niej okaże się czy mieliśmy do czynienia z zafałszowaniem żywności, czy też z wprowadzeniem do obrotu produktu niebezpiecznego. Stanie się też jasne, w jakim stopniu użycie soli wpłynęło na bezpieczeństwo produktów żywnościowych, do produkcji których jej użyto - mówi serwisowi portalspozwyczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Prokuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. W sprawie zabrał głos Główny Lekarz Weterynarii, który zapowiedział kontrole w całej Polsce. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar odwiedzone zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - Takich zakładów jest w sumie w Polsce ok 20-30 tys. Jesteśmy w stanie odwiedzić je w ciągi kilku dni - dodał rzecznik - czytamy w serwisie Onet.pl.
Policjanci z CBŚ, przy współpracy z Prokuraturą Okręgową w Poznaniu, zatrzymali pięć osób, które wprowadzały do obrotu spożywczego niejadalną sól - sól przemysłową. Próbki soli, która różni się składem chemicznym od soli spożywczej i może zawierać dioksyny, zabezpieczone zostały przez śledczych do badań.
Trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli twierdząc, że jest to sól spożywcza - wynika z ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Mogło to trwać kilka lat.
Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował, odnosząc się do tzw. afery solnej, że kontrolowanie dodatków do żywności, jakim jest m.in. sól, odpowiada Inspekcja Sanitarna, która jest w gestii ministra zdrowia.
Według Związku Polskie Mięso wyciąganie konsekwencji z „afery solnej" jedynie wobec branży mięsnej jest ogromnym uproszczeniem. Sól bowiem stosuje się również w innych gałęziach przemysłu spożywczego m.in. w przemyśle piekarniczym, produktach convenience, zbożowych dodatkach do mleka, przekąskach, a nawet przetworach warzywnych.
Zanim ktokolwiek zacznie wydawać jakiekolwiek oceny i „wyroki" w sprawie tzw. afery solnej, konieczna wydaje się dogłębna analiza składu chemicznego oferowanej soli. Trzeba więc czekać cierpliwie na wyniki badań, zarówno jakościowych jak i ilościowych, zlecone przez Prokuraturę i PZH. Bez analizy tych wyników wydawanie opinii i ferowanie wyroków może się okazać niezwykle groźne dla przyszłości całego polskiego przemysłu spożywczego - apeluje prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.
Pięć osób usłyszało zarzuty w sprawie sprzedaży niejadalnej soli m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego. Śledczy nie chcą na razie mówić, do jakich firm trafiła taka sól; nie wiadomo też, jak jest szkodliwa.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Tymczasem badania wykazują, że zdecydowana większość Polaków znacząco przesala potrawy, tak że w ich przeciętnej diecie znajduje się prawie trzykrotnie większa od zalecanej dawka białego proszku.
Niedobór lub nadmiar soli w diecie ciężarnej ma negatywny wpływ na rozwój nerek płodu i może prowadzić w przyszłości do wystąpienia nadciśnienia u potomstwa - wynika z badań na szczurach, które publikuje "American Journal of Physiology - Renal Physiology".
Chińczycy masowo wykupują sól wierząc, że ochroni ich przed skutkami promieniowania radioaktywnego, które miałoby do nich dotrzeć z uszkodzonej japońskiej elektrowni atomowej Fukushima. Rząd w Pekinie zapewnia, że wyciek nie zagraża Chinom - informuje PAP.
Zakłady Chemiczne Police zawarły z JSC Belarusian Potash Company umowę kupna soli potasowej, która ma być realizowana w pierwszym kwartale 2011 roku. Wartość umowy szacowana jest na kwotę 76.090 tys. zł, podała spółka we wtorek.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!