Nieodpowiedni sposób odżywiania wpływa na prawdopodobieństwo występowa-nia chorób, a jego modyfikacja pozwala ograniczyć to ryzyko. Styl żywienia stanowi przedmiot edukacji zdrowotnej. Jego zmiana może być trudna, ponieważ pokarm służy nie tylko do zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, ale także hedonistycznych i spo-łecznych [4, 15]. Prawidłowo skomponowana racja pokarmowa powinna dostarczać wszystkich makroskładników, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Zgodnie zzaleceniami IŻŻ [10] i WHO [19] tłuszcz powinien dostarczać minimalnie 15 ÷ 20%, maksymalnie 30 ÷ 35 % dziennej wartości energetycznej diety, aby zachować równowagę w odżywianiu.
Kernel Holding w pierwszym kwartale roku obrotowego 2020/2021 odnotował 204 mln USD zysku netto przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej wobec 59 mln USD zysku rok wcześniej - podała spółka w raporcie. Przychody grupy wzrosły w tym czasie o 11 proc. do 940 mln USD.
Palma olejowa jest najbardziej wydajną rośliną oleistą i żadna inna roślina nie jest w stanie sprostać rosnącemu światowemu zapotrzebowaniu na tłuszcz roślinny, które według szacunków sięgnie 240 milionów ton w 2050 roku. Dlatego zastąpienie oleju palmowego innym olejem – np. słonecznikowym czy sojowym prowadziłoby do zwiększenia areału upraw i zwiększyłoby ryzyko wylesienia. Zadaniem RSPO jest zminimalizowanie negatywnych skutków społecznych i środowiskowych produkcji oleju palmowego - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Dr. Inke van der Sluijs, RSPO’s Head of Operations – Europe, szefowa RSPO na Europę, która wspiera proces certyfikacji oleju palmowego i pomaga firmom chcącym przestawić się na wykorzystywanie oleju pochodzącego ze zrównoważonych źródeł.
Światowy Dzień Żywności to doskonała okazja do podjęcia tematu współczesnego żywienia, a także problemów zdrowotnych, jakie wynikają z niewłaściwej diety. Dlaczego? Jak zwraca uwagę firma Upfield, to właśnie dieta stanowi jeden z najistotniejszych czynników, które mają wpływ na rozwój chorób krążenia, będących najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. System żywnościowy to także aspekty środowiskowe, które warto wziąć pod uwagę w odniesieniu do podejmowanych indywidualnie wyborów dotyczących codziennie spożywanego przez nas jedzenia.
Margaryna Smakowita dostosowuje się do zmieniających się trendów i preferencji konsumenckich. Marka odświeżyła logo, szatę graficzną opakowań, a także przeprowadziła rebranding dwóch wariantów, wprowadzając nowe nazwy: Smakowita Vege Pajda i Smakowita z ziarnami. Dodatkowo Smakowita de Lux będzie od teraz produkowana w ekologicznym kubku, w którym aż o 30 % zmniejszona została zawartość plastiku.
ZT Kruszwica w czasach panedmii skupia swoje aktywności na trzech obszarach: zapewnieniu bezpiecznych warunków pracy dla swoich pracowników, nieprzerwanym zaopatrzeniu rynku w swoje wyroby oraz pomocy lokalnym społecznościom. Wsparcie w różnych formach trafia do szpitali, ośrodków opieki społecznej, domów dziecka, a także organizacji pozarządowych. Obecnie we wszystkich zakładach spółki trwa nieprzerwana produkcja odpowiadająca na zwiększony popyt rynkowy.
Po jedenastu miesiącach 2019 r. w eksporcie największy wzrost, o 24,9 proc., odnotowano w segmencie olejów i tłuszczów, a z produktów importowanych najbardziej zwiększył się przywóz napojów i tytoniu - o 12,9 proc. - podał we wtorek Główny Urząd Statystyczny.
Specjalizujące się między innymi w produkcji dla sektora biopaliw Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” będą dostawcą olejów roślinnych do spółki Orlen Południe z grupy kapitałowej PKN Orlen. Szacunkowa wartość trzyletniej umowy to 170 milionów euro.
Zarząd Zakładów Tłuszczowych Kruszwica poinformował, że w związku z rezygnacją pana Roberta Balheima z członkostwa w radzie nadzorczej spółki podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia w dniu 4 grudnia 2019 roku, uprawniony akcjonariusz Koninklijke Bunge B.V. powołał w skład rady nadzorczej pana Jordi Costa.
- Aby zapewnić odpowiednią porcję zdrowych tłuszczów w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, warto sięgnąć po margaryny, szczególnie te, które są bogate w sterole i stanole roślinne - tłumaczy prof. dr hab. Krzysztof Krygier, ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”.
W najnowszym rankingu Równi w Biznesie przygotowywanego przez Grupę Eurocash we współpracy z Polską Izbą Handlu analitycy ocenili 25 największych producentów nabiału i tłuszczów do smarowania pieczywa. Z rankingu jednoznacznie wynika, że na równym traktowaniu klientów wszystkich rodzajów sklepów najbardziej zależy mniejszym producentom. Wyjątkowy jest rynek mleka, na którym SM Mlekpol, mimo że jest liderem sprzedaży, znajduje się też w pierwszej trójce rankingu Równi w Biznesie. Takie samo miejsce w rankingu producentów jogurtu zajął lider tego rynku Danone. Liderzy pozostałych rynków wypadli słabo, co świadczy o tym, że w swoich strategiach faworyzują klientów dyskontów i supermarketów.
Fińska marka Benecol wraz z rosnącym zapotrzebowaniem konsumentów wprowadza na rynek wariant BEZ LAKTOZY w charakterystycznym dla tej kategorii produktów fioletowym kolorze. Nowości pojawią się w sklepach już we wrześniu i zasilą zarówno półkę margaryn funkcjonalnych, jak i strefę BEZ LAKTOZY.
Ja bym się od tłuszczu nie odżegnywał. Kiedyś baliśmy się tłuszczów, ponieważ straszono nas chorobami układu krążenia. Dzisiaj w zaleceniach towarzystw naukowych odeszliśmy od ograniczania tłuszczu w diecie. Trochę tłuszczu w diecie i potrawach jest najbardziej wskazane, chodzi o to żeby nie przesadzać z nasyconymi kwasami tłuszczowymi - powiedział prof. dr hab. med. Dariusz Włodarek z Katedry Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW podczas konferencji inaugurującej kampanię "Białe czy czerwone".
- Mięso znajduje trwałe miejsce w prawidłowym odżywianiu. W zrównoważonej diecie nie powinno być go ani za mało ani za dużo - powiedział prof. dr hab. med. Dariusz Włodarek z Katedry Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW podczas konferencji inaugurującej kampanię "Białe czy czerwone".
Ponad 80% z nas je w święta to, na co ma ochotę. Z kolei 1/5 Polaków przyznaje się do tego, że w tym szczególnym okresie je więcej niż zazwyczaj i towarzyszą temu większe porcje – wynika z badania opinii marki Optima.
Akcje Grupy Ambra, producenta i dystrybutora win, alkoholi i Cydru Lubelskiego, oraz Zakładów Tłuszczowych Kruszwica po sesji giełdowej w dniu 21 grudnia 2018 roku wejdą w skład giełdowego indeksu dywidendowego WIGdiv, natomiast akcje Amrestu wejdą w skład indeksu Respect.
Prawie jedna czwarta Polaków po 35. roku życia nie wie, jaki ma poziom cholesterolu, a niespełna 8% przyznaje, że ma powyżej normy – wynika z badania opinii zrealizowanego dla marki Optima Cardio. Tymczasem wg danych epidemiologicznych (Badania NATPOL) aż 61% dorosłych Polaków (16 mln) ma podwyższone stężenie cholesterolu lub przyjmuje z tego powodu leki.
Według prognozy Oil World, opublikowanej 15 czerwca br., tegoroczne zbiory rzepaku w UE-28 będą o 0,8 mln t mniejsze w porównaniu z przewidywaniami sprzed miesiąca. Ocenia się, że zmniejszą się do 21,0 mln t, w wyniku większego niż wcześniej szacowano spadku areału uprawy (0,4% do 6,64 mln ha) i plonów (o 3,4% do 3,17 t/ha) - podaje IERiGŻ
Zdaniem ekspertów tłuszcze zajmują ważne miejsce w każdej kuchni. Niestety wielu z nas w dużych ilościach je te zwierzęce, które najzdrowsze nie są. Dlatego dużo lepiej jest spożywać tłuszcze roślinne, będące głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Mimo, iż tłuszcz w mleczarstwie to naturalny towarzysz wielu produktów (np. serów), możemy się spodziewać rosnącego zapotrzebowania na produkty o jego obniżonej zawartości. Na sklepowych półkach znajdujemy jogurty z oznaczeniem 0 proc. tłuszczu czy cukru – tłumaczy Marek Dobosz, menedżer produktu w firmie Hortimex.
- Nie wszystkie mody żywieniowe są słuszne. Bardzo popularne jest dzisiaj produkowanie żywności bez glutenu, ale pamiętajmy, że jest on szkodliwy jedynie dla części populacji chorej dla celiakię. Nie zawsze żywność 'free from' jest lepsza od standardowej żywności. Warto zachowywać zdrową równowagę - mówi w rozmowie z portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, współorganizator konferencji FutureFoods TECH 2018.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!