- Z rynku napływają niepokojące informacje, że podmioty dysponujące zasobami finansowymi lub możliwością pozyskania tanich kredytów wyrażają zainteresowanie nabycia polskich firm oraz gospodarstw polskich rolników - wskazuje Wiesław Różański, prezes UPEMI.
- Bardzo wielu naszych kontrahentów już się wycofuje, szuka rynków, które takich głupot nie robią. Mówią: za chwilę zamykacie, dajcie to co macie i dajemy Wam, już o 30 proc. niższą cenę. To się już dzisiaj odbija. Mamy COVID, mamy ograniczenie eksportowe z powodu ASF. To powoduje, że jesteśmy w totalnej otchłani - mówi Wiesław Różański w rozmowie z Farmer.pl
- W trudnym czasie jakim jest pandemia koronawirusa, producenci szczególnie powinni podkreślić jakość swoich produktów certyfikując się w polskim systemie jakości QAFP, dając tym samym konsumentom wyraźny sygnał, że na naszym rynku oferują doskonałą wieprzowinę, drób i wędliny - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jolanta Ciechomska, kierownik ds. systemu QAFP w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
- Zapewnienie odpowiednich ilości dostaw mięsa i wyrobów mięsnych będzie trudne do realizacji w sytuacji ograniczenia poziomu wykorzystania zdolności produkcyjnych ubojni i zakładów przetwórczych z powodu ograniczenia obsady linii produkcyjnych dla zachowania minimalnej odległości co najmniej 1,5 pomiędzy realnie obsadzonymi stanowiskami pracy - wskazuje Wiesław Różański, prezes zarządu UPEMI.
Pięć organizacji branży mięsnej zwróciło się do premiera i ministra rolnictwa z apelem o pilne podjęcie działań związanych z zapobieganiem negatywnym skutkom gospodarczym w sektorze rolno-spożywczym w związku z narastaniem epidemii koronawirusa.
- Przy tak niewielkiej marży dotyczącej sprzedaży, otwarcie rzeźni rolniczej będzie wymagało poważnych nakładów finansowych. W ramach dość poważnej inwestycji jaką należy przeprowadzić nie sądzę, aby tych rzeźni pojawiło się w branży wyjątkowo dużo - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes UPEMI.
Czy polscy konsumenci ufają producentom mięsa i wędlin? Czy wieprzowina z certyfikatem jest oceniana lepiej niż bez niego? Na ile istotne dla Polaków jest pochodzenie mięsa i wędlin? - na te i wiele innych pytań próbowali odpowiedzieć autorzy obszernego badania pt. "Czego od producentów mięsa i wędlin oczekują konsumenci? przeprowadzonego przez firmę Biostat na zlecenie UPEMI.
- Założenia FAO wskazują, że w 2021 r. chińska hodowla świń powinna już się uporać z epidemią ASF. Natomiast ten scenariusz, patrząc na to, jak wyglądają realia rozprzestrzeniania się ASF, jest nadal mało prawdopodobny – mówił dr Mariusz Dziwulski, analityk sektora rolno-spożywczego PKO Banku Polskiego podczas grudniowej konferencji Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
- Wprowadzając konkretne zmiany w procesach produkcyjnych czy stosowanie rozwiązań OZE to również obniżanie emisji szkodliwych gazów cieplarnianych, obniżenie kosztów produkcji i uzyskanie kolejnych przewag rynkowych - poinformował Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
- Firmy oferujące swoje produkty lub usługi na rynki zagraniczne, szczególnie zachodnie, pochylają się nad tematem ograniczenia negatywnego wpływu na zmiany klimatu. Wiele globalnych firm wymaga wysokiej jakości zarządzania wpływem na środowisko u swoich dostawców i weryfikuje to. Ponadto, instytucje finansowe, banki czy zagraniczne giełdy wymagają informacji na temat wpływu firmy na klimat przy podejmowaniu różnych decyzji. Zmiany klimatu zaczynają być widoczne w trendach rynkowych relacji B2B oraz w wymaganiach prawodawstwa krajowego oraz unijnego - poinformował Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Unia Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego chce przygotować branżę na nowe wyzwania, aby mięso i produkty spożywcze były jeszcze bardziej konkurencyjne na najbardziej wymagających rynkach oraz spełniały kryteria klientów i konsumentów.
Po dziesięciu latach od powstania systemu QAFP certyfikaty QAFP posiada ok. 700 podmiotów, a w tym systemie zgromadzone są stada, które liczą ponad milion świń. Ta ilość pozwala na stworzenie ciekawej oferty, którą coraz częściej zainteresowane są sieci handlowe
Jak działać w sytuacji rosnących cen energii? Jak radzić sobie z nieuczciwymi praktykami? Jak wyglądają prognozy rynkowe dla branży mięsnej? Interesujące wykłady i ciekawe dyskusje, profesjonaliści z branży energetyki oraz eksperci od nieuczciwych praktyk, a także przedstawiciele najważniejszych urzędów - UPEMI organizuje spotkanie branżowe, podczas którego będziecie można spotkać się i podyskutować nad ważnymi zagadnieniami dla branży mięsnej.
- Dzięki temu, że od kilku lat ponownie możemy prowadzić ubój w systemach koszer i halal odzyskujemy rynki krajów trzecich. Mamy nadzieję, że to nie zostanie nam zabrane, bo takie pomysły się pojawiają. Zarówno obrońcy zwierząt, jak i wielu polityków przekonują że taki ubój jest Polsce niepotrzebny, niehumanitarny i nie powinien mieć miejsca, z czym się nie zgadzamy - mówił Wiesław Różański, prezes UPEMI podczas VII Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego.
- Nie ma zgody branży mięsnej na przypadki fałszowania żywności. Mówimy stanowcze nie takim praktykom i będziemy piętnować je na każdym polu. Promujemy polską żywność od lat i nie pozwalamy na to żeby pojawiały się takie przypadki, ale jeżeli się pojawiają, dzieje się to poza naszą wiedzą i poza wiedzą służb - mówił Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podczas World Food Poland 2019.
Polskim eksportowym hitem na rynek mięsny USA są boczek i żeberka. W ub.r. na tamtejszy rynek trafiło ponad 60 tys. ton wieprzowiny poinformowała PAP dyrektor Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Agnieszka Różańska
W dniach 11-16 lutego br. delegacja przetwórców i eksporterów przebywała z misją gospodarczą w Japonii zorganizowaną przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego przy wsparciu przedstawicieli Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w ramach projektu „Polska wołowina na japońskim stole” finansowanego z Funduszy Promocji Mięsa Wołowego.
- Dziś markety zagraniczne bardzo naciskają żeby trafiały do nich produkty z wyższej półki: z mniejszą ilością dodatków i ponadstandardowymi cechami jakościowymi, które gwarantują wyższą jakość dla konsumenta. To się dzieje i mam nadzieję, że ten trend będzie przeciwwagą dla trendów wegetariańskich, które powodują duże zamieszanie, a nie do końca są dobre - mówił Wiesław Różański, prezes zarządu UPEMI podczas debaty "Polska branża mięsna przeskoczyła swoją ligę" w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018.
- Bardzo wielu małych producentów będzie miało coraz większe problemy i mniej możliwości dostępu do rynku niż obecnie. Mimo to jestem optymistą. Kluczem do opanowania tych zdarzeń jest pełna świadomość wszystkich graczy na rynku i ochrona przed niepożądanymi zdarzeniami - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes UPEMI.
- Japoński rynek konsumencki daje ogromne szanse polskim producentom i eksporterom. Jako branża musimy szukać rynków, na których jest dobra cena i gdzie możemy tak sprzedać produkt żeby również hodowca był zadowolony. Polska wołowina powinna przez swoja jakość być obecna na wszystkich wymagających rynkach świata, w tym także w Japonii - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes UPEMI.
10 września 2018 roku w Kiszyniowie odbyło się robocze spotkanie polskiej delegacji z Ministrem Rolnictwa, Rozwoju Regionalnego i Środowiska Mołdawii - Liviu Volconovici oraz Sekretarzem Stanu w Ministerstwie - Alisą Pîrlog. W spotkaniu ze strony polskiej udział wzięli przedstawiciele Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – Prezes Wiesław Różański i Wiceprezes Sylwester Woźniecki oraz Prezes Fundacji Wschód Mirosław Matreńczyk.
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) podpisała umowę z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na promocję mięsa wieprzowego i wołowego na rynkach Stanów Zjednoczonych i Kanady - poinformował prezes UPEMI Wiesław Różański.
Organizacje zarządzające krajowymi, akredytowanymi systemami jakości żywności podpisały porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju takich systemów - poinformował prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański.
Narastające w Unii Europejskiej zjawisko protekcjonizmu w handlu żywnością stanowi poważne zagrożenie dla rozwoju polskiego eksportu - uważają organizacje branżowe, które zleciły Kancelarii Dentons przygotowanie raportu z propozycjami ograniczenia takich barier.
- W naszym interesie leży, aby ASF nie przedostał się do Niemiec. Jeżeli tak by się stało, to automatycznie nasze mięso straci odbiorców w UE, w tym największego jakim są Niemcy – tłumaczyła Barbara Wilczek z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, podczas konferencji Farmera „Nowoczesna produkcja–Świnie”.
- Jako organizacja reprezentująca przemysł mięsny w nawiązaniu do artykułu pt. „Awantura o polską kiełbasę. Niemieccy hodowcy wściekli na Lidla” zwracamy uwagę na fakt iż mięso użyte do produkcji wędlin nie pochodziło z obszarów objętych chorobą, co również poświadczył Lidl w stosownym oświadczeniu - poinformowała Unia Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
111 producentów rolnych i zakładów przetwórczych ma certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który jest gwarancją, że wyprodukowana w tym systemie żywność, np. wieprzowina, drób czy wędliny były kontrolowane na każdym etapie produkcji i jest najwyższej jakości.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!